🎂🎉 DANAS JE ZNATKOV 9. ROĐENDAN! 🎉🎂
329 pregleda
Ivana B. u rubrici Priroda od Ivana B. (3.0k bodova)
Čula sam da su dupini iznimno socijalna i emocionalno inteligentna bića. Zanima me, kako točno dupini komuniciraju - imaju li "kompleksne" razgovore i kako su uređene njihove socijalne zajednice?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (57.0k bodova)

Dupini komuniciraju zvukom. Zbog specifičnog morskog okruženja, dupini komuniciraju akustičnom komunikacijom. 

U komunikaciji koriste veliki broj frekvencija, od kliktaja do zvižduka. Eholokacijama, odnosno ponavljajućim kliktajima, komuniciraju prilikom traženja hrane. 

Dokazano je da svaki dupin koristi jedinstvenu vokalizaciju. Dupini mogu proizvesti čak do 25 različitih zvižduka. U skupini dupina upravo je 25 maksimalan broj jedinki. Mladi dupini uče zvižduke od starijih jedinki iz skupine. Ipak, ti mladi dupini razvijaju vlastiti jedinstveni zvižduk. Mladunčad razvija svoj zvižduk do prve godine života. Takav zvižduk ostaje isti tijekom prvog desetljeća života, ali se razvija i mijenja kasnije. Muška i ženska mladunčad razvija različite zvižduke. Zvižduk ženskog mladunčeta uvelike se razlikuje od majčinog. Zvižduk muškog mladunčeta razvija se od dječjeg zvižduka prema odraslom. Takav odrasli zvižduk mužjaka dupina značajno nalikuje majčinom zvižduku. 

Ženke dupina s novorođenim mladuncima drže se svoje skupine, konkretno svojih majki, baka i drugih ženki. Ženke dupina poznate su po tome što žive u dugotrajnim obiteljskim skupinama. S druge strane, mužjak dupina, kada naraste i sazrije, napušta obitelj. S obzirom na napuštanje obitelji, ne dolazi do zabune zbog sličnosti između zvižduka majke i odraslog mužjaka. 

Dupini vode kompleksnu komunikaciju, što je dokazano na Sveučilištu St. Andrews. Tim morskih biologija istraživanjima je potvrdio da dupini koriste predstavljanje i ponavljanje svojih i tuđih imena u početnoj komunikaciji s drugim dupinima koje tek upoznaju ili s dupinima koje su sreli nakon nekog vremena. 

+5 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (9.8k bodova)
Dupini komuniciraju kroz niz zvukova i zvižduka koji klikću, svaki sa svojim jedinstvenim vokalnim tonom. Te su razlike i vokalnoj visini ključne za kominikaciju kako bi delfini mogli dešifrirati tko govori. To znači da emitiraju zvučne valove, a zatim otkrivaju i tumače odjeke koji se odbijaju od drugih stvorenja i predmeta u vodi oko sebe, omogućavajući im da sagrade sliku svoje okoline. U plitkim područjima s blatnim dnom dupini putuju kroz 2 kilometra u kojima mogu raspoznati sve komponentne frekvencije zvižduka (13-19kHz) a mogu se i potencijalno otkriti na mnogo većoj udaljenosti od 20km.

Slična pitanja

1 odgovor
Ivana B. 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana B. (3.0k bodova)
1 odgovor
Ivana B. 30.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana B. (3.0k bodova)
1 odgovor
Ivana B. 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana B. (3.0k bodova)
3 odgovora
Lovro Gorup 19.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup (3.4k bodova)
2 odgovora
Ivana B. 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana B. (3.0k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...