1.8k pregleda
Ivan Gačić u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić

Kako funkcionira zalagaonica? I sa poslovne strane (koji im je poslovni model?) i sa strane klijenata tj. onih koji zalažu stvari za novac. Ili prodaju.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Iva Murat od Iva Murat
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

U zalagaonici se vrši zalog i otkup predmeta te procjena vrijednosti predmeta. Ako se odlučite na zalog, dajete neki vaš predmet zalagaonici, a oni vam za to daju gotovinu. Potpisujete ugovor na mjesečnoj razini koji se može produžiti. Nakon isteka mjesec dana, morate zalagaonici vratiti novac koji su vam dali, plus dodatni iznos za "rezervaciju" vašeg predmeta. Tada dobivate svoj predmet nazad. U slučaju da po isteku ugovora ne platite zalagaonici (a niste produžili ugovor), tada zalagaonica ima pravo prodati vaš predmet. Ako se odlučite na otkup, tada sklapate kupoprodajni ugovor kojim prodajete svoj predmet zalagaonici i više ga ne možete dobiti nazad. U tom slučaju dobit ćete nešto više novca, ali da biste uopće prodali predmet u većini slučajeva morate imati račun. U zalagaonicu možete donijeti nakit, razne antikvitete, starine, vrijedno posuđe, satove, instrumente.. bilo što za što mislite da je vrijedno. U zalagaonici ćete najprije dobiti procjenu vrijednosti vašeg predmeta. Ako vam se ponuda ne sviđa, možete se pokušati cjenkati ili okušati sreću u nekoj drugoj zalagaonici. Zalagaonica procjenjuje vrijednost vašeg predmeta na temelju zastupljenosti na tržištu te potražnje među kupcima. Što je veći iznos kojeg zalagaonica može dobiti prodajom vašeg predmeta, veći će iznos ponuditi vama. 

Izvor: https://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/pogled-u-svijet-hrvatskih-zalagaonica-koje-godisnje-vrte-desetke-milijuna-kuna/9688495/.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Ana Pilato 28.09.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Ana Pilato
2 odgovora
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...