1.0k pregleda
Zoran Jurić u rubrici Internet od Zoran Jurić (7.3k bodova)

zašto sve web stranice imaju http:// ispred naziva www domene? čemu to služi i što to znači? jel to neka šifra ili kod?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak (5.2k bodova)
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

HTTP odnosno Hypertext Transfer Protocol je aplikacijski protokol koji čini rad informacijskih sustava mogućim. U jednu ruku HTTP možemo shvatiti kao "šifru" ili "kod", ali na način da je upravo HTTP u cijelosti sigurnosna mjera koju možemo razumijeti kao "kod" ili "šifru". No to su nešto dublji detalji, a treba napomenuti da je upravo HTTPS kao nekakava "produžna sigurnosna ruka" HTTP-a tu kako bi web stranice bile sigurnije budući da je HTTPS protokol koji pruža sve što i HTTP no uz to donosi niz sigurnosnih mjera. Stoga ste upravo na stranicama poput PayPala mogli naći kako piše: "https://" prije naziva web stranice - zato jer je PayPal ipak stranica gdje se rade transferi ogromne količine novca. Isto vrijedi i za eBay - svijetsku web trgovinu.

No dakle, što je točno HTTP kada je u pitanju njegovo djelovanje, rad i upotreba? Netko je to naravno i morao izmisliti te razviti.

HTTP je razvio IETF odnosno Internet Engineering Task Force i W3C odnosno World Widie Web Consortium (koji danas ima ogroman utjecaj na razvoj web-a) te je ovaj dvojac upogonio i prvi HTTP/1.1 - inačicu HTTP protokola koja je bila u javnoj te stalnoj upotrebi.

Tehnički gledano HTTP funkcionira kao "request-response" protokol u modelu client-server. Dakle web browser je u tom slučaju klijent, a aplikacija koja je na hosting računalu odnosno serveru čini ovu drugu komponentu. Klijent pošalje strogo definirani HTTP zahtjev prema serveru (poslužitelju) koji zatim nazad šalje resurse poput HTML podataka (koji su potrebni da bi se web stranica prikazala( te ostalog sadržaja (npr. slike koje su na web stranici). Odgovor koji šalje poslužitelj sadržava i razne zapise o tome što je sve napravljeno no to je opet još jedna dublja priča. U principu je na ovaj gore opisan način opisan rad HTTP protokola bez kojeg danas računala na Internetu ne bi mogla "komunicirati" odnosno s ovakvom lakoćom prikazivati sadržaj. HTTP je dizajniran da dopušta privremenim elementima mreže da poboljšaju komunikaciju između klijenta i servera. Npr. stranice koje trebaju poslužiti puno klijenata (odnosno imaju visok promet) mogu koristiti web cache poslužitelje te tako ubrzati proces koji je naveden na početku. Cijela priča je usko povezana i radi kao Švicarski sat.

Slična pitanja

4 odgovora
Dario Volarić 25.04.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Dario Volarić (1.8k bodova)
1 odgovor
Marinko Zadro 22.12.2013. pitanje u rubrici Internet od Marinko Zadro (6.9k bodova)
1 odgovor
Zoran Jurić 14.08.2020. pitanje u rubrici Web Hosting od Zoran Jurić (7.3k bodova)
1 odgovor
Zoran Jurić 11.03.2016. pitanje u rubrici Internet od Zoran Jurić (7.3k bodova)
0 odgovora
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGERPrva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

15.0k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...