87 pregleda
Ivana B. u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Ako je uži član vaše obitelji ili osoba kojoj ste veoma privrženi ikada patila ili pati od demencije - kako ste se suočili s tom situacijom, što je bilo najteže za prihvatiti i kako ste uspjeli očuvati odnos s tom osobom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.1k bodova)
Ovakve su situacije iznenadne i šokantne za sve članove obitelji zato što zahtijevaju nove prilagodbe i novu organizaciju. Obitelj je suočena s promjenom vlastitog života i vlastitih obaveza kako bi mogla skrbiti za oboljelu osobu, što je u današnjem hektičnom svijetu vrlo zahtjevno i teško.

Domovi za starije osobe najčešće ne primaju nove korisnike jer su popunjeni pa je teško kombinirati posao i pružanje skrbi bližnjemu. Osim što trebaš brinuti za oboljelu osobu, trebaš obaviti i druge kućanske poslove i odraditi radno vrijeme na poslu, što je samo jednoj osobi teško i neizvedivo, stoga su zajedništvo i pomoć najbitnije karakteristike u ovakvim situacijama.

Komunikacija s oboljelom osobom vrlo je otežana. To su uglavnom besmisleni razgovori popraćeni nesporazumima. Teško je kad ne možeš shvatiti što ti osoba želi reći ili kada uočiš da nešto nije u redu, ali se osoba ne može izraziti.

Osim toga, nedovoljan je broj educiranih stručnjaka koji bi usmjerili ukućane i pružili savjet i podršku.

Mislim da svi koji se nađu u ovakvoj situaciji trebaju biti spremni na osuđivanje i nerazumijevanje okoline, a isto tako i na promjenu svog života u potpunosti.

Naravno da je teško gledati svog bližnjeg u potpuno drugačijem izdanju, ali to nije razlog da se prestaneš truditi omogućiti mu sve što treba i pružiti mu ono što zaslužuje. Uz pozitivan stav i humor lakše se prevladaju ovakve situacije.

Slična pitanja

3 odgovora 755 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...