Jan Iveković u rubrici Mediji od Jan Iveković
promjena rubrike od Znatko

Što je to komunikacija? Koja je definicija, od kuda dolazi ta riječ te kako je i kada nastala komunikacija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+14 glasa
Sara Cindrić od Sara Cindrić
odabran od Jan Iveković
 
Najbolji odgovor

Komunikacija je pojam koji ima hrpu definicija. Ovo su neke od njih:

  • Proces, stvaranje značenja i prijenos informacija ili poruka. (Miller)
  • Interakcija značenjem zajednički prepoznatih znakova. (Hartley)
  • Ponašanje sa svrhom prijenosa poruka pomoću simbola.
  • Transfer informacija od pošiljatelja do primatelja. 

Riječ komunikacija dolazi od lat. communicatio što znači priopćavanje, razgovor (ali i zajednica; sudjelovanje).  

Povijest komunikacije seže još u primitivno doba kada su naši pretci pomoću verbalnih (zvukovi) i neverbalnih (pokreti glavom, rukama i slično) znakova obavještavali jedni druge o stvarima važnima za preživljavanje (obavijest o pronađenom izvoru vode i hrane, obavijest o opasnoj divljoj životinji koje se treba kloniti). 

+12 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov

Komunikacija je razmjena riječi,slova,ideja, odnosno razmisljanja, stavova i sporazumjevanja. Dobra komunikacija je ona koja je učinkovita, ostvarajuje ciljeve osoba koje komuniciraju. Dobra komunikacija podrazumijeva 

OTVORENOST -otvoreni um spreman je za slušanje i razumijevanje perspektive drugih, ne samo za prijenos svoje poruke

PRISTUPAČNOST-putem prijateljskog tona, iskazivanjem zanimanja za drugoga ili jednostavno osmijehom potičemo druge da s nama stupe u otvorenu i iskrenu komunikaciju.

SAMOPUZDANJE-samouvjerenom komunikacijom šaljemo poruku da vjerujemo u ono što govorimo čime povečamo šansu da nam i drugi vjeruju.

+9 glasa
Marko Bruno od Marko Bruno
uređen od Znatko

Komunikacija (priopćavanje, razgovor) dolazi od latinske riječi communicatio te ima nekoliko značenja:

  1. Komunikologija ju objašnjava kao razmjenu znakova između ljudi (društvena komunikacija), životinja (životinjska komunikacija) ili tehničkih sustava (tehnička ili strojna komunikacija). U tehničkom smislu komunikacija predstavlja prijenos informacija, dok je društvena komunikacija složenija i definira se kao međusobno posredovanje znakova u univerzalnom sustavu simbola u svezi s čovjekovim mišljenjem. 

    Proces društvene komunikacije uključuje faze kodiranja, prijenosa i dekodiranja (tumačenja) znaka, odnosno poruke i naglašava potencijalnu višeznačnost poruke. Čin komunikacije sastoji se od nekoliko elemenata: pošiljatelj (izvor, komunikator), primatelj (recipijent, adresat), kod (sustav simbola), kanal ili spoj (npr. govor, pismo, telefon, TV), poruka (informacija) i kontekst (predmet komuniciranja). Ukratko, svako čovjekovo ponašanje koje ishodi određenom reakcijom jest komunikacija jer svaka gesta nosi određenu poruku, pa stoga i sama šutnja je oblik komunikacije. 

    Društveno komuniciranje može se odvijati jednosmjerno ili uzajamno između pošiljatelja i primatelja, a s obzirom na kanal komuniciranja razlikuje se izravna i posredna komunikacija. Kod izravnog komuniciranja ne postoje tehnički posrednici između pošiljatelja i primatelja, pa se navedeno odvija preko ljudskih komunikacijskih organa i receptivnih osjetila. Posredno komuniciranje (komuniciranje preko medija) podrazumijeva specifične tehničke nositelje slike i zvuka (npr. papir, uređaju za prijenos audio i videosignala) i adekvatne aparate za kodiranje i dekodiranje.

     
  2. Lingvistika ju obrazlaže kao prijenos poruke od pošiljatelja do primatelja kroz komunikacijski kanal. U jeziku, komunikacija podrazumijeva postojanje izvora i cilja pri čemu izvor može biti identičan pošiljatelju (npr. razgovor uživo), a i ne mora (npr. telekomunikacije). Pošiljatelj kodira poruku u određeni signal i šalje ju kroz komunikacijski kanal do primatelja koji signal dekodira u poruku i šalje ju do cilja. Verbalna komunikacija dio je sustava glasovnih komunikacija čiji je nositelj ljudski govor. Neverbalna komunikacija obuhvaća taktilni (gestikulacija), vizualni (svjetlost, znakovi) i olfaktivni (različiti mirisi) modus komuniciranja. 
     
  3. Suvremena književnost obrazlaže ju kao nešto širokih interesa društvenih, humanističkih i prirodnih znanosti poput sociologije, psihologije, lingvistike, teorije informacija, neurologije i kibernetike i to s obzirom na njezinu mogućnost raščlambe na različite aspekte. 
     
  4. Filozofija ju obrazlaže kao osnovni modus ljudskog zajedništva u kojem svaka živa jedinka razmatra mogućnosti koje su za njega bitne. Prema filozofima, komunikacija se razvija na tri razine: opstojanje (simpatije i interesi), opća svijest (razum) i duh (ideja cjeline). 

Povijesno gledajući, komunikacija se javlja razvojem sposobnosti ljudskog govora koji je omogućio veći protok informacija i potaknuo razvoj čovjekovog mišljenja. Izumom pisma i zapisivanja od strane Sumerana i Egipćana 3500. god. pr. Kr. dolazi do učinkovitijeg komuniciranja na daljinu i pohrane poruka. Nadalje, razvoj komunikacijskih izuma ubrzava se ujedno i napredak cjelokupne civilizacije na Zemlji. Izum novina i tiska omogućio je veću raširenost informacija dok su tehnički uređaju omogućili obosmjerno komuniciranje na vrlo velikim udaljenostima pomoću kodiranja i dekodiranja. Pojavom medija dolazi do masovnog komuniciranja koje podrazumijeva širok prijenos javno dostupnih poruka.

 

IZVOR: 

Znatko od Znatko
Iako je sadržaj prijavljen, Google nije sadržaj "kaznio" pa je tekst ostavljen.
+8 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
uređen od Matija Kranjčić

Komunikacija (od latinske riječi communicatio: priopćivanje, razgovor) je razmjena znakova i kombinacija znakova između ljudi, životinja i dr. Postoji više značenja komunikacije, ovisi s kojeg područja se promatra. U tehničkom značenju komunikacija predtavlja prijenos informacija, ali društvena komunikacija nije tek tako jednostavna kao "transport robe". To je naglašavao Robert Ezra Park, ali ovdje riječ o međusobnom izmijenjivanju značenja u dogovorenom sustavu simbola koje je u vezi s čovjekovim razmišljanjem. Immanuel Kant kaže da se misliti može jedino u zajednici s drugim ljudima, a to je zapravo i bit društvene komunikacije.

Znatko od Znatko
Recimo da je u redu. :)

Slična pitanja

3 odgovora 649 👀
1 odgovor 419 👀
2 odgovora 610 👀
3 odgovora 310 👀
2 odgovora 3.1k 👀
Jan Iveković 01.10.2020. pitanje u rubrici Jezik i govor od Jan Iveković
2 odgovora 500 👀
Marija Miljević 29.07.2022. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Marija Miljević
4 odgovora 808 👀
3 odgovora 374 👀
3 odgovora 389 👀
2 odgovora 427 👀
Jan Iveković 01.10.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Jan Iveković
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...