579 pregleda
Ivana B. u rubrici Priroda od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kako sve mogu koristiti limunsku kiselinu za kućanske potrebe?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+5 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić [Megaktivan] (12.8k bodova)
 • Limunska kiselina najčešće u kući se koristi za uklanjanje kamenca. To može biti kod kuhala gdje se par žličica limunske kiseline prokuha sa vodom u kuhalu. Ili se napravi pripravak od 15 dag limunske kiseline i 1L vode te se time pere kada, tuš kabina, perilica suđa ili odjeće...
 • Neki je koriste kao omekšivač. 10 dag limunske kiseline i 1 litra destilirane vode se pomiješa i izlije u dio za omekšivač. Može se dodati i par kapi eteričnog ulja za bolji miris. 
 • Za pranje kuhinjskih površina, ormara... Potrebno je pomiješati 30 dag limunske kiseline i 1 litru destilirane vode. Ta smjesa se doda u posudicu koja raspršuje tekućinu i pošpricati dijelove koje želite. Nakon toga ih se prebriše kao i uvijek. 
 • Super je pomoć za vračanje sjaja staroj vunenoj odjeći. Potrebno je vunenu odjeću ostaviti neko vrijeme u 5 dag limunske kiseline i 5 litara vode. Nakon toga odjeća se opere kao i uvijek. 
+4 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (52.1k bodova)
 1. Limunska kiselina može se iskoristiti za uklanjanje kamenca. Potrebno je u litri destilirane vode otopiti 15 dekagrama limunske kiseline. Ovaj se pripravak može iskoristiti za čišćenje perilica suđa, primjerice. 
 2. Koristi se za čišćenje sanitarija. 30 dekagrama limunske kiseline treba otopiti u litri destilirane vode, a potom staviti u raspršivač kako bi se lakše mogle poprskati sanitarije. 
 3. Koristi se za pranje prozora. U standardni deterdžent za pranje posuđa doda se jedna čajna žlica limunske kiseline. Pripravak se stavi u raspršivač da bi se prozori lakše poprskali. 
 4. Može se iskoristiti i za pripremu limunade. U litru vode dodaju se dvije čajne žlice limunske kiseline i šećera po želji. 
 5. Nakon odrađivanja vrtlarskih ili sličnih poslova, limunsku kiselinu moguće je iskoristiti i kao čistač uprljanih ruku i noktiju. Na ruke se stavi mala količina limunske kiseline te se doda sapun za ruke. 
 6. Koristi se i kao sredstvo za čišćenje kuhala i aparata za kavu
 7. Koristi se i kao izbjeljivač odjeće i ostale tkanine od mrlja. Odjeću treba umočiti u vodu s limunskom kiselinom, a nakon što odstoji, istu odjeću potrebno je isprati hladnom vodom. 
Ivan Gačić 08.09.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (5.5k bodova) Za što se koristi sumporna kiselina?
+4 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (12.7k bodova)
 • dubinsko čišćenje lonaca i kuhala- jedna od najčešćih primjena limunske kiseline u kućanstvu. Samo otopite ovaj sastojak u vrućoj vodi i ulijte u željenu posudu. Temeljito će očistiti nakupine kamenca
 • uklanjanje prljavština i nakupina iz perilice za posuđe- doadte dvije žlice limunske kiseline i jednu žlicu sode bikarbone gdje inače stavljate tabletu i pustite da odradi prazna perilica
 • čišćenje perilice rublja- isto kao i za perilicu posuđa. Postupak ponavljajte svaka 2 do 4 tjedna 
 • uklanjanje kamenca sa sudopera i sa slavina- kao dobra zamjena za štetne deterdžente za uklanjanje kamenca, možete koristiti limunsku kiselinu promiješanu s toplom vodom
 • čiščenje mrlja od tvrde vode na WC školjci- da biste uklonili mrlje, koristite istu smjesu kao i za sudoper i slavine.

Slična pitanja

2 odgovora 96 pregleda
3 odgovora 136 pregleda
2 odgovora 1.0k pregleda
3 odgovora 110 pregleda
2 odgovora 831 pregleda

NOVI ZNATKOV STRUČNI INTERVJU

Sanja Veletanlić

Sanja Veletanlić

Go2human Hub (Ljudomat)

Virtualna asistencija i outsourcing

[ Vidi sve intervjue ]

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

7.4k pitanja

12.2k odgovora

2.3k komentara

1.2k korisnika

...