Redakcija u rubrici Zdravlje i medicina od

Da li su danas djeca u Hrvatskoj deblja nego prije?

Dario Barić od
Puno deblja! Vidi se ako usporedite stare crno bijele fotografije koje možete pronaći posvuda po internetu.‌
Hrvoje Hleb od
Imamo viška hrane u zadnje vrijeme. Prijašnje generacije stanovništva i nisu imale takve blagodati.‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Monika Kiris od

Rezultati istraživanjaEuropska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2021./2022. (CroCOSI), koje je predstavila prof. dr. Sanja Musić Milanović, pokazuju poražavajuće trendove u uhranjenosti djece u Hrvatskoj.

Prema najnovijim podacima, čak 36,1% djece u dobi od 8,0 do 8,9 godina u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Istraživanje je također otkrilo izražene razlike između spolova, pri čemu su dječaci izloženiji ovom problemu u većem postotku (38,5%) u odnosu na djevojčice (33,7%). Ovi rezultati pokazuju da se trend prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece nastavlja povećavati, što predstavlja ozbiljan javnozdravstveni izazov.

Uspoređujući podatke po regijama, najmanja prevalencija prekomjerne tjelesne mase i debljine zabilježena je u Gradu Zagrebu (28,6%), dok je najveća bila u Panonskoj regiji (38,9%). Također, djeca iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa imaju veću vjerojatnost da će biti izložena ovom problemu.

Osim informacija o prehrambenim navikama, istraživanje je također prikupilo podatke o tjelesnoj aktivnosti djece. Iako većina djece provodi preporučeni sat vremena ili više u aktivnoj igri, pandemija COVID-19 imala je negativan utjecaj na tjelesnu aktivnost, smanjujući vrijeme provedeno u aktivnosti kod otprilike trećine djece.

Prof. dr. Sanja Musić Milanović ističe važnost preventivnih mjera i sustavnog pristupa u borbi protiv debljine kod djece, naglašavajući da je potrebno djelovati na svim razinama kako bi se očuvalo zdravlje najmlađih i spriječile negativne posljedice debljine na dugoročno zdravlje i razvoj društva u cjelini.

Milan Šaljivđija od
Vidi se to na ulici na slikama. Roditelji im previše toga daju. Kao ima se - može se!‌

Slična pitanja

3 odgovora 282 👀
2 odgovora 293 👀
2 odgovora 497 👀
2 odgovora 92 👀
1 odgovor 287 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...