256 pregleda
Biljana Tandara u rubrici Tehnologija od Biljana Tandara (3.8k bodova)

Što je "phishing" te kako se možemo zaštititi od phishing-a? Kako nastaje i koga sve napada?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Magdalena od Magdalena (6.2k bodova)
odabran od Biljana Tandara
 
Najbolji odgovor

Phishing je vrsta tzv. cyber-kriminala koja podrazumijeva kontaktiranje korisnika putem emaila, sms poruka ili poziva pozirajući kao neka službena osoba ili institucija kako bi se od korisnika dobili osjetljivi podaci, poput lozinki, pinova za kreditne/debitne kartice i sl.

Kako bi bile što vjerodostojnije, ovakve poruke ili pozivi obično se baziraju na uvjerljivoj pozadinskoj priči koja korisnika treba ponukati da pritisne link ili sam ponudi informacije koje phisheri žele. Zato treba biti vrlo oprezan i provjeriti svaki detalj, čak i ako vam se obraća netko tko je naizgled iz institucija kojima vjerujete (npr. iz vaše banke).

Osim detaljnog razmatranja sumnjivih poruka, postoji još nekoliko načina za zaštititi se od ove vrste cyber-kriminala. Možete koristiti neki od antivirusnih programa koji će takve prijetnje prepoznati za vas, redovito ažurirati softver svog mobilnog uređaja kako bi bili u korak s najnovijim sigurnosnim sustavima, koristiti više različitih načina provjere pri otključavanju i korištenju svojih uređaja (uz lozinku uključiti i skeniranje lica ili sl.) te za svaki slučaj redovito izrađivati sigurnosne kopije svojih podataka kako ne biste ostali bez njih.

+11 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (70.8k bodova)

Phishing je vrsta internetske prijevare koju koriste prevaranti kako bi došli do povjerljivih podataka, poput detalja o bankovnom računu te pojedinih lozinka. 

Pokušaji phishinga najčešće dolaze putem elektroničke pošte, ali se mogu obavljati i SMS-om ili telefonskim pozivom te putem društvenih mreža

Od korisnika koji zaprimi takvu poruku tražit će se osobni podatci, poput broja računa, korisničkog imena, lozinke, PIN-a, a izgovor za traženje ovakvih podataka najčešće je jako uvjerljiv. Neki od izgovora su unapređenje sigurnosnog sustava, zaštita od prijevare ili ponuda za refundaciju poreza. Mailom će tražiti da se ispuni uvjerljiv obrazac s logom banke u kojoj se nalazite, ali i nazivom web stranice koji je sličan, ali ne identičan, originalnoj web stranici poduzeća.


Ako ste povjerovali u vjerodostojnost zaprimljene poruke te kliknuli na poveznicu, prevarant može instalacijom programa na Vaše računalo iskoristiti sve nedostatke i rupe u sistemu pa tako doći do osobnih podataka. Osim toga, može instalirati softver koji bilježi našu aktivnost, odnosno aktivnost tipkovnice pa podatke poslati prevarantu koji ulazi u trag našim osobnim podatcima. 


Da bi ste se zaštitili od phishinga, nemojte davati svoje osobne podatke o računu putem telefonskog poziva. Banka može nazvati korisnika, ali nikad ga neće tražiti PIN ili lozinku preko telefona. Ne otvarajte nikakve linkove koji se na mail adresi nalaze u spamu i ne odgovarajte na takve poruke. Ukoliko niste sigurni da je web stranica verificirana, ne unosite svoje podatke. Povjerljive osobne podatke, račune ili lozinke nije poželjno slati elektronskom poštom. Izbjegavajte pop-up-ove (banneri se pojavljuju na nama poznatim stranicama, a pop-up može izgledati identično kao obrazac za logiranje na poznatu stranicu). Provjerite prefiks adrese (hpps) prije unosa osobnih podataka- banke koriste hpps jer je te stranice teže hakirati. Češće mijenjate lozinke. 

+7 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik (6.7k bodova)

Krađa osobnih podataka je phishing na internetu te predstavlja velika opasnost za sve one koji nisu iskusniji u kupovanju na internetu. Tvoji se podaci - od imena i prezimena preko broja kartice do lozinki i PIN-ova - mogu iskoristiti za neovlaštene kupnje ili lažno predstavljanje hakera.

Zato dijelim ove savjete:

  • Sve svoje lozinke trebaš pamtiti, a ne zapisivati, te ih redovito mijenjaj - svakih par mjeseci! Hakeri posebno vole one koji za sve servise i na svim portalima imaju istu lozinku - svoj rođendan ili, možda, ime voljene osobe!
  • Ne unosi svoje osobne podatke i podatke o kartici u ponude koje si dobila e-mailom ili SMS/MMS-om od nepoznate osobe ili koje su oglašene na društvenim mrežama (Facebook, ...)
  • Ne nasjedajte na legendarne e-mailove o posudbi novca nepoznatim osobama iz dalekih država koji će vam novac "sigurno" vratiti. :D

Slična pitanja

1 odgovor
Jan Iveković 02.10.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Jan Iveković (138 bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Marko Radić 15.10.2020. pitanje u rubrici Internet od Marko Radić (8.8k bodova)
1 odgovor
Biljana Tandara 25.09.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Biljana Tandara (3.8k bodova)
2 odgovora
Biljana Tandara 20.04.2014. pitanje u rubrici Internet od Biljana Tandara (3.8k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

eCommAwards 2023

MONEY MOTION 2023

Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva
WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023
Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...