339 pregleda
Maja Kos u rubrici Zdravlje i medicina od Maja Kos

Što je to mindfulness? U čemu mindfulness pomaže?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+12 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Mindfulness je poznati pojam svima koji prakticiraju meditaciju u svoj život. To je znanstveno utemeljena metoda meditacije, a služi za poboljšavanje psihičkog i mentalnog stanje i svijesti.

Pomaže kod depresije, anksioznosti ili tjeskobe, popravlja nam raspoloženje te daje nam osjećaj smirenosti. Može se prevesti kao usredotočena svjesnost. 

Mindfulness se može vježbati te služiti i kao vještina. Te vježbe su korisne za osobe koju su samokritične, ne znaju se nositi sa stresom, pretjerano brinu, gledaju negativno u budućnost, ne vide smisao života, imaju slabiju koncentraciju, ne znaju se nositi s emocijama, pate od nesanice, pate od bolova, imaju poteškoća s prihvaćanjem nekih trenutnih događaja ili žele naučiti živjeti bez straha i negativnih misli. 

 Ove se tehnike uče na posebnim tečajevima koji traju od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Svakome se preporuča ovaj tečaj, patite li od navedenih problema ili ne jer Vam jedino mogu unijeti pozitivne reakcije u život.

+10 glasa
Ivana Vnučec od Ivana Vnučec
odabran od Maja Kos
 
Najbolji odgovor

Skraćeno rečeno, mindfulness je biti svjestan ("mind") trenutka u kojem se nalaziš i doživjeti ga potpuno ("full"). To je živjeti u sadašnjosti, fokusirati se na dobro u sadašnjem trenutku, biti zahvalan, sretan, svjestan onoga što sada vidim, čujem, osjećam.

Mindfulness pomaže smirivanju, zahvalnosti, sreći, miru i cijenjenju svakog trenutka koji doživljavamo, svjesni da se on više neće ponoviti te je zbog toga važan.

+8 glasa
Lara Tić od Lara Tić

Mindfulness je izraz koji se koristi za stanje uma u kojemu se očituju svijest (budnost) i prihvaćanje (suosjećanje).

Ono potječe iz drevne Indije i budizma, tj iz metidacije i onoga o čemu je Buddha učio. Osim budizma, pojavljuje se i u drugim religijama. Buddha govori (govorio je) kako je izvor svake patnje zapravo nemogućnost prihvaćanja stvari onakvima kakve jesu i konstantna težnja čovjeka za nečime za što smatra da bi ga usrećilo. Mindfulness nas podučava da se sloboda krije u sadašnjem trenutku, njegovom prihvaćanju i osvještavanju same te činjenice.

Ovo nas uči kako da budemo budni i otvoreni na suosjećajan način. Kada se to postigne, moguće je vidjeti koji su to obrasci i namjere kojima nesvjesno dozvoljavamo da upravljaju našim životom i čine nas nesretnima. Također postajemo svjesni osuda koje krijemo u srcu i onoga za što se vežemo jer se bojimo biti u potpunosti sami. Tada počinjemo djelovati na način da osvjestimo naše namjere i krenemo putem koji će imati pozitivne utjecaje na naš život. 

Konkretnije rečeno, kada kroz meditaciju postignemo ovo stanje,događa nam se puno pozitivnih promjena u samoj kemiji mozga poput bolje koncentracije, smanjenog stresa, smanjenje anksioznosti... Također dovede do boljeg razumijevanja emocija (svojih i tuđih), do empatije i prihvaćanja stvari takvima kakve jesu.

 

+5 glasa
Nikolina Zeljko od Nikolina Zeljko

Mindfulness je disciplina vježbanja prihvaćanja situacije u kojoj se nalazimo. Treniranje uma da ostane u sadašnjem trenutku što prisutniji, primjerice to uključuje bijeg od reminiscencije i nostalgičnih osjećajem.

Pomaže nam u prihvaćanju prošlosti, pogotovo onim pojedincima koji su preživjeli traume. Prisjećanjem možda da smo u sadašnjosti zaštićeni od triggera koji su kumilativno izazvali traumu.

Smatram da mindfulness može biti koristan za svakako jer u konačnici postiže unutarnji mir. 

Vjerojatno osobe kojima je dijagnosticirana depresija, anksioznost  bipolarni poremećaj može više koristiti jer dakako imaju veću potrebu za sigurnošću i ravnotežom u svakodnevnom životu.

mindfulness, trauma, sigurnost

Slična pitanja

4 odgovora
Margareta Jurisi 30.09.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Margareta Jurisi
3 odgovora
Marija Userin 29.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Marija Userin
4 odgovora
Sandra Vukov 20.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
1 odgovor
Zoran Jurić 01.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Zoran Jurić
2 odgovora
2 odgovora
3 odgovora
Christina Khouri 29.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Christina Khouri
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...