1.3k pregleda
Mia Marijanović u rubrici Financije od Mia Marijanović
promjena rubrike od Znatko
Pozdrav svima, može li mi netko reći da li je moguće kupiti nekretninu na javnoj dražbi u Hrvatskoj ali putem kredita??? Naime, sve je više javnih dražbi ali kao da traže samo keš. Kako nemam keš, stambeni kredit za te nekretnine bi svakako mogla dobiti od svoje banke, no pitanje je da li mogu tako?!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec

 Iako nisam nikad realizirao takvu kupovinu u životu, bio sam blizu toga. Naime, kako sam bio prvi na dražbi za jednu nekretninu u okolici Zagreba, prije nego što sam odustao od kupovine zbog trenutnih financijskih problema, kontaktirao sam banku da vidim da li mi tu može pomoći. Na moje ugodno iznenađenje, djelatnik banke je odgovorio da oni znaju za takve situacije i da mogu tu sudjelovati kao banka koja kreditira takvu kupovinu koja se ostvaruje putem dražbe.

Nekretnine se danas najčešće prodaju putem elektroničke javne dražbe posredstvom Financijske agencije, ali neka Ministarstva i lokalne samouprave organiziraju javne dražbe koje se odvijaju u njihovim prostorijama uživo. Svaka takva dražba obavezna je predstaviti nekretninu, te podatke s vlasničkog lista. Banci je to dovoljno za preliminarni ulazak u takav kredit. Naravno, solventnost klijenta je prioritet. Pri tome, banka će osim uvida u vlasnički list, zatražiti eventualno elaborat o toj nekretnini (procjenu vrijednosti), te će se htjeti naknadno upisati u teretovnicu na vlasničkom listu radi osiguranja kredita. Dakle, sve su to poznati procesi bankama i možete ih slobodno zatražiti za kredit u slučaju kupovine nekretnine putem javne dražbe.

Slična pitanja

1 odgovor
Suzana Mićel 29.11.2015. pitanje u rubrici Financije od Suzana Mićel
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...