Redakcija u rubrici Pravo od

Smije li upravitelj zatvora smjestiti zatvorenika u posebno osiguranu zatvorsku ćeliju bez opasnih predmeta (tzv. „gumenjaru“), te učestalo i neprekidno produljivati boravak u njoj svakih 48 sati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
Nesmije - takvu odluku donose, naj manje 3 osobe - načelnik osiguranja - načelnik odjela tretmana i upravitelj - ista se izriče na određeni broj dana - kao i izricanje - pedagoške mjere - samice - za gumenjaru je određeno vrijeme od 3 do 7 dana, a za samicu , max - 27.dana.- ako u momentu izricanja ,,kazne,, u istima nema mjesta,, i ide se na listu čekanja.Ako imate 2 istovjetne kazne,, iste se realiziraju u određenim vremenskim razmacima .
Vi, na odluku o kažnjavanjem - osamljenjem - samica - imate pravo žalbe, sucu izvršenja - ali, u praksi odgovor na istu dobijete - onaj dan kad vam je zadnji dan samice - eto, ,,desilo se - slučajno,, isti dan.
+8 glasa
Monika Kiris od

Europski sud za ljudska prava je 14. studenog 2023. donio presudu kojom je utvrdio kršenje ljudskih prava, sukladno Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, u vezi prava smještaja zatvorenika na odgovarajuće zatvorske uvjete. 

Podnositelj zahtjeva je boravio u zatvoru u Zagrebu i Splitu od 28. svibnja 2011. do 27. ožujka 2013. godine. Tvrdio je da su ga 18. siječnja 2012. pretukli pravosudni policajci, nakon čega je izgubio svijest. 

Kako bi se spriječilo daljnje samoozljeđivanje i uznemiravanje drugih zatvorenika, podnositelj je bio smješten u posebno osiguranu ćeliju (tzv. „gumenjaru“) bez opasnih predmeta, koja mjera je zbog podnositeljeve nesuradnje i daljnjih prijetnji produljivana svakih 48 sati do 31. siječnja 2012. kada je odveden u zatvorsku bolnicu. Nakon povratka u splitski zatvor, dana 17. veljače 2012., ponovno je zaprijetio da će progutati određene predmete, pa je stoga opet smješten u posebno osiguranu ćeliju, ovaj put s rukama i nogama vezanim lisicama i remenjem. Ova mjera mu je redovito produljivana svakih 12 sati do 21. veljače 2012., kada je podnositelj premješten u Zatvor u Zagrebu.

Podnositelj je podnio kaznenu prijavu protiv zatvorskih čuvara zbog smještaja u neprikladne uvjete prekomjerno dugo vremena.

Naime, podnositelj je smatrao da njegov produženi boravak ukazuje da je svrha njegovog boravka bila kaznene prirode, a vezivanje ruku i nogu nije bilo potrebno budući da je već bio smješten u prostoru bez opasnih predmeta koji sprječavaju samoozljeđivanje.

Nakon što su Općinsko državno odvjetništvo, Općinski građanski sud i Županijski sud u Zagrebu i Ustavni sud svi odbili njegovu prijavu, podnositelj je pred Europskim sudom prigovorio temeljem čl. 3. Konvencije zbog nečovječnih i ponižavajućih uvjeta smještaja u zatvorima.

Europski sud je zaključio da je takav boravak podnositelja predstavljao nečovječno i ponižavajuće postupanje, te je dosudio naknadu od 15,000 eura za nematerijalnu štetu i 4,000 eura za izdatke i troškove postupka. 

Presuda će postati konačna ako niti jedna strana u roku od 3 mjeseca ne podnese zahtjev za preispitivanje presude odnosno kada odbor odluči o eventualno podnesenom zahtjevu ili kada veliko vijeće Europskog suda donese presudu. 

Presuda je dostupna na web stranici Suda na engleskom jeziku.

Frenki (Ilija) Atajić od
Da se razumijemo(iz osobnog iskustva pišem) svi koji, u zatvoru žele ,,,istjerati,, pravdu na način - samo-ozljeđivanja - gutanja raznih predmeta..i sl. - su Psihički nestabilne osobe, za koje vrijedi ona - nema zdravih, več ima - ne pregledanih (netko je od liječnika,, za vrijeme - ,,karantene,, od 30 dana , napravio propust) i isi nije smješten u zatvorsku bolnicu - sveto-šimunska. Normalna osoba, kad završi u zatvoru, 1. pročita pravilnik i gleda da se ponaša sukladno istima, jer time čini izdržavanje kazne - što lakše, za sebe - a time i zatvorskom osoblju, kojima je to posao - ne pravi nepotrebne probleme.  Što se tiče, tužbi radi loših uvjeta u zatvoru - istu mogu podnjeti skoro svi koji su bili u zatvoru,, ali , za te loše uvjete nije kriv npr.  stražar u zatvoru, več uprava za zatvorski sustav - a, to je , sasvim druga i duga priča.‌

Slična pitanja

4 odgovora 673 👀
6 odgovora 498 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...