211 pregleda
99 u rubrici Web Poslovanje od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)
Jesu li internetski servisi tj. internet aplikacije zaštićene kao autorska djela?

Dakle, napravi se web stranica kao web servis za neku uslugu i da li je ona zaštićena kao autorsko djelo i kako?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Matija K od Matija K [Proaktivan] (762 bodova)
odabran od 99
 
Najbolji odgovor

Da bi se web stranica zaštitila kao autorsko djelo, moraju se ispuniti određeni uvjeti. Stranica mora biti originalno djelo autora. To znači da mora biti kreirana od strane autora i da na stranici postoji minimalna razina kreativnosti. Također, stranica mora biti spremljena na nekom mediju čime je omogućena reprodukcija i njeno korištenje - same ideje ili procedure kod izrade stranice ne mogu se zaštititi autorskim pravima. Autor web stranice posjeduje autorska prava samo za dijelove stranice koje je taj autor napravio. Autor onog sadržaja koji autor web stranice nije sam kreirao može autoru web stranice predati autorska prava na taj sadržaj.

Autorska prava web stranice ne pokrivaju naziv domene web stranice. To znači da korištenje nekog naziva domene ne znači da korisnik ima vlasnička prava nad tim imenom. Slično tome, korištenje originalnog logotipa stranice, ne znači (u svim slučajevima) da je taj logotip zaštićen autorskim pravima - osim ako se registrira kao zaštitni znak.

U Europskoj Uniji, autor originalne web stranice automatski je zaštićen autorskim pravima, nije potrebna nikakva registracija. Međutim, dobra je praksa na web stranicu staviti obavijest o autorskim pravima. To se obično radi umetanjem © znaka + naziv autora i godina.

Zaštita autorskim pravima autoru daje eksluzivna prava, uključujući pravo spriječavanja neovlaštenog reproduciranja cijele web stranice ili njenih dijelova, Ovisno o vrsti sadržaja, autor može dopustiti korištenje i reprodukciju sadržaja u određenim slučajevima. Autor na svoju obavijest o autorskim pravima može dodatno opisati slučajeve u kojima dopušta korištenje i reprodukciju sadržaja.

Zoran Jurić 05.08.2020. pitanje u rubrici Pravo od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
04.08.2021. promjena rubrike od Znatko
Da li su postovi na webu zaštićeni kroz autorsko pravo?

Slična pitanja

1 odgovor 347 pregleda
1 odgovor 73 pregleda
Lo__ 29.09.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Lo__ [Aktivan] (239 bodova)
1 odgovor 342 pregleda
99 10.06.2015. pitanje u rubrici Obrazovanje od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...