184 pregleda
Tomislav Gatara u rubrici Zdravlje i medicina od Tomislav Gatara [Superaktivan] (3.3k bodova)
Zašto u filmovima ili kod nas privatno kod psihoterapije pacijent/klijent može ležati dok razgovara?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Domagoj D. od Domagoj D. [Superaktivan] (1.0k bodova)

Poštovani Tomislav,

ležanje na kauču ili dvosjedu prilikom terapija zapravo se češće pojavljuje kao scena u filmovima nego u stvarnom životu. No oni psihoanalitičari i psihoterapeuti koji koriste kauč rade to zbog povećanog komfora i komocije pacijenta. Kako bi Vama bilo lakše promišljati o sebi i otkrivati svoje tajne? Sjedeći na neudobnoj stolici gledajući psihoterapeutu u oči ili ležeći na kauču i puštati da Vam misli lete?

Također, psihološki se ležanje često povezuje s pozicijama u kojima su ljudi najranjiviji i za koja vežu snažna emotivna iskustva: spavanje i sanjanje, intimni odnosi, vraćanje osjećaja kada smo kao beba ležali u krevetiću... Asocijacija s tim radnjama u pacijentu izaziva dublje i snažnije misli što pacijenta čini više otvorenijim i iskrenijim, a to je daleko potrebnije u liječenju. Sigmund Freud je otkrio kako u psihoanalitičkim sesijama pacijent često povezuje svoja osobna iskustva sa psihoterapeutom te ukoliko je psihoterapeut sam više kao nekakva pozadina (što i jest kada pacijent leži i ne gleda u njega) tada se stvara iluzija da pacijent govori samom sebi bez filtera.

+2 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić [Superaktivan] (5.0k bodova)

Pozdrav!

Slučaj kada se prilikom terapije sa psihijatrom, psihologom, leži na kauču je karakterističan za početak tjelesno orijentirane terapiju.

Povijesno gledajući, u početku su doktori sa svojim pacijentima vodili razgovor sa razumne udaljenosti, s vremenom se u praksu uvela metoda gdje je pacijent ležao, a doktor je i dalje bio negdje u pozadini na razumnoj udaljenosti. 

Kako su znanstvenici sve više dolazili do otkrića da psihološki proces u našem umu ostavljaju posljedice na naše tijelo također, tako je došlo do razvitka prave tjelesno orijentirane terapije (bioenergija, itd.).

Da bi se čovjek mogao opustiti, dovoljno je opustiti jedan od dva sastavna naša elementa (duh i tijelo). U trenucima kada smo na terapiji kod psihijatra ili psihologa i krenemo se prisjećati nekih događaja, mislim da je u tim trenucima lakše prvo opustiti tijelo, a s vremenom kroz razgovor, um će to slijediti.


Nadam se da malo uspjela doprinijeti Vašem razumijevanju ove tematike. (:

Slična pitanja

2 odgovora 154 pregleda
1 odgovor 154 pregleda
1 odgovor 534 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...