107 pregleda
Ivana B. u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana B. (3.0k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Ako je uži član vaše obitelji ili osoba kojoj ste veoma privrženi ikada patila ili pati od demencije - kako ste se suočili s tom situacijom, što je bilo najteže za prihvatiti i kako ste uspjeli očuvati odnos s tom osobom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (57.0k bodova)
Ovakve su situacije iznenadne i šokantne za sve članove obitelji zato što zahtijevaju nove prilagodbe i novu organizaciju. Obitelj je suočena s promjenom vlastitog života i vlastitih obaveza kako bi mogla skrbiti za oboljelu osobu, što je u današnjem hektičnom svijetu vrlo zahtjevno i teško.

Domovi za starije osobe najčešće ne primaju nove korisnike jer su popunjeni pa je teško kombinirati posao i pružanje skrbi bližnjemu. Osim što trebaš brinuti za oboljelu osobu, trebaš obaviti i druge kućanske poslove i odraditi radno vrijeme na poslu, što je samo jednoj osobi teško i neizvedivo, stoga su zajedništvo i pomoć najbitnije karakteristike u ovakvim situacijama.

Komunikacija s oboljelom osobom vrlo je otežana. To su uglavnom besmisleni razgovori popraćeni nesporazumima. Teško je kad ne možeš shvatiti što ti osoba želi reći ili kada uočiš da nešto nije u redu, ali se osoba ne može izraziti.

Osim toga, nedovoljan je broj educiranih stručnjaka koji bi usmjerili ukućane i pružili savjet i podršku.

Mislim da svi koji se nađu u ovakvoj situaciji trebaju biti spremni na osuđivanje i nerazumijevanje okoline, a isto tako i na promjenu svog života u potpunosti.

Naravno da je teško gledati svog bližnjeg u potpuno drugačijem izdanju, ali to nije razlog da se prestaneš truditi omogućiti mu sve što treba i pružiti mu ono što zaslužuje. Uz pozitivan stav i humor lakše se prevladaju ovakve situacije.

Slična pitanja

3 odgovora
Ivana B. 14.09.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivana B. (3.0k bodova)
2 odgovora
2 odgovora
3 odgovora
Lovro Gorup 15.11.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Lovro Gorup (3.4k bodova)
2 odgovora
Ivana B. 15.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana B. (3.0k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.7k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...