Zoran Jurić u rubrici Internet od Zoran Jurić

zašto sve web stranice imaju http:// ispred naziva www domene? čemu to služi i što to znači? jel to neka šifra ili kod?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

HTTP odnosno Hypertext Transfer Protocol je aplikacijski protokol koji čini rad informacijskih sustava mogućim. U jednu ruku HTTP možemo shvatiti kao "šifru" ili "kod", ali na način da je upravo HTTP u cijelosti sigurnosna mjera koju možemo razumijeti kao "kod" ili "šifru". No to su nešto dublji detalji, a treba napomenuti da je upravo HTTPS kao nekakava "produžna sigurnosna ruka" HTTP-a tu kako bi web stranice bile sigurnije budući da je HTTPS protokol koji pruža sve što i HTTP no uz to donosi niz sigurnosnih mjera. Stoga ste upravo na stranicama poput PayPala mogli naći kako piše: "https://" prije naziva web stranice - zato jer je PayPal ipak stranica gdje se rade transferi ogromne količine novca. Isto vrijedi i za eBay - svijetsku web trgovinu.

No dakle, što je točno HTTP kada je u pitanju njegovo djelovanje, rad i upotreba? Netko je to naravno i morao izmisliti te razviti.

HTTP je razvio IETF odnosno Internet Engineering Task Force i W3C odnosno World Widie Web Consortium (koji danas ima ogroman utjecaj na razvoj web-a) te je ovaj dvojac upogonio i prvi HTTP/1.1 - inačicu HTTP protokola koja je bila u javnoj te stalnoj upotrebi.

Tehnički gledano HTTP funkcionira kao "request-response" protokol u modelu client-server. Dakle web browser je u tom slučaju klijent, a aplikacija koja je na hosting računalu odnosno serveru čini ovu drugu komponentu. Klijent pošalje strogo definirani HTTP zahtjev prema serveru (poslužitelju) koji zatim nazad šalje resurse poput HTML podataka (koji su potrebni da bi se web stranica prikazala( te ostalog sadržaja (npr. slike koje su na web stranici). Odgovor koji šalje poslužitelj sadržava i razne zapise o tome što je sve napravljeno no to je opet još jedna dublja priča. U principu je na ovaj gore opisan način opisan rad HTTP protokola bez kojeg danas računala na Internetu ne bi mogla "komunicirati" odnosno s ovakvom lakoćom prikazivati sadržaj. HTTP je dizajniran da dopušta privremenim elementima mreže da poboljšaju komunikaciju između klijenta i servera. Npr. stranice koje trebaju poslužiti puno klijenata (odnosno imaju visok promet) mogu koristiti web cache poslužitelje te tako ubrzati proces koji je naveden na početku. Cijela priča je usko povezana i radi kao Švicarski sat.

Slična pitanja

4 odgovora 3.1k 👀
Dario Volarić 25.04.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Dario Volarić
1 odgovor 1.7k 👀
1 odgovor 352 👀
Marinko Zadro 22.12.2013. pitanje u rubrici Internet od Marinko Zadro
1 odgovor 309 👀
Zoran Jurić 11.03.2016. pitanje u rubrici Internet od Zoran Jurić
1 odgovor 1.3k 👀
1 odgovor 1.1k 👀
3 odgovora 12.4k 👀
1 odgovor 416 👀
1 odgovor 410 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...