195 pregleda
Filip Jurišić u rubrici Web Poslovanje od Filip Jurišić
Koristim Lastpass za čuvanje lozinki. Koliko je to sigurno rješenej?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec
uređen od Darko Međimurec

LastPass kao i Bitwarden i mnogi drugi servisi i aplikacije nude korisnicima vrlo visoku razinu sigurne pohrane za čuvanje lozinki, PIN-ova i ostalih osobnih tajnih podataka. Oba, i LastPass i Bitwarden, načelno imaju u ponudi istu funkcionalnost upravljanja šiframa i PIN-ovima i ostalim autorizacijskim kodovima. Možda bi se moglo naglasiti da Bitwarden ima add-on za nešto više preglednika te može generirati nešto duže (čitaj: sigurnije) šifre, no istovremeno zato LastPass je izuzetan u drugim bitnim stvarima koje se odnose na uvoz lozinki, automatiziranu pohranu lozinki te automatsko ispunjavanje polja za unos lozinki. Najnovije inačice oba servisa/aplikacije omogućuju širok raspon 2FA provjera autentičnosti kako bi korištenje internetskih servisa korisnicima bila podignuta na još višu razinu.

Oba servisa rade po modelu sigurnosti zero-knowledge. To znači da osjetljive informacije se spremaju šifrirani na razini uređaja za pohranu s AES-256 enkripcijom prije sinkronizacije s TLS-om radi zaštite od man-in-the-middle hakerskog napada. Obje tvrtke koriste najbolje i najnovije industrijske prakse za zaštitu svoje mrežne infrastrukture što uključuje redovite nadogradnje njihovih servera i mreža, te uporaba duplih podatkovnih centara kako bi smanjili rizik od zastoja kroz potencijalno usko grlo. Oba servisa koriste mnoge velike korporacije svijeta koje ga na taj način i testiraju a i dokaz su njihove kvalitete kada govorimo o čuvanju podataka. Pri tome tu mislim na vodeća svjetska tehnološka poduzeća. U svakom slučaju, ne vidim razloga da im ne biste vjerovali da pružaju najveću moguću zaštitu na svjetskom tržištu.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Nino Marić 21.03.2022. pitanje u rubrici Mobitel od Nino Marić
1 odgovor
1 odgovor
Ivana Basar 02.09.2020. pitanje u rubrici Financije od Ivana Basar
2 odgovora
Dario Volarić 26.04.2014. pitanje u rubrici Softver od Dario Volarić
1 odgovor

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...