201 pregleda
Ivana B. u rubrici Kućni ljubimci od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Zašto kućne mačke često donose razne "plijenove" vlasnicima - bio to pravi miš ili krtica iz vrta ili samo komad lista ili igračka koju su osvojile?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.4k bodova)

Iako su mačke od davnina bile životinje koje su se povezivale suživot sa ljudima te se njihova prisutnost u kućanstvima bilježi i u drevnim egipatskim spisima, ne smijemo zaboraviti da one i dalje pripadaju redu zvijeri (Carnivora) te da o njihovom ponašanju možemo puno naučiti iz ponašanja njihovih divljih rođaka, velikih mačaka. Kao što lavica instinktivno lovi i donosi plijen svome ponosu (skupini lavova) da bi ih zbrinula i nahranila, tako i naš kućni ljubimac, domaća mačka želi nama donjeti "obrok". Ova teorija, iako nepotvrđena, uzima se kao najprihvatljivija upravo jer odgovara principu ponašanja divljih mačaka. Također, postoji i teorija da se vaša mačka želi "pohvaliti" ulovom te sukladno tome onda trebate i reagirati. 

Mačke su inteligentna bića i brzo uče što možemo vidjeti iz njihovog svakodnevnog ponašanja ( majka mačka koja uči mačiće obavljati nuždu u pijesak, loviti. nježno se igrati i sl.). Na isti način možemo pokušati ukazati svojoj mački da nas takvi "pokloni", odnosno plijen ne zanima na način da joj pokažemo kako zamatamo i odnosimo isti na udaljeno mjesto.

Važno je da mačku zbog donošenja plijena ne kudimo, već ju pokušamo razumijeti ( ona nam time iskazuje ljubav i pažnju) i budemo uporni u nježnom ispravljanju njezina ponašanja.

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.1k bodova)

Mačke su prepredene životinje i često vlasniku pokazuju svoj plijen. Neki vlasnici misle da mačke to rade zbog snažnog lovačkog instinkta pa vlasniku kao svome vođi donose ulov na dar i u znak zahvalnosti za pruženu brigu i skrb.

Neki stručnjaci tvrde da mačke na ovaj način svojeg vlasnika žele podučiti loviti. Drugi bihevioristi tvrde da mačke oponašaju svoju majku koja im je donosila plijen za obrok. 

Postoji i teorija da se ovim postupkom mačka želi pohvaliti svojim ulovom te traže pažnju od vlasnika.

Slična pitanja

2 odgovora 153 pregleda
2 odgovora 133 pregleda
2 odgovora 86 pregleda
1 odgovor 295 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...