Marko Delivuk u rubrici Poslovanje od
Pitao bih ako tu znate na forumu... Sada kada mi je vrijeme da napravim prijenos poslovanja. Hoću se posvetiti novom biznisu. Jednostavno, pa se pitam

kako mogu napraviti prijenos poslovanja tvrtke?

koje su mi opcije oko toga?

kako je to zakonom regularano?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+14 glasa
Branka Begić od

Prijenos poslovanja kompanije je kada vlasnik poduzeća proda ili prenese vlasništvo na drugu osobu ili poduzeće. Najčešće se to događa kada vlasnik ode u mirovinu. Da nije to kod Vas slučaj? A opet postoje i drugi razlozi. To može biti klasična prodaja kompanije drugoj kompaniji ili pojedincu (npr. investitoru koji okrupljuje svoj kapital).

U EU se svake godine dogodi oko 450.000 prijenosa poslovanja. Samo 30% obiteljskih poduzeća preživi prijenos na drugu generaciju.

Pazite - prijenos poslovanja je važan proces koji može biti složen. Važno je dobro planirati prijenos kako bi se osigurao nastavak uspješnosti poslovanja Vašeg poduzeća u budućnosti - kada Vi više neće biti vlasnik. Pronašla sam podatak da u EU svake godine oko pola milijuna tvrtki prolazi kroz proces prijenosa poslovanja, a pazite ovo - samo 30% obiteljskih poduzeća preživi prijenos poslovanja na drugu generaciju!!! Još manje -13% na treću generaciju, a svega 3% ima dulji životni vijek. Ukratko - mogli biste zaključiti ovdje da je bolje da ne prenosite na djecu jer su male šanse (statistički) da će poduzeće opstati. Osim ako baš  jako vjerujete da ćete biti u desetak ili još manje najuspješnijih obiteljskih tvrtki kroz generacije.

Ako se ipak odlučite, morati ćete planirati sljedeće:

  • pravne zavrzlame
  • nova financijska opterećenja
  • porezni aspekti s kojima se još niste nosili
  • promijene u organizaciji
  • moguće emocionalne probleme (vlasnici su emocionalno vezani uz svoju tvrtku, ako su uz nju od samih početaka!)
Marko Delivuk od
uh, sad ste me još više zabrinuli‌
+13 glasa
Goran Gonar od
odabran od Marko Delivuk
 
Najbolji odgovor

Odredbom sadržanom Zakonu o trgovačkim društvima (ZTD) zakonodavac je napisao da se poslovni udjeli mogu prenositi. A to u biti znači prijenos poslovanja za koji pitate. Vjerojatno mislite na cijelo društvo (d.o.o.), ali može se i dio (udio) u društvu. Sve što potrebno, kako je Frenki već napisao, je ugovor sklopljen u obliku javnobilježničkog akta ili privatne isprave koju potvrđuje javni bilježnik.

Neću ići u detalje, ali to pitajte odvjetnika ili javnog bilježnika gdje tu možete društvenim ugovorom, kod tog prijenosa poslovnog udjela, postaviti i neki drugi uvjeti koji Vama odgovaraju. Recimo stavite da je za to potrebna suglasnost drugih članova društva (ako ih ima). No, to sam samo naveo kao primjer.

Kod prijenosa poslovanja društva također, pazite još i na činjenicu da poslovni
udio društva može predstavljati bračnu stečevinu
. Bračna stečevina definirana je u članku Obiteljskim zakonom, te predstavlja imovinu koju su bračni drugovi stekli radom
za vrijeme trajanja bračne zajednice. Ne spominjem ovo bez razloga! Jasno Vam je valjda da ste Vi i Vaš bračni drug u jednakim dijelovima - suvlasnici bračne stečevine. Naravno, ako se niste drugačije ugovorili prilikom sklapanja braka. Pazite da se i Vama ne dogodi problem jer jednostrano raspolaganje poslovnim djelom društva, bez suglasnosti bračnog druga (Vaše žene), može biti razlog kasnije sudske parnice u kojoj se pobija takav pravni posao prijenosa poslovanja kao nezakonit pravni posao.

Troškovi postupka prodaje poslovanja društva

Ovo će Vas isto zanimati. Ako je sve čisto, troškovi usluga javnog bilježnika predstavljaju Vam jedini obvezni trošak kod ove prodaje. Sama cijena usluge ovisi o dogovorenoj prodajnoj cijeni društva kupcu gdje minimalni trošak javnog bilježnika kreće se u iznosu od oko 550 eura, a proces prodaje započinje sastavljanjem ugovora o prijenosu poslovnog udjela, koji obično sastavlja odvjetnik (skuplje), iako može i javni bilježnik (jeftinije).

Kod odvjetnika, cijena sastavljanja ugovora također je vezana uz dogovorenu prodajnu cijenu. Ako je prodaja poslovanja društva jednostavna, bez dodatnih uvjeta koje sam navodio gore, najjeftinije Vam to napravi javni bilježnik.

Prodajom poslovanja društva dolazi do promjene vlasnika, a to onda dovodi do promjene društvenog ili osnivačkog ugovora (to sigurno imate jer to je temeljni akt svakog društva), a svaka promjena zahtijeva objavu u Narodnim novinama.

  • Cijena jedne objave u Narodnim novinama je oko 27 €.
  • Također je potrebno platiti i 33 € sudskih pristojbi zbog promjene na Trgovačkom sudu.

Nema poreza!

I jedan vrlo drag podatak za kraj. Šećer na kraju! Novac koji ste kao fizička osoba (prodavatelj, odnosni Vi) stekli prodajom društva kupcu smatra se tzv. kapitalnim dobitkom i kao takav se u Republici Hrvatskoj ne oporezuje jer se smatra izuzećem ("...osim kapitalnih dobitaka po osnovi otuđenja udjela u kapitalu trgovačkog društva koji nisu prenosivi na tržištu kapitala u skladu s posebnim propisom" - to je najvjerojatnije Vaše društvo - Vaš d.o.o.).

Frenki (Ilija) Atajić od
Goran - dao sam ti bod - jer imaš volju pisati,, meni se više ne piše - preneo sam oko 50 firmi,, pripojio oko 10 i isto toliko spojio - umorilo me to više,, vidi,, na trgu, u krugu 500.m. prijenos firme iste radnje 500 - 600.eur u dubravi ili kod matoša na knežiji - 350..javno bilježnička nagrada koja je - klizna..davno, davno, sam čak išao u stubicu, kod neke babe - bila naj brža i naj jeftinija - marija cividini - sad se sjetio..‌
Goran Gonar od
Frenki hvala. Neka se zna, neka znanje ostane mlađima. Neka imaju i neka poživi sve. Da je meni bio današnji pristup informacijama nekad.‌
Marko Delivuk od
Nema poreza?! Gorane, lijepa vijest ponedjeljkom.‌
+10 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
uređen od Frenki (Ilija) Atajić
Prijenos poslovnih udjela neke firme radi se kod javnog bilježnika - sačinjava se jedan ugovor i tri izjave. Idemo po redu - ugovor o prijenosu temeljnog kapitala u cijelosti - koji, ako se prodaje- naznači se da se isti prodaje za xx eura i da je isplačen u cijelosti, ako se ne traži nikakva naknada - piše se - ustupa se bez naknade. Spomenute izjave su sljedeće -(1.) izjava o opozivu vas sa mjesta direktora (2.) izjava o postavljanju sebe ili neke druge osobe na mjesto direktora (3.) izjava o promjeni sjedišta društva - prvo se uradi ugovor, i novi vlasnik sad donosi spomenute 3 izjave. Ovo je šablon, ako firma nema nikakvu imovinu, u smislu - vozila - strojeva - opreme ili nekretnina. Cijeli postupak vas košta maximalno 400.eura.
---------------------------------
Treba napomenuti, da bi se vi bavili novim poslom - ne morate vi nužno prodavati firmu, postoji više načina upravljanja firmom - npr.- vaša firma može osnovati novu firmu - može kupiti drugu firmu - može kupljenu firmu pripojiti sadašnjoj firmi (pripajanje)- možete više firmi spojiti u jednu firmu (spajanje)
možete imati 1 firmu, koja nema nikakvu imovinu, ima samo ured, i ona je vlasnik svih vaših firmi, postoje razni oblici upravljanja i vođenja - od voditelja poslovnice - prokuriste - direktora-tajnog partnera - tajnog društva.,možete biti i vlasnik , a da vaše ime nigdje nije upisano - ni u sudskom registru. Samo, da bi uopče pokrenuli temu, koja bi vama naj više odgovarala, morase imati više podataka.
Marko Delivuk od
vidim da je taj dio najjednostavniji. Hvala!
više me brine tko, što, koga...‌
+8 glasa
Suzanna Marić od

Prodaju poduzeća mi je moj bivši direktor (i vlasnik kompanije) nazvao jednom od najkompleksnijih poslovnih odluka i procesa. On je u taj posao od velikog značaja za njega i njegovu firmu uključio i vanjske stručnjake. Nije to htio raditi sam. Tu mi je govorio da je važan odabir pravih stručnjaka, ali da je svjestan da će se njihov trošak višestruko isplatiti u prodajnoj cijeni poduzeća. No, na kraju nije ispalo tako. Mijenjao ih je jer su mu prethodni prodavali maglu. :(

U tom poslu je rekao, naravno, da ima puno skrivenih detalja, a kojih neki poduzetnik, bez obzira što je u poduzetništvu od malih nogu - nije svjestan.

U Hrvatskoj postoje neka specijalizirana poduzeća za podršku u procesu prodaje poduzeća koja imaju pravne, financijske i druge stručnjake, koji su jako bitni u procesu prodaje i pregovaranja. Imena neću sad navoditi. Više ih se i ne sjećam. Svejedno, neko si odaberite, a ako niste zadovoljni - promijenite ih.

Posao prodaje poduzeća se temelji na profesionalnoj analizi cjelokupnog rada poduzeća, a pretpostavka je da i druga strana koja je potencijalni investitor ima stručnu podršku uz sebe. Kod mog šefa upravo ta druga strana je spasila cijelu stvar. A to je dobro i za Vas koji prodajete jer ako Vi nemate prave stručnjake uz Vas, prodavatelj će najvjerojatnije imati. Jer bez nje bi i on bio u nepovoljnijoj poziciji. :)

Frenki (Ilija) Atajić od
Poštovani g. Delivuk, obratite se na e- mail ( artal.savjetovanje@gmail.com )
Imam više opcija u ponudi .
Pozdrav.‌

Slična pitanja

1 odgovor 568 👀
Ivana Mačić 04.12.2015. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivana Mačić
1 odgovor 4.0k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...