Marija Userin u rubrici Obrazovanje od Marija Userin
Isplati li se upisati teži faks kao na primjer medicina, fer ili pravo ili ipak neki lakši ?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+11 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Koji ćete fakultet upisati ovisi o vašim interesima i ciljevima. Fakulteti iz STEM područja poput FER-a, Tehničkog veleučilišta ili PMF-a (matematika, informatika, fizika) te Medicinski fakultet svakako su među najtraženijima i s njima nećete dugo tražiti posao. Međutim ako vam prirodoslovni predmeti ne idu od ruke teško da ćete upisati ili završiti navedene fakultete. S društvenim znanostima je nešto teže pronaći posao, no opet ovisi o kojem se smjeru radi. Mislim da su studiji njemačkog i engleskog jezika, logopedija, rehabilitacija i neki drugi prilično traženi. Sve ovisi o vašim interesima i sposobnostima. Također težina fakulteta je individualna stvar. Netko će možda biti uspješan na Pravnom fakultetu, ali studij fizike bi mu bio pretežak. Netko će završiti informatiku, ali ne bi mogao studirati povijest. Dakle, sve je individualno. Kad vas nešto istinski zanima, onda vam je lakše učiti i truditi se. Ako vam nisu važni interesi, nego vam je jedino bitno da brzo dođete do posla i spremni ste se za to potruditi onda birajte gore navedene traženije fakultete. 

+8 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić
odabran od Marija Userin
 
Najbolji odgovor

Upis fakulteta ovisi o budućim ciljevima i osobnim željama, iako je teško znati sa 18 godina što točno želiš biti u životu. No, u većini slučaja djeca od malena znaju da žele biti doktori ili pravnici i ako im se želje tijekom srednje škole ne promijene te ostanu iste, možda je taj izbor ispravan za njih.

Ali, ako ne znate što želite pred kraj završetka srednje škole, smatram da s ovakvom odlukom ipak treba biti oprezniji jer se na njima konstantno radi, uči te je vrlo malo odmora.

Osobno, najisplativiji fakultet, s vrlo mnogo vremena i malo potrošenih živaca, ušteda energije i minimalan postotak živciranja postići ćete s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu. Fakultet je kvalitetan, uz rad i disciplinu imati ćete svako ljeto (4 mjeseca) slobodno i bez stresa te će se za Vas brinuti velika većina izvrsnih profesora i asistenata. Na fakultetu možete izabrati brojne smjerove, kao što su marketing, turizam, menadžment, analiza i poslovno planiranje, računovodstvo, financije, trgovina i menadžerska informatika. Za ekonomiju, svakako, treba biti ambiciozan i poduzetan kako bi se kasnije uspjeli uspješno zaposliti. No, sviđa mi se što je izbor smjerova širok te s ovim fakultetom možete raditi gotovo sve s poslove (osim naravno gore navedenih zanimanja), plus imate diplomu.

+8 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
uređen od Nikolina Šrajbek
U donošenju odluke koji fakultet upisati, najvažniju bi ulogu trebala imati osobna preferencija za neko područje te intrinzična motivacija za obavljanje posla u budućnosti u određenom spektru zanimanja.

"Težak" fakultet ne mora nužno značiti dobivanje posla po završetku istog, a svaki student svoj fakultet i savladavanje gradiva doživljava na drugačiji način. Poznajem osobe koje na Medicinskom fakultetu prolaze s izvrsnim uspjehom, dok su neke osobe, koje su u srednjoj školi bile najbolji učenici, odustale od studiranja na Medicini zbog toga što ih to ne zanima.

Rastužuje me činjenica da puno studenata upisuje fakultet zbog novaca i plaće, a uopće je žalosno da je potrebno prije upisa na fakultet razmišljati hoće li biti posla s tim zanimanjem.

Svakako bih preporučila, ako te zanimaju "teži" fakulteti i područja koja obuhvaćaju, da upišeš neki od njih jer ćeš ipak, najvjerojatnije, brže pronaći posao. U protivnom, bolje je upisati smjer koji te zanima jer ćeš kasnije, kada god to bilo, s voljom, radošću i predanošću obavljati zadatke na poslu, a sam ćeš fakultet završiti u roku zbog interesa za učenjem onog što te zanima.
+7 glasa
Silvija Garić od Silvija Garić
Upis na teži fakultet definitivno se isplati, naravno, uz uvjet da vas tako nešto zanima. "Teži" fakulteti, poput medicine, FER-a ili PMF-a su vrlo cijenjeni te se s njima lako može pronaći dobar posao. To su najčešće fakulteti gdje se studiraju prirodni i tehnički predmeti te ih ne završava veliki broj ljudi.

S druge strane, ako to nije u vašem području interesa, ne isplati se upisati takav fakultet jer ga bez motivacije vrlo vjerojatno nećete ni završiti. Odeređeni fakulteti zahtijevaju veću posvećenost i angažiranost na koje ćete se teško natjerati preko volje. Ali ako vas nešto stvarno zanima nikako se ne treba bojati težine jer je uz trud, volju i rad sve moguće!!
+7 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić
uređen od Ružica Perić

Odgovor na ovo leži u vama. Ukoliko ste doista motivirani, istinski želite tu karijeru i mislite da ono što doista želite raditi u životu onda svakako da. Ukoliko u to ulazite samo zbog pritiska okoline, zbog manjka 'inspiracije' ili nekog drugog razloga, savjetujem da ne upisujete takav fakultet, pa makar i pod cijenu da morali čekati godinu dana da upišete nešto drugo. Smatram da za studij nikada nije kasno, osobito ako to volite i vidite se u tomu. Naravno, ponekad ćete imati problema s motivacijom, no oni ljudi kojima je to zaista velika želja i od nje ne mogu odustati tek tako. Poznajem osobu koju je pokušala 3 godine upasti na medicinu i iako je upala na druge stvari, nije ih željela upisati jer je medicina bila njihov pravi poziv. 

Stoga, ukoliko studirate jer mislite da će vam to donijeti sigurniju budućnost i jer nemate veliku želju za tim zanimanjem, predlažem da upišete nešto lakše kako kasnije ne biste požalili i imali problema s motivacijom!

+6 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić
Upis fakulteta i njegov odabir ovisi o svakoj osobi. Ono ovisi o zanimanjima osobe, koliko je spremna učiti, želi li ona uopće to... Osobno je najbitnije da svaka osoba zna da nije loše ukoliko ne završi faks ili krene raditi nakon srednje škole. To je sve uredu i ne moraju svi biti ''osobe s fakultetima''.

Ukoliko osobu zanima teži fakultet poput FERa, medicine... mislim da bi ga i trebala upisati. Ako osoba ima volje i želje, ukoliko ona smatra da je to ono nešto čime se ona želi baviti ostatak života ne bi trebala odustati od njega jer je neki drugi faks lakši. Osoba može upisati neki lakši faks i završiti ga lakše i brže no onda će nakon toga cijeli život raditi nešto za što nema volje i želje i cijeli život će joj biti teško. No ukoliko se osoba odluči za teži faks i muči određeni broj godina (3,5,,6,7..) sve je to ništa u usporedbi da će ostatak života raditi nešto što voli i želi raditi. Ostatak života će na poslu biti rado i sve će raditi s nekakvim olakšanjem i voljom.

Stoga osobno smatram da svakako vrijedi upisati teži faks ako to nekoga zanima i pomučiti se. Jer nam to dugoročno donosi olakšanje i bolji život.

Slična pitanja

2 odgovora 244 👀
3 odgovora 459 👀
1 odgovor 520 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...