Ivana Basar u rubrici Kućni ljubimci od Ivana Basar
promjena rubrike od Znatko
Zašto kućne mačke često donose razne "plijenove" vlasnicima - bio to pravi miš ili krtica iz vrta ili samo komad lista ili igračka koju su osvojile?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Iako su mačke od davnina bile životinje koje su se povezivale suživot sa ljudima te se njihova prisutnost u kućanstvima bilježi i u drevnim egipatskim spisima, ne smijemo zaboraviti da one i dalje pripadaju redu zvijeri (Carnivora) te da o njihovom ponašanju možemo puno naučiti iz ponašanja njihovih divljih rođaka, velikih mačaka. Kao što lavica instinktivno lovi i donosi plijen svome ponosu (skupini lavova) da bi ih zbrinula i nahranila, tako i naš kućni ljubimac, domaća mačka želi nama donjeti "obrok". Ova teorija, iako nepotvrđena, uzima se kao najprihvatljivija upravo jer odgovara principu ponašanja divljih mačaka. Također, postoji i teorija da se vaša mačka želi "pohvaliti" ulovom te sukladno tome onda trebate i reagirati. 

Mačke su inteligentna bića i brzo uče što možemo vidjeti iz njihovog svakodnevnog ponašanja ( majka mačka koja uči mačiće obavljati nuždu u pijesak, loviti. nježno se igrati i sl.). Na isti način možemo pokušati ukazati svojoj mački da nas takvi "pokloni", odnosno plijen ne zanima na način da joj pokažemo kako zamatamo i odnosimo isti na udaljeno mjesto.

Važno je da mačku zbog donošenja plijena ne kudimo, već ju pokušamo razumijeti ( ona nam time iskazuje ljubav i pažnju) i budemo uporni u nježnom ispravljanju njezina ponašanja.

+11 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Mačke su prepredene životinje i često vlasniku pokazuju svoj plijen. Neki vlasnici misle da mačke to rade zbog snažnog lovačkog instinkta pa vlasniku kao svome vođi donose ulov na dar i u znak zahvalnosti za pruženu brigu i skrb.

Neki stručnjaci tvrde da mačke na ovaj način svojeg vlasnika žele podučiti loviti. Drugi bihevioristi tvrde da mačke oponašaju svoju majku koja im je donosila plijen za obrok. 

Postoji i teorija da se ovim postupkom mačka želi pohvaliti svojim ulovom te traže pažnju od vlasnika.

+1 glas
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
To je kao neki vid naknade i pokazatelj koliko nas cijene i koliko cijene ono što za njih cinimo

Jer je to najviše i najvrednije sto nam mogu dati ili uciniti za nas. Kao neka valuta ili poklon

Ili to mogu raditi kako bi se pohvalili da su dobri lovci

Imala sam macka koji je svaki put kad ga nahranim donosio ulov meni u vidu gustera. A kada bi dugo boravio van pa se vratio donosio bi pola (fujjj)  al takav je bio volio je sve podijelit i bio nesebican

Slična pitanja

3 odgovora 343 👀
1 odgovor 227 👀
Michelle Koprivnjak 12.11.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Michelle Koprivnjak
1 odgovor 677 👀
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
3 odgovora 1.4k 👀
3 odgovora 333 👀
1 odgovor 263 👀
2 odgovora 221 👀
3 odgovora 308 👀
2 odgovora 311 👀
Michelle Koprivnjak 29.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Michelle Koprivnjak
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...