Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od
promjena rubrike od Znatko
Ako je uži član vaše obitelji ili osoba kojoj ste veoma privrženi ikada patila ili pati od demencije - kako ste se suočili s tom situacijom, što je bilo najteže za prihvatiti i kako ste uspjeli očuvati odnos s tom osobom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od
Ovakve su situacije iznenadne i šokantne za sve članove obitelji zato što zahtijevaju nove prilagodbe i novu organizaciju. Obitelj je suočena s promjenom vlastitog života i vlastitih obaveza kako bi mogla skrbiti za oboljelu osobu, što je u današnjem hektičnom svijetu vrlo zahtjevno i teško.

Domovi za starije osobe najčešće ne primaju nove korisnike jer su popunjeni pa je teško kombinirati posao i pružanje skrbi bližnjemu. Osim što trebaš brinuti za oboljelu osobu, trebaš obaviti i druge kućanske poslove i odraditi radno vrijeme na poslu, što je samo jednoj osobi teško i neizvedivo, stoga su zajedništvo i pomoć najbitnije karakteristike u ovakvim situacijama.

Komunikacija s oboljelom osobom vrlo je otežana. To su uglavnom besmisleni razgovori popraćeni nesporazumima. Teško je kad ne možeš shvatiti što ti osoba želi reći ili kada uočiš da nešto nije u redu, ali se osoba ne može izraziti.

Osim toga, nedovoljan je broj educiranih stručnjaka koji bi usmjerili ukućane i pružili savjet i podršku.

Mislim da svi koji se nađu u ovakvoj situaciji trebaju biti spremni na osuđivanje i nerazumijevanje okoline, a isto tako i na promjenu svog života u potpunosti.

Naravno da je teško gledati svog bližnjeg u potpuno drugačijem izdanju, ali to nije razlog da se prestaneš truditi omogućiti mu sve što treba i pružiti mu ono što zaslužuje. Uz pozitivan stav i humor lakše se prevladaju ovakve situacije.

Slična pitanja

3 odgovora 360 👀
2 odgovora 465 👀
2 odgovora 231 👀
3 odgovora 1.6k 👀
Lovro Gorup 15.11.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Lovro Gorup
2 odgovora 273 👀
3 odgovora 460 👀
3 odgovora 734 👀
2 odgovora 1.4k 👀
Marin Duganđija 22.09.2022. pitanje u rubrici Internet od Marin Duganđija
2 odgovora 448 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...