Ivana Basar u rubrici Djeca i roditeljstvo od
Koja je primjerena dob za poklanjanje mobitela djetetu? S jedne strane je jako važno da dijete ima mobitel ako izlazi van, u školu, na igranje, trening itd., s druge strane mobiteli mogu imati negativne posljedice na dijete jer lako postanu ovisni o njima. Svakako tu je i problem da danas skoro svako dijete gotovo od rođenja ima svoj mobitel ili barem stalan pristup mobitelu tako da postoji strah od izdvajanja ako neko dijete u društvu nema mobitel.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+7 glasa
Karla Jurišić od

Danas je vrlo teško roditeljima 'modernog' doba odlučiti kada upoznati dijete prvi put s mobitelom. Kao što ste naveli, s jedne strane je strah da dijete neće imati čime kontaktirati pomoć u slučaju opasnosti, a s druge strane postoje sve negativne posljedice mobitela, od zračenja do nerazvijenih motornih vještina.

Nikako ne bih preporučila upoznavanje djeteta s mobitelom prije školske dobi, kao što neki znaju činiti kada žele dijete zabaviti nečime pa im daju mobitele da se igraju s njima umjesto s igračkama ali nekim drugim, kreativnijim načinom zabave. Teško je iskorijeniti ovaj pristup te vjerujem da svi roditelji obećaju sebi da neće dijete rano navikavati na mobitel, ali je nekada teško izaći iz tog kruga. Prije škole, djetetu bi bilo dobro pronaći neki hobi, kao crtanje, plesanje, izrađivanje, negdje gdje će razvijati korisne vještine. 

No, čim krenu samostalno ići u školu, bilo bi dobro upoznati ih s mobitelom te im pokazati kako Vas mogu kontaktirati u bilo kojoj situaciji. Možete se dogovoriti da je mobitel samo za zvanje hitnih slučajeva, kao što su i moji roditelji rekli meni. Dalje, čim malo porastu, možete im dopustiti korištenja mobitela s tim da ih prije naučite zlu koje postoji na Internetu te koliko moraju biti pažljivi. 

Svi smo upoznati s lošim iskustvima korištenja Interneta kod male djece koja jedva mogu odlučivati što žele tako da je potrebno imati kontrolu nad radnjama i dopisivanjima svoje djeca sa strancima i spriječiti takvo što u ranoj fazi, ako dođe do toga.

Smatram da je sve u odnosu Vas i Vašeg djeteta te ovisi koliko ih naučite o opasnosti interneta, ali naravno teško je i to sve kontrolirati,

+5 glasa
Iva Murat od
Nema pravila, ovisi o dogovoru između djeteta i roditelja. Neki roditelji daju djetetu mobitel kada krene u školu kako bi se moglo javiti ako mu nastava ranije završi pa roditelj mora doći po njega, ako ode na školski izlet i slično. Neki roditelji smatraju da dijete tada još nije dovoljno odgovorno da bi pazilo na skupe stvari ili misle da bi djetetu mobitel odvlačio pozornost od učenja i druženja s vršnjacima te odluče pričekati još koju godinu dok dijete malo više ne sazrije. Svakako ne biste trebali davati mobitel predškolskoj djeci jer gledanje u ekran nije dobro za njihov kognitivni, mentalni i socijalni razvoj. Kada roditelj odluči djetetu dati mobitel, važno je da uspostavi pravila, odnosno da odredi koliko dnevno dijete smije biti na mobitelu te da kontrolira sadržaje koje dijete gleda na mobitelu, poput videa na youtube-u, društvenih mreža i igrica.
+5 glasa
Lucija Vlaović od
Ne postoji dob u kojoj djeca 'moraju' dobiti mobitel. Sve ovisi o dogovoru između roditelja i djeteta.

Dati djetetu mobitel u današnje doba svakako ima svoje prednosti, ako treba doći negdje po njega lako može nazvati, ako je na putovanju (bilo sa školom/klubom i dr.) u svakom ga trenutku možete kontaktirati...
A ako već tehnologija postoji, zašto je ne predstaviti djetetu u manjoj mjeri?

Nije problem u ranijoj dobi dati djetetu pristup mobitelu jer se ovisnost o istome može vrlo lako javiti, i javlja se, i u kasnijim godinama. Bitno je djetetu dati do znanja da mobitel nije glavna zanimacija i regulirati koliko slobodnog vremena provodi na mobitelu dok je primjerice kod kuće.

Postoji razlika između toga da se djetetu mobitel da za hitne situacije i nekontroliran pristup svim sadržajima na mobitelu i pristup internetu.

Za rješavanje tog problema danas postoje opcije: mobitel bez pristupa internetu, jeftinije verzije mobitela (stari mobiteli koji nemaju osjetljiv ekran), 'parent restriction' sadržaja za koji ne želite da dijete koristi i sl.
+4 glasa
Sandra Vukov od
Što kasnije to bolje, znam da djeca vide od druge djece i onda to žele, znam što se sve događa i kad djeca to žele a ne mogu imati. Dijete kada počne ići u školu, treba imati telefon od 9te do 15te godine bez kamere i bez interneta. Bitno je da možemo biti u kontaktu kada nismo kod kuće. Ako bi imao problema s drugom djecom dobio/la bi druge stvari koje druga djeca ne mogu imati u svojoj sobi ili npr. Jordanice.. putovali bi, djecu treba uključiti u sportske aktivnosti i zaokupirati ih drugih stvarima. Tako je bilo samnom jer sam imala sve stvari koje su djeca htjela i oko mobitela kojeg nisam imala, to su bili mobiteli s kamerama, bluetoothom, nisam tražila ni da držim njihov mobitel u rukama da vidim kakav je jer me to nije zanimalo. Zanimale su me fensi pernice, olovke, bilježnice, torbe, mama me vodila često frizeru, bila sam sva u frizurama, putovali smo često, imala sam svoj pravi rozi fotoaparat i radila sam svoje slike s njim. Na mene ne može utjecati odgoj drugih roditelja i što više od početka komunicirate s dijetetom i pokažete mu kako drugi žive (meni su stalno pokazivali, znali su me odvesti u siromašna naselja u kojima djeca uopće nisu birala voće koje će uzeti, samo su grabala dok sam ja prije toga bila izbirljiva) dijete će shvatiti. Treba takodjer popričati s dijetetom o tome kako internet može zakomplicirati život i zbog čega on nije za djecu.

Slična pitanja

3 odgovora 292 👀
3 odgovora 734 👀
2 odgovora 320 👀
1 odgovor 209 👀
Zoran Jurić 07.07.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Zoran Jurić
6 odgovora 937 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...