481 pregleda
Marinko Zadro u rubrici Zdravlje i medicina od Marinko Zadro [Ekstraktivan] (6.8k bodova)
Znate li koja je razlika između psihologa i psihijatra? Kakvi su oni doktori?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Ima neko dobro online psihološko savjetovanje kod nas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Dora Biškup od Dora Biškup [Superaktivan] (1.1k bodova)

Razlika je u:

1. Obrazovanju (završenom fakultetu)

U Hrvatskoj, psiholog završava fakultet psihologije na Filozofskim fakultetima, Hrvatskim studijima u Zagrebu ili na Hrvatskom katoličkom sveučilištu koji su svi sastavljeni od preddiplomskog (3 godine) i diplomskog studija (2 godine). Nakon završenog preddiplomskog studija stječe se akademska titula prvostupnika (bacc.), a nakon diplomskog studija magistra psihologije (mag.). Daljne obrazovanje mogu nastaviti na poslijediplomskog studiju. 

S druge strane, psihijatar je doktor medicine sa završenom specijalizacijom za psihijatra. Dakle, nakon završenog Medicinskog fakulteta, osoba još mora završiti specijalizaciju koja traje 60 mjeseci (5 godina).

2. Području rada

Psiholozi mogu nakon završetka studija usmjeriti svoj rad prema mentalnom zdravlju i postati klinički psiholozi te raditi na odjelu psihijatrije sa liječnicima, ali također postoji širok spektar drugih područja na kojima psiholog može djelovati. Mogu poučavati psihologiju u srednjim školama i na fakultetima, raditi u školi te se baviti poteškoćama u učenju, u kadrovskim službama poduzeća ili imati privatnu praksu. Psiholozi djeluju u gotovo svim domenama ljudskog život pa je tako i područje rada psihologa zaista raznovrsno.

Psihijatar s druge strane dijagnosticira poremećaje mentalnog zdravlja te propisuje lijekove, za što psiholog, s obzirom da nije liječnik, nije ovlašten. Također usmjeravaju pažnju na kemijske neravnoteže u mozgu koje su česta podloga psihičkih poremećaja. Nedostatak ili višak neurotransmitera izaziva disbalans koji čovjeku onemogućuje kvalitetan život i uzrokuje brojne smetnje. Pacijenti budu upućeni psihijatru od strane liječnika opće prakse ili psihologa kako bi došli do ispravne dijagnoze i osigurali mu ispravnu terapiju.

3. Liječenju

S obzirom da je već iz prethodno napisanog jasno da su ovo, makar srodne, vrlo različite struke, jasno je da je i pristup liječenju drugačiji. Klinički psiholozi provode intervjue, psihološka testiranja, savjetovanja i psihološke tehnike, dok psihijatar nakon uzimanja anamneze postavlja dijagnozu te propisuje određenu psiho- i farmakoterapiju.

Izvor: https://e-usmjeravanje.hzz.hr/psiholog

Tomislav Gatara od Tomislav Gatara [Superaktivan] (3.2k bodova)
Super odgovor imaš.
+5 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.3k bodova)
prikazano od Znatko

Tri glavne razlike između psihijatra i psihologa su:

  1. Psihijatri su liječnici, psiholozi nisu.
  2. Psihijatri pripisuju lijekove, psiholozi ne.
  3. Psihijatri dijagnosticiraju bolest, upravljaju liječenjem i pružaju niz terapija za složene i ozbiljne mentalne bolesti. Psiholozi se usredotočuju na pružanje psihoterapije (terapije razgovorom) za pomoć pacijentima. 
 
I psiholozi i psihijatri razumiju kako mozak radi, naše emocije, osjećaje i misli. Oba mogu liječiti mentalne bolesti psihološkim tretmanima. Međutim, psihijatri pohađaju medicinski fakultet i postaju liječnici prije nego što prođu specijalističku obuku iz mentalnog zdravlja. 
 
 
+4 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić [Megaktivan] (11.1k bodova)
Psiholozi su strucnjaci koji zavrse fakultet psihologije, dok su psihijatri strucnjaci koji su zavrsili medicini i specijalizirali psihijatriju. Dakle prva i osnovna razlika je psihijatri su doktori psiholozi nisu.

Psihijatri su doktori koji rade u bolnicama, te su zaduzeni za ljecenje pacijenata koji pate od razlicitih psihickih problema, oni uspostavljaju diagnozu, te propisuju ljekove. Ljecenje se bazira na medicinskom modelu.

Psiholozi imaju drugaciji pristup psiholoskim problemima, dakle oni ovim problemima ne pristupaju medicinski. Psiholozi mogu raditi u medicinskim ustanovama, ali oni ne postavljaju diagnozu i ne prepisuju ljekove, vec provode psiholoska testiranja, svajetovanja, te kontroliraju provodenje psiholoskih tretmana.

Slična pitanja

6 odgovora 509 pregleda
2 odgovora 145 pregleda
4 odgovora 252 pregleda
2 odgovora 1.4k pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...