Dina Kljajić u rubrici Mediji od

Kako to točno mediji presudno utječu na predodžbu o stvarima i iskustvima koja sami nismo proživjeli u životu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Fatima Kapić od
Mediji prezentiraju događaje koji su od javnog interesa a koje najčešće nismo ni iskusili. Kroz izvještavanja i kroz pružanje informacija o nekim iskustvima oni nam prije svega formiraju neke predrasude ili stereotipe o tim stvarima. Prema istraživanjima kada se netko informira o nekim stvarima koje nije doživio a zatim iskusi imaće drugačiju sliku i imaće kritički osvrt i opreznost više nego netko tko se nije informirao o događajima putem medija. Mediji moraju da izvještavaju objektivno odnosno nepristrasno između ostalog kako ne bi dali pogrešne informacije i stereotipe jer se stereotipi teško eliminiraju.

Mediji utječu na stvari koje nismo doživjeli tako što nam nakon formiranja stereotipa formira i lični stav o toj temi. To je idući korak nakon formiranja predrasuda.

Završna faza je emocionalno povezivanje s tim stvarima i situacijama. Informiranjem se stvara empatija prema nekim stvarima i događajima ali i oblikuju se okusi. Netko na primjer je volio profesionalni sport bez detaljnog uvida i informacija što je za to sve potrebno, koliko je teško. Nakon informiranja netko može promjeniti zainteresiranost da nešto iskusi.

Ili obratno. Netko kada nešto ne voli nakon što se informira može to zavoljet.

Slična pitanja

1 odgovor 48 👀
1 odgovor 56 👀
3 odgovora 238 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...