408 pregleda
Mia M. u rubrici Poslovanje od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)

Kako razlikovati mali biznis od startup firme? Postoje li neki egzaktni pokazatelji u brojkama?

  • mali biznis - firma, malo zaposlenih, posluju (ali malo)
  • startup firma - firma, malo zaposlenih, počinju poslovati

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Hrvoje Prpic od Hrvoje Prpic [Proaktivan] (620 bodova)
Cesta greska kad govorimo o rijeci startup je da ga zamisljamo kao malu tvrtku u svojim pocecima. Medjutim, startup ima svoje specificne karakteristike koje nisu vezane za datum pokretanja odnosno za velicinu tvrtke i broj zaposlenih.

Nekada su poslovi pokretani na vrlo jednostavan nacin. Ako se bavim prodajom onda kupim nesto jeftinije u vecim kolicinama, prodam skuplje po manje komada. Ako se bavim proizvodnjom, kupim nabavni materijal, od tog materijala napravim novi proizvod i prodajem taj proizvod skuplje nego sam platio materijal za izradu.

Onda su se u pricu uvukle banke i stvari su postale kompliciranije. Prvo su trgovine krenule prodavati robu na nacin da kupac nije platio puni iznos kod preuzimanja robe vec je robu placao na mjesecne rate. Na taj dio smo se vremenom navikli, a onda su u Americi pokrenuli vodjenje biznisa na potpuno novi i drugaciji nacin.

Naime, kako se moze cekati na novac mjesecima i godinama, tako se moze cekati i na profitabilnost tvrtke mjesecima i godinama. Ono na sto se tvrtka fokusira je samo povecanje trzista, npr. Google i Facebook na povecanje broja korisnika, Tesla na povecanje broja prodanih vozila. Taj se recept pokazao nevjerojatno efikasan pa upravo kao rezultat takvog nacina biznisa danas imamo Google, Facebook, Uber, Teslu i mnoge druge planetarno uspjesne tvrtke.

Sve te nabrojane tvrtke su bile startupi, mozemo reci da su Tesla i Uber jos uvijek takvi, a trenutak kada te tvrtke prestaju biti startupi je onaj kad se uprava tvrtke koncentrira na povecanje profita, a ne na rast prodaje. Taj trenutak mozemo nazvati trenutkom kada startup postaje tvrtka, neovisno koje velicine bila.

Taj nacin vodjenja tvrtke je izuzetno kapitalno intenzivan i jako ovisi o cijeni novca. S obzirom da je Silicijska dolina pretrpana novcem, taj recept jako dobro pali tamo. Medjutim, s obzirom da u Hrvatskoj pa i u ostatku Europe novca bas i nema toliko, jako je tesko provoditi takav poslovni model. Mogucnost postoji, a Mate Rimac je dobar primjer da se to moze i u Hrvatskoj.
+4 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić [Megaktivan] (11.2k bodova)
Mali biznis su kompanije koje mogu na trzistu biti i duze vrijeme, to su obicno male obiteljske firme sa par zaposlenih, koje mogu biti manje ili vise uspjesne u svome poslu, ali nemaju predispozicija za veliki rast. To su kompanije koje nemaju niti zelje niti mogucnosti za globalni rast i sirenje svoga trzista.

Startup bi bile male kompanije koje se osnivaju radi istrazivanja trzista, razvijanja proizvoda namjenjenih globalnom trzistu i prodaje istoga, ovo su kompanije koje u prvom periodu poslovanja gomilaju gubitke ali sa ciljem velikog buma kada krene prodaja. Obicno startup kompanije prolaze kroz 3 faze:

1. Ideja

2. Razvoj

3. Prodaja / zarada

Slična pitanja

2 odgovora 9.7k pregleda
2 odgovora 105 pregleda
1 odgovor 161 pregleda
3 odgovora 417 pregleda
2 odgovora 358 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...