117 pregleda
Ivana B. u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana B. (3.0k bodova)
Zašto postoji velika vjerojatnost da će osoba s Downovim sindromom dobiti Alzheimerovu bolest?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (56.9k bodova)

Downov sindrom neispravan je izraz koji se uvriježio u narodu, no sasvim je logično zašto taj izraz nema smisla. Osobi koja je istraživala Down sindrom nije dijagnosticiran isti, već je samo proučila i otkrila tu teškoću u razvoju zbog čega je ispravno upotrebljavati Down sindrom. 


Prisutnost dodatnog genetskog materijala s kojim su osobe s Down sindromom rođene može dovesti do nepravilnosti u imunološkom sustavu, a samim time veću osjetljivost na određene bolesti među kojima je i Alzheimerova bolest (AB).

Kod AB simptomi mogu biti različito izraženi kod odraslih osoba s Down sindromom. Gubitak pamćenja u ranim stadijima bolesti nije uvijek zabilježen, ali su zabilježene promjene u aktivnostima svakodnevnih vještina. Promjene u razmišljanju, rasuđivanju u prosudbi mogu biti prisutne. U srednjoj fazi javlja se problem gutanja i česti osjećaj gušenja, a mogu se razviti i epileptički napadaji.  

25 % osoba u dobi od 35 godina pokazuje AB u kombinaciji s Down sindromom, stoga je logično zaključiti da je učestalost AB puno veća kod osoba s trisomijom 21, nego u populaciji tipičnog razvoja.

U Alzheimerovoj bolesti pojačano se proizvodi amiloid beta spoj u mozgu, a akumulacijom tog spoja smanjuje se broj neurona, živčanih stanica. S druge strane, u Down sindromu, zbog dodatne kopije kromosoma 21, povećano se proizvodi isti spoj. 

Visoki postoci učestalosti kombinacije AB i trisomije 21 trebali bi potaknuti javnost na više ulaganja i rada na kognitivnom funkcioniraju oboljelih osoba. 

Ivana B. od Ivana B. (3.0k bodova)
Hvala, samo bih komentirala gornji stavak - Downov sindrom ne znači automatski da je osoba s prezimenom Down imala prva bolest i nije krivi izraz (točnije, oba izraza su ispravna!). Drugi primjer bi npr. bila Huntingtonova bolest, koju je otkrio, odnosno prvi klinički opisao dr.George Huntington, koji sam nije imao bolest :)
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (56.9k bodova)
Pozdrav! :) U medicinskim dokumentima koji su prihvaćeni u RH koristi se izraz "Downov sindrom" pa i svi lektori, ali i medicinsko osoblje, koriste taj izraz. U engleskom se jeziku prije pisalo "Down's Syndrome", što se u Hrvatskoj prevađa kao "Downov sindrom". No, Englezi su promijenili izraz (zbog razloga napisan u odgovoru) u "Down Syndrome" pa će, valjda, s vremenom svi prihvatiti taj izraz (lektori i prevoditelji).
Na nekoliko sam kolegija slušala o tome već na prvoj godini studiranja, stoga sigurno ne bih namjerno napisala krivu informaciju, a u radu ću svakodnevno imati direktan kontakt sa sindromom Down.
No hard feelings :D

Slična pitanja

2 odgovora
4 odgovora
Sandra Vukov 29.01.2021. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Sandra Vukov (9.7k bodova)
1 odgovor
Sandra Vukov 11.02.2021. pitanje u rubrici Kozmetika i estetika od Sandra Vukov (9.7k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Augustina Kolak 10.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Augustina Kolak (13.6k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...