369 pregleda
Ivana Basar u rubrici Internet od Ivana Basar
promjena rubrike od Znatko
Što je to kvantni internet, kako funkcionira i u kojoj je fazi razvoja? Kakvu ulogu imaju znanstvenici s Ruđera Boškovića u razvoju kvantnog interneta?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Kvantni internet bi povezivao računala, simulatore i senzore putem kvantnih komunikacijskih mreža, koje prenose energiju sitnih fotona i spregnuto kvantno stanje čime se postiže veća brzina prijenosa podataka i više prostora za pohranu istih.

Ono što bi se osiguralo kvantnim internetom jest veća sigurnost na internetu i zaštita podataka svih korisnika interneta. 

Kvantna komunikacija koristi zakone kvantne fizike da bi osigurala fundamentalnu neprobojnost, zaštitu i privatnost.

Danas je potrebno vjerovati operaterima da će naši podatci biti zaštićeni, dok u kvantnom internetu zaštita podataka neće ovisiti o teleoperaterima, koji će imati predajnik, ali sami neće moći kontrolirati protok informacija. 

Kvantni fizičari s Instituta Ruđera Boškovića čine dio međunarodnog tima znanstvenika koji je otkrio kvantnu mrežu. Tako su hrvatski fizičari osmišljavali, dizajnirali i izradili optički prijemnik, uz ostatak tima. Konkretnije, Hrvati istražuju aktivnosti ultrahladnih atomskih plinova u sintetičkim magnetskim poljima radi postizanja kvantne memorije na više načina. 

Uvjereni su da će tijekom 10 godina kvantni internet prednjačiti Europskom unijom. 

+6 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
Kvantna tehnoligija obuhvaća uređaje i sustave koji se koriste kvantnom mehanikom, odnosno interakcijom molekula, atoma, pa čak i manjih čestica poput fotona i elektrona.

U klasičnim računalima količina podataka mjeri se u bitovima, a u kvantnom računalstvu u qubitovima (od engl. quantum bit). Bit je računalna osnovna jedinica za prijenos informacije i može biti 0 ili 1, dok je qubit kvantni bit, osnova za prijenos informacija u kvantnim računalima i može biti (poput bita) 0 ili 1, ali ono što ga čini posebnim jest mogućnost ulaska u 0 i 1 stanje istovremeno. Zato su kvantna računala puno brža.

Kvantna svojstva qubit čestica koriste se za strukturiranje podataka u računalima, a kvantni mehanizmi (poput superpozicije stanja ili kvantnog sprezanja) rješavaju operacije nad tim podacima.

Kvantna tehnologija omogućuje mnogo brže i efikasnije računalstvo od dosadašnjeg klasičnog i upravo je to njegova najvažnija prednost.

Izvor: https://ec.europa.eu/croatia/technology_for_the_future_quantum_technology_hr

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
Mihaela Blažeka 30.10.2020. pitanje u rubrici Internet od Mihaela Blažeka
3 odgovora
Marko Radić 16.12.2020. pitanje u rubrici Internet od Marko Radić
1 odgovor
Ivana Basar 16.09.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Ivana Basar
1 odgovor
Marketing odjel d.o.o. 12.10.2020. pitanje u rubrici Društvo od Marketing odjel d.o.o.
1 odgovor
Marina Božan 29.09.2016. pitanje u rubrici Obrazovanje od Marina Božan
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...