122 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
U čemu se razlikuju virusi i bakterije? Jesu li virusi ili bakterije opasnije za čovjekovo zdravlje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Domagoj F. od Domagoj F. [Superaktivan] (1.7k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor
Bakterije su jednostanični prokariotski organizmi koji posjeduju dvolančanu DNK ili jednolančanu RNK bez stanične jezgre. Carstvo su života za sebe te predstavljaju jedne od najbrojnijih, a daleko najprilagođeniji oblik života.
Dijele se na dva glavna tipa - Archaeobacteria (lat. prastare bakterije) i Eubacteria (lat. prave bakterije).
Bakterije se razmnožavaju uglavnom diobom, gdje se cijepanjem od jedne stanice stvaraju dvije funkcionalne i zasebne stanice. Evoluirale su, doduše, i spolni način razmnožavanja/razmjene genetskog materijala, gdje je moguća izmjena i slanje DNK iz jedne bakterije u drugu.

Virusi su stanični paraziti oko kojih postoje dvojbe o samoj klasifikaciji; virusi su, naime, na granici živog i neživog svijeta. Virusi nemaju staničnu građu, a za svoj reproduktivni ciklus potreban im je drugi organizam čije stanice potom prenamjenjuju u "tvornice" novih virusa, stoga ne postoji koncenzus oko njihove biološke definicije i klasifikacije.
U suštini, virusi su samoregulirani biološki roboti koji se repliciraju i ne trebaju nikakvu energiju osim u trenutku kad se stvaraju u stanici domaćina, no za to iskorištavaju staničnu energiju.

Za ljude i virusi i bakterije mogu stvoriti bolest, no kako za bakterije postoji efikasan lijek (antibiotik), virusi su općenito teži i zahtjevniji za liječenje, kako nemamo univerzalan lijek poput antibiotika.

Slična pitanja

2 odgovora 309 pregleda
1 odgovor 1.0k pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...