192 pregleda
Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
Zašto postoji velika vjerojatnost da će osoba s Downovim sindromom dobiti Alzheimerovu bolest?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Downov sindrom neispravan je izraz koji se uvriježio u narodu, no sasvim je logično zašto taj izraz nema smisla. Osobi koja je istraživala Down sindrom nije dijagnosticiran isti, već je samo proučila i otkrila tu teškoću u razvoju zbog čega je ispravno upotrebljavati Down sindrom. 


Prisutnost dodatnog genetskog materijala s kojim su osobe s Down sindromom rođene može dovesti do nepravilnosti u imunološkom sustavu, a samim time veću osjetljivost na određene bolesti među kojima je i Alzheimerova bolest (AB).

Kod AB simptomi mogu biti različito izraženi kod odraslih osoba s Down sindromom. Gubitak pamćenja u ranim stadijima bolesti nije uvijek zabilježen, ali su zabilježene promjene u aktivnostima svakodnevnih vještina. Promjene u razmišljanju, rasuđivanju u prosudbi mogu biti prisutne. U srednjoj fazi javlja se problem gutanja i česti osjećaj gušenja, a mogu se razviti i epileptički napadaji.  

25 % osoba u dobi od 35 godina pokazuje AB u kombinaciji s Down sindromom, stoga je logično zaključiti da je učestalost AB puno veća kod osoba s trisomijom 21, nego u populaciji tipičnog razvoja.

U Alzheimerovoj bolesti pojačano se proizvodi amiloid beta spoj u mozgu, a akumulacijom tog spoja smanjuje se broj neurona, živčanih stanica. S druge strane, u Down sindromu, zbog dodatne kopije kromosoma 21, povećano se proizvodi isti spoj. 

Visoki postoci učestalosti kombinacije AB i trisomije 21 trebali bi potaknuti javnost na više ulaganja i rada na kognitivnom funkcioniraju oboljelih osoba. 

Ivana Basar od Ivana Basar
Hvala, samo bih komentirala gornji stavak - Downov sindrom ne znači automatski da je osoba s prezimenom Down imala prva bolest i nije krivi izraz (točnije, oba izraza su ispravna!). Drugi primjer bi npr. bila Huntingtonova bolest, koju je otkrio, odnosno prvi klinički opisao dr.George Huntington, koji sam nije imao bolest :)
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
Pozdrav! :) U medicinskim dokumentima koji su prihvaćeni u RH koristi se izraz "Downov sindrom" pa i svi lektori, ali i medicinsko osoblje, koriste taj izraz. U engleskom se jeziku prije pisalo "Down's Syndrome", što se u Hrvatskoj prevađa kao "Downov sindrom". No, Englezi su promijenili izraz (zbog razloga napisan u odgovoru) u "Down Syndrome" pa će, valjda, s vremenom svi prihvatiti taj izraz (lektori i prevoditelji).
Na nekoliko sam kolegija slušala o tome već na prvoj godini studiranja, stoga sigurno ne bih namjerno napisala krivu informaciju, a u radu ću svakodnevno imati direktan kontakt sa sindromom Down.
No hard feelings :D

Slična pitanja

4 odgovora
Sandra Vukov 29.01.2021. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Sandra Vukov
2 odgovora
1 odgovor
3 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...