211 pregleda
Maja Kos u rubrici Osobni razvoj od Maja Kos (8.1k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Nekad mi jednostavno misli lete po glavi dok je neka osoba ispred mene i priča i priča. Meni je neugodno, zapetljam se između misli i realnosti pa se uvijek nekako nespretno ispetljam iz takvih trenutaka. Kako se mogu bolje fokusirati na sugovornika, da ga bolje aktivno slušam što mi sugovornik govori, a da mi misli manje lutaju glavom?


 

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako opaziti neiskrenost u razgovoru?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Iva Murat od Iva Murat (33.8k bodova)
odabran od Maja Kos
 
Najbolji odgovor

Kod aktivnog slušanja najvažnije je da se u potpunosti usredotočite na osobu koja je pred vama. Gledajte ju u oči i koncentrirajte se na ono što osoba trenutno govori, a ne na ono što je rekla prije ili što će tek reći. Ako nešto niste shvatili, pitajte. Postavljajte pitanja tijekom razgovora i povremeno parafrazirajte ono što vam osoba govori. To će vas natjerati da obratite veću pozornost na ono što vam osoba govori. Mnogi ljudi, kad razgovaraju s nekime, imaju tendenciju razmišljati o onome što će reći slijedeće, umjesto da se fokusiraju na ono što im sugovornik govori. Pokušajte zanemariti potrebu da u svakom trenutku budete spremni dati odgovor ili komentar na ono što vam je sugovornik upravo rekao. Sasvim je u redu uzeti malu stanku da vam se ono što ste čuli slegne. Nemojte se ustručavati tražiti pojašnjenje bilo čega što vam nije jasno. Na taj način ćete osobi dati do znanja da vam je stalo do nje i do onoga što vam govori. Razgovoru pristupajte bez predrasuda. Ponekad nam ljudi govore o svojoj situaciji, a mi u glavi imamo sliku o tome kako bi se netko u takvoj situaciji trebao ponašati ili osjećati. Umjesto toga, obratite pozornost na to kako se ta osoba zaista osjeća, što vam ona doista poručuje. Pristupite joj s empatijom.

+7 glasa
Lara Tić od Lara Tić (5.0k bodova)

Za početak najbolji savjet koji se može primijeniti je da svu svoju koncentraciju usmjerite u tu osobu. Obratite pozornost na izraze njegovog lica, kada nešto kaže možete ponoviti (u sebi) neku riječ koju je on rekao da se sprječite od lutanja. Također ovdje pomaže postavljanje pitanja o onome što vam netko priča. Ponekad prekidanje nekoga u razgovoru može ispasti nepristojno, međutim ako to učinite na način poput : "Oprosti što te prekidam, samo me zanima ovaj dio priče...", tražite pobliže objašnjenje i poveznicu. Također, možete dodati svoje iskustvo koje se tiče te teme. Ako netko priča o tome kako je na poslu nešto radio, nadodajte svoju sličnu anegdotu s posla. Ovakvo prekidanje se ne smije previše ponavljati da ne bi vaš sugovornik pomislio kako ga ne slušate. Također, kada se priča završi pokušajte postaviti još neko pitanje vezano uz to, jer ako ste željni postavljati pitanja podsvjesno ćete sami sebe prisiliti da slušate kako bi kasnije mogli dodati neki komentar.

Uz sve ovo, govor tijela je bitan. Obratite pažnju na mimiku lica, pokrete ruku, pogled sugovornika, ton glasa... Ako primijetite neku emociju koju pokazuje vezano uz svoju priču, možete uvijek pitati "Kako si se zbog toga osjećao/la..." i pokazati suosjećanje. Učinite da vam bude stalo do ishoda priče. Meni je pomoglo razmišljanje kako ja želim da me se sluša kada pričam pa ću se zato potruditi poslušati druge.

+6 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić (19.8k bodova)
Također, i meni se često događa da mi misli za vrijeme razgovora s dragim osobama lutaju po svuda i da najmanje od sveg slušam osobu s kojom razgovaram. Nedaj Bože da te ta osoba još nešto i priupita, onda si u problemu :/ :) Prihvatio sam taj svoj problem jer mi se počeo sve češće i češće događati te sam odlučio više pažnje posvetiti onome što osoba govori i temi razgovora općenito. Počeo sam razmišljati na način da koje bih pitanje mogao postaviti da razgovor ide dalje? Nepažnju prema sugovorniku sam često osjetio kod sebe kada sam imao puno briga i obaveza te sam mislio kako su one na prvom mjestu. Upravo sam tada pomislio kako u trenutku kad razgovaram s drugom osobom moram posvetiti svu pažnju njoj i problemu o kojem priča te se odstutnost u razgovoru više nije pojavljivala.

Slična pitanja

6 odgovora
Michelle Koprivnjak 21.11.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Michelle Koprivnjak (10.7k bodova)
2 odgovora
2 odgovora
Znatkica 15.11.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Znatkica (5.2k bodova)
1 odgovor
Marin Barić 19.09.2020. pitanje u rubrici Jezik i govor od Marin Barić (6.0k bodova)
3 odgovora
Marinko Zadro 26.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Marinko Zadro (7.8k bodova)
4 odgovora
Marina Božan 04.01.2021. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Marina Božan (4.4k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...