856 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Stanovanje od Lovro Gorup
promjena rubrike od Znatko
Na koje je sve načine moguće riješiti se moljaca u ormaru?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+6 glasa
Iva Jukić od Iva Jukić
Moljce jako privlače nevidljivi ostaci od dezodoransa i znoja pa je prije spremanja robe u ormar važno oprati robu. Također je potrebno isprazniti džepove i nikako robu ne pospremati u vrećice jer se u njima stvaraju idealni uvjeti za razmnožavanje moljaca.
Lavanda, ružmarin, menta, majčina dušica, cimet, cedar i suha korica limuna imaju intenzivan miris koji tjera moljce. Sami vrlo jednostavno možete napraviti svoje vrećice protiv moljaca tako da neke od ovih sastojaka osušite i stavite u platnene vrećice. Svakako bi trebalo pripaziti i ne koristiti gotove kuglice protiv moljaca jer je većina otrovna i miris se jako dugo zadrži u ormaru.
+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Moljci bježe od mirisa cedra. Cedar je jednako učinkovit u obliku gela, vrećica ili kockica, a potrebno ga je mijenjati svakih šest mjeseci.

Ukoliko su moljci već „napali“ odjeću u ormaru, preporuka je da se sva odjeća izvadi iz ormara, nakon čega je ormar potrebno temeljito očistiti. Treba izbjegavati repelente jer su oni štetni i za ljude i za kućne ljubimce. Štoviše, mogu izazvati alergijske reakcije u dodiru s kožom jer sadrže različita toksična svojstva. Otopina tople vode i octa najbolja je za čišćenje ormara kod pojave moljaca. Osim toga, mogu se koristiti i različita ulja poput cedrovine, metvice ili lavande. Odjeću je, također, potrebno dobro oprati. U džepove odjeće nakon pranja mogu se staviti listići cedrovine ili mente u vrećicama kako bi se izbjegla nova najezda moljaca. U tjeranju moljaca odlične su i vrećice napunjene sušenom lavandom ili ulje citronele. Moljce odbija i miris lovorovog lista. Nakon čišćenja ormara, lovorov se list može staviti po policama s odjećom.

+2 glasa
Mia Karavla od Mia Karavla

Ako se želite riješiti moljaca u ormaru, prvi korak je da u ormar (ako je za odjeću) stavite samo opranu odjeću jer samim tim, miris svježe oprane odjeće neće toliko privlačiti moljce. Također pomaže lavanda, ružmarin i slične biljke jakog mirisa koje najčešće možete staviti / kupiti u maloj platnenoj vrećici te je objesiti između odjeće. Ukoliko pitate za ormar za hranu, također možete staviti platnene vrećice s biljkom jakog mirisa, no postoje i dvostrane naljepnice za moljce. Jednu stranu zalijepite za vrata ormara, a za drugu stranu se moljci obično sami zalijepe. 

 

+2 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
prikazano od Znatko

Dolaskom toplijeg vremena u naše domove ulaze različiti kukci, a među njima nalaze se i moljci. Moljci funkcioniraju i preživljavaju zahvaljujući snažnom osjetu mirisa, zbog čega ih izrazito privlače ljudski mirisi, posebice miris ljudske kože na odjeći.

Moljce u ormar privlače miris dezodoransa ili roll-ona na odjeći, kao i mrlje bijelog vina. Prije pranja odjeće treba provjeriti i džepove odjeće kako moljcima ne bismo ostavili neki mamac. Moljce privlači i štirka, stoga je poželjno da se štirkanje stolnjaka i odjeće koji se neće koristiti u skoro vrijeme radije odgodi. Trebalo bi izbjegavati pospremanje odjeće u najlonske vrećice. Ukoliko se moljac zatekne u takvoj vrećici, imat će idealne uvjete za razmnožavanje.

Kuglice protiv moljaca svakako treba izbjegavati kupovati jer su izrazito štetne i otrovne. S obzirom da su teškog mirisa, kasnije se tog mirisa teško riješiti.

Moljce podalje od ormara drže menta i ružmarin čiji se listići mogu držati u vrećicama. Cedar je u obliku gela, vrećica ili kockica vrlo učinkovito tjera moljce, a potrebno ga je mijenjati svakih šest mjeseci.

Ako su se moljci uvukli u ormar, svu odjeću treba dobro oprati, a ormar temeljito očistiti. Umjesto štetnih i toksičnih repelenata koje treba izbjegavati, preporuča se ormar očistiti otopinom tople vode i octa. U čišćenju se mogu koristiti ulja lavande, cedrovine ili metvice.

Nakon pranja u džepove odjeće mogu se staviti listići cedrovine ili mente u vrećicama kako bi se izbjegli moljci. U tjeranju moljaca učinkovite su i vrećice napunjene sušenom lavandom ili ulje citronele. Također, lovorov list može se staviti po policama čistog ormara s odjećom jer miris lovora tjera moljce.

Slična pitanja

3 odgovora
2 odgovora
4 odgovora
2 odgovora
Lovro Gorup 01.10.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Lovro Gorup
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...