Luka Celić u rubrici Pravo od
Pozdrav!

Razvijam novi uređaj kojeg nema trenutno na tržištu, ali postoji tržište i veliki potencijal njegove primjene!

Uređaj je sastavljen od postojećih dijelova, dakle komponente uređaja su kupljene, a kod/software, kućište i princip rada je napravljeno, dizajnirano, smišljeno samostalno.

Moje pitanje!!

Budući da je inovacija široke i profesionalne primjene i trenutno nije sklopljeno i testirano/ali uskoro će biti. Zanima me zaštita prava/ideje/proizvoda tijekom prezentiranja potencijalnim investitorima, kako da pravno zaštitim i sačuvam ideju budući da potencijalni investitori žele već sad sastanke i prezentacije dok još uređaj nije ni gotov. Imam kod, 3D rendiran dizajn. Dakle kako da se pravno ogradim i sačuvam i ako želim javno objaviti svoju ideju npr na LinkedInu ili nekim finding stranicama i stranicama di se prezentiraju inovacije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+10 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
Kao 1. treba razlućiti - Patent od Inovacije, a 2. je nikome javno ne prezentirati bez obzira na bilo kakve pisane ,,izjave,, o tajnosti i sl. trice.(dok ti jednome, prezentiraš - njegov frend, u tajnosti podnese zahtjev za zaštitu patenta - i, tko prvi zaštiti, taj je vlasnik ) Zaštita košta dosta novaca, ovisno - dali se radi samo za podrućje RH -e ili Međunarodna zaštita (ja sam ju radio 98.g. i tad je za međunarodnu trebalo prijava u min. 7 Država) sad, kad smo u EU -i, vjerovatno se nešto promjenilo na tom području - moj ti je savjet da se , za - Savjet i eventualnu poslovnu suradnju obratiš Odvjetničkom Društvu Producta u Zagrebu (g. Bošković) - oni su specijalizirani odvjetnički ured, koji se bavi samo tom tematikom - zaštitom prava intelektualnog vlasništva, i imaju odličnu suradnju sa DZZIV-o .
+8 glasa
Marin Duganđija od
Prije izlaska u javnost zaštiti u patentnom uredu Hrvatske. Nema javne prezentacije bez da ideš prvo do patentiranja. Tako si najsigurniji!

Možeš vjerojatno sa svima kojima prezentiraš, ali i s kojima radiš potpisivati NDA (Non-disclosure agreement), ali za to trebaš pomoć odvjetnika. I to nekog dobrog odvjetnika. Isplatiti će ti se dugoročno, pogotovo ako vjeruješ u taj patent.

Javno nemoj objavljivati - ni u ludilu. :D
Luka Celić od
Hvala na odgovoru! Budući da mi za daljnji razvoj treba investitor i htio bih investitora za dalje marketing, sajmove i izlazak na tržište, a znam da tek gotov proizvod mogu patentirati pa me eto zanima kako da se kod tih sastanaka zaštitim dok ne odaberem investitora!‌
+6 glasa
Dario Barić od

Procesnu ideju ne možete zaštititi patentom (npr. ne možete patentirati poslovni proces unutar kompanije). Neku mehaničku napravu, uređaj, možete. Postupak takve zaštite započinje podnošenjem prijave tvog patenta Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Sve dalje ti ide u skladu sa Zakonom o patentu i Pravilnikom o patentu tj. trebaš pričekati da ti se taj patent odobri.

Softver se smatra autorskim dijelom i zaštićen je Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima u trenutku nastajanja i ne morate ništa posebno tu napraviti.

Luka Celić od
Hvala na odgovoru! Budući da mi za daljnji razvoj treba investitor i htio bih investitora za dalje marketing, sajmove i izlazak na tržište, a znam da tek gotov proizvod mogu patentirati pa me eto zanima kako da se kod tih sastanaka zaštitim dok ne odaberem investitora!‌
Frenki (Ilija) Atajić od
>>Procesnu ideju ne možete zaštititi patentom (npr. ne možete patentirati poslovni proces unutar kompanije)<<. NETOČAN ODGOVOR - Svaku procesnu ideju koja se primjenjuje u industriji - možete zaštititi, i na istoj zaraditi dobre novce - Evo 1 primjer - Automobilska karoserija se sastavljala iz nekoliko zasebnih dijelova - pa se ista svela na samo 2 dijela - sad je ovih dana (činimi se Tesla ) izbacio model , gdje je cijela karoserija automobila - u 1 dijelu - što je enorman tehnološki napredak - znači, sve što na karoseriji postoji - postojalo je i prije , neko neuk bi rekao - to več postoji,, da, postoji - ali način na koji se sad dolazi do konačnog proizvoda je - funkcionalnije, a to se i traži i plača - što veča funkcionalnost, da se do proizvoda dođe sa što manje utrošene energije - kad kažem , energija - u to smatram sve - vrijeme - el. energija - energija radnika..itd..‌
+5 glasa
Hrvoje Hladnik od
Možda da u proizvod ugradiš neku "tehničku zaštitu". Npr. ključan dio makneš ili izmijeniš dok proizvod nekako može djelomično simulirati finalni proizvod.

Pravno gledano je netko gore odgovorio - ugovor o čuvanju poslovne tajne sa svakim pojedinim investitorom prije nego se isti upozna s proizvodom. Takav ugovor pohrani na sigurno.

Slična pitanja

2 odgovora 3.0k 👀
1 odgovor 146 👀
2 odgovora 189 👀
2 odgovora 330 👀
Katarina Pofuk 25.02.2023. pitanje u rubrici Pravo od Katarina Pofuk
1 odgovor 421 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...