88 pregleda
Marko Delivuk u rubrici Posao od Marko Delivuk
danas je poštenog i dobrog radnika teško zadržati u ovoj državi, čak i uz dobra primanja. Npr. žena mu ne može naći posao, pa oboje otputuju negdje gdje će dobiti još bolju plaću iako je ovdje imao nadprosjećnu. brine me da bi mi se slično moglo dogoditi za odabranim zaposlenim profesionalnim menadžerom.

Ako i nađem, a to će biti teško, profesionalnog menadžera - kako da ga zadržim na toj poziciji što dulje?
Mehmed Handžić Rasta od Mehmed Handžić Rasta
dobro ga plati čovječe i mirna Bosna  !!!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
odabran od Marko Delivuk
 
Najbolji odgovor
Dobrog menađera je istina teško zadržati, ali krenimo od određenog stimulansa.
Dogovorite kolika mu je plača, i određeni mjesečni ili godišnji postotak od dobiti firme, ako uspije povećati dobit - npr. ako sad imate čistu oporezovanu dobit 1.mil. eura, a on vam za godinu dana poveća za još pola od prošle godine, dogovorite određeni postotak od povećane dobiti. Ili, napravite kao što je napravio LukaRajić, kad je kupio tvornicu čokolade Favarger u švicarskoj(kojoj, unatoć skoro 2 stoljeća tradicije je prijetilo zatvaranje, jer su 90% proizvodnje bili bazirali na proizvodnju ,,tuđih,, robnih matki ) - dao je bivšj dvojici vlasnika po 5% vlasništva te firme - i doveo mladog menađera iz Hrvatske, sa tim potezom je spojio - tradiciju - iskustvo i novo znanje + ih je kroz to još stimuliro, kroz veći promet i bolju kvalitretu, tako da se njihovi proizvodi sad nalaze u večini specijaliziranih trgovina delikatesa - jer, ipak radi se o tvornici sa 250 radnika. Naravno, uz to idu određeni ugovori, koji štite i vaša i njegova prava a i obaveze. Sad je drugačije raditi u firmi , jer znaš zašto radiš, a ako moraš nekad raditi i prekovremeno, znaš da će tvornica bolje poslovati a sa time i vaša dividenda će na kraju godine biti veča. Ja bih to nazvao, jednom vrstom ,,samoupravljanja,, možda djeluje smješno ili banalno , ali ako radiš u toj tvornici i imaš određeni postotak vlasništva, funkcija ti je menađera, znači vidiš - sam upravljaš tuđim i djelom svojim kapitalom - slobodan sam reći da je to jedna vrsta ,,samo-upravljanja,, ali to se pokazalo jako dobro, jer , ako hrvatski državljanin ode raditi u švicarsku, a isti je došao iz Britiš-american tobaco - a, vjerovati je da je dobio prihvatljivu ponudu. Na kraju da rezimiram - dobrog menađera nikad nemožete - preplatiti, ako o njegovoj sposobnosti i povjerenju zavisi napredak jedne tvornice, ali, to ne smije biti na štetu ostalih djelatnika firme.
Marin Duganđija od Marin Duganđija
Ne znam što bi ja u toj poziciji. Ali da li će taj menadžer odgovarati ako smanji dobit od prošle godine? To bi mene brinulo. Samo daleko sam ja od te pozicije, a čestitam svakom tko je uspio u poslovnom životu i došao do toga.
Goran Gonar od Goran Gonar
Ponovio bih za one koje ne vide presudnu važnost prve rečenice u odgovoru: "Dobrog menadžera je istina teško zadržati." Tu sve počinje i završava. Mudra rečenica koja govori sve na ovu temu.
Marko Delivuk od Marko Delivuk
Zapisujem sve ovo. Hvala ljudi. Za sada sam našao pravi izvor...
+8 glasa
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić

Ako pitate za malo ili srednje (obiteljsko?) poduzeće, onda vam tu nekome može biti, s osobnog stajališta, privlačno raditi zbog fleksibilnog odnosno ne previše birokratiziranog okruženja. To znači da ima manje formalne organizacijske kulture, ali to donosi i veće odgovornosti menadžera, pa u konačnici i na veći utjecaja na budući razvoj poduzeća. Međutim, netko je na drugom pitanju spomenuo u svom odgovoru da postoji i ona druga strana - izazovi koji mogu dovesti do nezadovoljstva. Kako vlasnika, tako i profesionalnih menadžera, pa onda i njihovog odlaska iz poduzeća.

Kvalitetni menadžer ne podnosi nepotizam!

Jedan od najčeščih razloga za nezadovoljstvo je nepotizam. On se očituje u favoriziranju nekvalitetnih i nekompetentnih članova obitelji unutar kompanije. Zapitajte se - koji profesionalni menadžer želi trpiti neko neodgojeno derište - makar pričam o odraslom zaposleniku. Ovaj nepotizam može dovesti do diskriminacije i stavljanja u nepovoljan položaj drugih zaposlenika i menadžera kompanije koji nisu članovi obitelji. A to nije dobro za posao.

Kvalitetni menadžer donosi promjene koje ne želite!

Drugi razlozi za nezadovoljstvo mogu biti neprihvaćanje prijedloga za inovaciju i promjenu. Svaki menadžer, pa tako i Vi ali i onaj profesionalni, ima različite vizije razvoja poduzeća. Tu može doći do nekompatibilnosti profesionalnog menadžera s organizacijskom kulturom i temeljnim vrijednostima, pa stoga i sa vlasnikom i dosadašnjim direktorom. Jeste li spremni prepusiti profesionalnom menadžeru da donosi profesionalne odluke umjesto Vas? Svaki čovjek je jedinka za sebe, pa tako i svaki menadžer drugačije organizira posao. Promijene s profesionalnim menadžerom su neminovne. Ako želite profesionalnog menadžera da vodi Vašu kompaniju.

Savjeti za zadržavanje kvalitetnog menadžera

Da bi se zadržali kvalitetni menadžeri u poduzeću, potrebno je da Vi kao vlasnik istog poduzmete sljedeće mjere:

  • Uključite profesionalnog menadžera u poslovno planiranje i definiranje strategije poduzeća
  • Nagrađujte menadžera na temelju ostvarenih rezultata i standarda tržišta rada
  • Pružajte menadžeru priliku za osobni rast i razvoj
  • Dajte priznanja za postignuća i uložen trud menadžera
  • Nagrađujte uspješni rad menadžera kroz uključivanje u vlasničku strukturu poduzeća
  • Nagradite uspješan rad kroz sudjelovanje u ostvarenoj dobiti (bez uključivanje u vlasničku strukturu)

Sve ove moje gore navedene mjere mogu Vam pomoći u stvaranju pozitivnog odnosa između Vas kao vlasnika i angažiranog menadžera. Vjerujte mi, iz iskustva kad govorim da ćete time sigurno povećati motivaciju menadžera za uspješno poslovanje poduzeća.

Marko Delivuk od Marko Delivuk
Vidim da... Imati ću tu puno posla. Ali od ovoga trebam krenuti.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...