Marina Božan u rubrici Posao od Marina Božan
promjena rubrike od Znatko
Što znači riječ "uhljeb"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+34 glasa
Mario Daka od Mario Daka
odabran od Marina Božan
 
Najbolji odgovor

Uhljeb tj. uhljebiti znači postaviti na neku stvarnu ili izmišljenu poziciju ili radno mjesto osobu koja često nema stručne i profesionalne kvalifikacije, a na to se mjesto postavlja zbog rodbinske, zavičajne, prijateljske ili stranačke pripadnosti. Najčešće u javnom sektoru, no ima sličnih primjera u svijetu korporacija, pogotovo onih međunarodnih. Što je radni kolektiv manji - to je mogućnost/vjerojatnost uhljebizma manja.

Ono što je zajedničko svim vrstama uhljebljivanja je da za zapošljavanje ili postavljanje na neku poziciju nisu presudni kriteriji stručnosti, iskustva i interesa, već pozicija moći uhljebljivača koji postavljanjem uhljeba po rođačkoj, prijateljskoj ili stranačkoj liniji gradi svoju klijentelističku mrežu dužnika i/ili glasača, ili doprinosi većoj takvoj mreži.

Riječ uhljeb može se upotrebljavati u dva značenja:

  1. Ovom su skloni internet libertarijanci i anarhokapitalisti, označava sve one koji plaću primaju iz državnog proračuna. Budući da je novac koji primaju nije došao iz slobodne razmjene, već je otet silom, smatra se da je svako primanje plaće iz državnog budžeta moralno neopravdano. U želji da slikovito opišu poziciju onih čiji prihodi dolaze od otetog novca, koriste riječ uhljeb.
  2. Neki konzervativac i minarhist riječ uhljeb koristi u onom značenju u kojoj se ona većinom upotrebljava: Uhljeb je osoba koja prima plaću iz državnog proračuna za rad koji ne rezultira stvaranjem dodate vrijednosti u smislu proizvodnje dobara ili pružanja usluga koji korisnicima istih povećava kvalitetu života. Liječnik ili vatrogasac nisu uhljebi samo zato jer primaju plaću iz državnog proračuna, iako bi naravno svima bilo bolje kada bi ta plaća dolazila iz dobrovoljne razmjene.

Ovi drugi udaraju pečate, provode besmislene regulative, šalju jedni drugima ovjerene papire, ... I tu čak nije najveći problem u tome što oni ne stvaraju novu vrijednost, već što onemogućuju drugima da stvore novu vrijednost u slobodnim razmjenama.

Očiti primjer je Ministarstvo poduzetništva koje svake gdoine troši oko 700 milijuna kuna poreznih obveznika. Međutim, najveće zlo tog Ministarstva nije u tome što potroše toliki novac, već u tome što zagorčavaju poduzetnicima život na sljedeće načine:

  • propisuju minimalne tehničke uvjete
  • propisuju profesionalne licence,
  • bave se kojekakvim suludim regulativama, 
  • izmišljaju parafiskalne namete, itd. 

Djelatnici tog Ministarstva ne samo da ne stvaraju novu vrijednost, već intenzivno i neumorno rade na destrukciji kapitalnih dobara te onemogućavanju ljudima da rade.

P.S. Evo pročitajte i kako prevesti riječ "uhljeb" na engleski jezik. ;)

Ivan Gačić 13.10.2016. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić
12.09.2020. promjena rubrike od Znatko
Kako i gdje se uhljebiti u Hrvatskoj?
Darko Međimurec 01.07.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Darko Međimurec Tko je podGuzetnik?
Ivana Mačić od Ivana Mačić
Onaj tko ne radi za stvaranjem dodate vrijednosti u društvu a prima plaću izravno ili neizravno iz državnog proračuna.
Petra Marić od Petra Marić
Oni nisu normalni koliko su zaštićeni i dobro plaćeni
+26 glasa
Znatkica od Znatkica

"Uhljeb" je relativno nova hrvatska pogrdna riječ za osobu koja, najčešće je zaposlena u javnom sektoru (nikako ne u privatnom iako se i tu može primijeniti), prima redovnu i sigurno plaću, opis radnog mjesta daje određene ovlasti pa ujedno i društveni dignitet, njena pozicija u odjelu gdje je zaposlena je prilično osigurana (od možebitnog otkaza), ali ta osoba jednostavno - NE RADI. Ili bolje rečeno - APSOLUTNO NIŠTA NE RADI


No, postoji i još zamaskirana i gora verzija "uhljeba" koji nisu pokriveni gornjim opisom. Gora je jer su zamaskirani. 

To su oni "uhljebi" koji ipak RADE u javnom sektoru, a kada treba i - prekovremeno! Vrlo su marljivi, radišni, susretljivi i prijazni, te dodatno zarađuju kroz prekovremeni rad. Sebe uvijek opisuju tako da se po količini rada razlikuju od gore opisanih "uhljeba" (koji ne rade) te da prema gornjoj definiciji jednostavno oni - nisu "uhljebi". Problem s takvima zamaskiranima je što njihovo radno mjesto je NEPOTREBNO! Izmišljeno je samo tako te ne koristi općem dobru u društvu, ni stvaranju novih vrijednosti, već je takvo radno mjesto svrha sama sebi. Pa i cijelih odjela "uhljeba". Besmislenost takvih, još gorih "uhljeba", je u tome što oni marljivo rade na nepotrebnom radnom mjestu. Naravno da oni odbijaju takvu ideju i opravdavaju da su itekako potrebni, kao i njihov odjel gdje su zaposleni. 

Dokaz tome da su nepotrebni su neke druge države koje drugačije rješavaju zapošljavanje u javnom sektoru, drugačije organiziraju rad državnog i lokalnog sektora, te optimiziraju i minimiziraju zapošljavanje u svojoj državi. Npr. Estonija.

Petra Marić od Petra Marić
A dobro, nešto i uhljebi moraju raditi. Makar bilo nepotrebno. :D
+24 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Uhljeb može imati dva značenja...................................... prvo značenje je najmjenjeno onima koji plaću primaju iz državnog proračuna..................................................................... (političari i još neki ostali "javna tajna";).

To mogu biti i ostali ljudi preko veze, preko politike koji su došli na neki posao i primaju plaću za svoj (ne) rad.

 

Uhljeb je osoba koja prima plaću iz državnog proračuna za rad koji ne poboljšava kvalitetu života baš obratno od toga da je  taj rad i umanjuje. Uhljebničkim institucijama nazivamo vladu, sabor, carinska uprava, ministarstvo poduzetništva i obrta itd. Udaranjem pečata i provođenjem besmislenih regulativa onemogućuju drugima da stvore novu vrijednost u slobodnim razmjenama.

Slična pitanja

1 odgovor 654 👀
1 odgovor 208 👀
Ivan Gačić 24.10.2020. pitanje u rubrici Posao od Ivan Gačić
1 odgovor 2.4k 👀
1 odgovor 665 👀
1 odgovor 471 👀
1 odgovor 544 👀
Matej Tolić 30.06.2014. pitanje u rubrici Posao od Matej Tolić
1 odgovor 393 👀
1 odgovor 1.4k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...