1.6k pregleda
Ivana Basar u rubrici Priroda od Ivana Basar
promjena rubrike od Znatko
Kako sve mogu koristiti limunsku kiselinu za kućanske potrebe?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić
 • Limunska kiselina najčešće u kući se koristi za uklanjanje kamenca. To može biti kod kuhala gdje se par žličica limunske kiseline prokuha sa vodom u kuhalu. Ili se napravi pripravak od 15 dag limunske kiseline i 1L vode te se time pere kada, tuš kabina, perilica suđa ili odjeće...
 • Neki je koriste kao omekšivač. 10 dag limunske kiseline i 1 litra destilirane vode se pomiješa i izlije u dio za omekšivač. Može se dodati i par kapi eteričnog ulja za bolji miris. 
 • Za pranje kuhinjskih površina, ormara... Potrebno je pomiješati 30 dag limunske kiseline i 1 litru destilirane vode. Ta smjesa se doda u posudicu koja raspršuje tekućinu i pošpricati dijelove koje želite. Nakon toga ih se prebriše kao i uvijek. 
 • Super je pomoć za vračanje sjaja staroj vunenoj odjeći. Potrebno je vunenu odjeću ostaviti neko vrijeme u 5 dag limunske kiseline i 5 litara vode. Nakon toga odjeća se opere kao i uvijek. 
+7 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
 • dubinsko čišćenje lonaca i kuhala- jedna od najčešćih primjena limunske kiseline u kućanstvu. Samo otopite ovaj sastojak u vrućoj vodi i ulijte u željenu posudu. Temeljito će očistiti nakupine kamenca
 • uklanjanje prljavština i nakupina iz perilice za posuđe- doadte dvije žlice limunske kiseline i jednu žlicu sode bikarbone gdje inače stavljate tabletu i pustite da odradi prazna perilica
 • čišćenje perilice rublja- isto kao i za perilicu posuđa. Postupak ponavljajte svaka 2 do 4 tjedna 
 • uklanjanje kamenca sa sudopera i sa slavina- kao dobra zamjena za štetne deterdžente za uklanjanje kamenca, možete koristiti limunsku kiselinu promiješanu s toplom vodom
 • čiščenje mrlja od tvrde vode na WC školjci- da biste uklonili mrlje, koristite istu smjesu kao i za sudoper i slavine.
+6 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
 1. Limunska kiselina može se iskoristiti za uklanjanje kamenca. Potrebno je u litri destilirane vode otopiti 15 dekagrama limunske kiseline. Ovaj se pripravak može iskoristiti za čišćenje perilica suđa, primjerice. 
 2. Koristi se za čišćenje sanitarija. 30 dekagrama limunske kiseline treba otopiti u litri destilirane vode, a potom staviti u raspršivač kako bi se lakše mogle poprskati sanitarije. 
 3. Koristi se za pranje prozora. U standardni deterdžent za pranje posuđa doda se jedna čajna žlica limunske kiseline. Pripravak se stavi u raspršivač da bi se prozori lakše poprskali. 
 4. Može se iskoristiti i za pripremu limunade. U litru vode dodaju se dvije čajne žlice limunske kiseline i šećera po želji. 
 5. Nakon odrađivanja vrtlarskih ili sličnih poslova, limunsku kiselinu moguće je iskoristiti i kao čistač uprljanih ruku i noktiju. Na ruke se stavi mala količina limunske kiseline te se doda sapun za ruke. 
 6. Koristi se i kao sredstvo za čišćenje kuhala i aparata za kavu
 7. Koristi se i kao izbjeljivač odjeće i ostale tkanine od mrlja. Odjeću treba umočiti u vodu s limunskom kiselinom, a nakon što odstoji, istu odjeću potrebno je isprati hladnom vodom. 
Ivan Gačić 08.09.2020. pitanje u rubrici Znanost od Ivan Gačić
07.08. promjena rubrike od Znatko
Za što se koristi sumporna kiselina?

Slična pitanja

6 odgovora
Ivana Basar 11.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
3 odgovora
2 odgovora
Ivana Basar 05.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Basar
4 odgovora
3 odgovora
1 odgovor
3 odgovora
Ana Pilato 06.12.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ana Pilato
Znatko medijski pokriva
CRO Commerce 2023
Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva
INVESTIRANJEM DO FINANCIJSKE SLOBODE No. 2

Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Adria Security Summit 2023
Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
18. Advanced Technology Days (2023)

Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...