154 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Zdravlje i medicina od Margareta Jurisi (646 bodova)
Možete li mi pojasniti detaljno što su akupresura i shiatsu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić (29.2k bodova)
odabran od Redakcija
 
Najbolji odgovor

Ove se dvije terapije zasnivaju na teoriji o određenom obliku energije koja kroz tijelo protječe sireći se kanalima (meridijanima). Smatra se da se pritiskanjem ključnih točaka na tim meridijanima regulira protok energije, a time popravlja zdravlje.

Akupresura je tehnika koja na tim točkama primjenjuje pritisak, dok shiatsu u djelovanju na prorok energije skući akupresurom uz cijeli niz drugih metoda.

Profesionalni praktičar shiatsua ili akupresure najprije će utvrditi vaše zdravstveno sranje. Pregledati će vas i postaviti pitanja u vezi s vašom anamnezom, načinom života, prehranom te će proučiti napetost mišića, kože te disanje. 

Tijekom tretmana obično ležite na podu. Terapeut pritišće mjesta na vašem tijelu, a može istodobno primjenjivati i masažu. Zahvaljujući osjetilu dodira, terapeut tijekom rada čita vaše tijelo otkrivajući sve o protoku energije kroz tijelo.

Korijeni akupresure potječu iz drevne kineske medicine koja na tjelesno zdravlje gleda kao na razinu i protok energije kroz cijelo tijelo. U kineskoj medicini se ta energija naziva chu. 

+3 glasa
Marko Bruno od Marko Bruno (272 bodova)

Akupresura svoje korijene vuče iz tradicionalne kineske medicine, a radi se o drevnoj terapeutskoj metodi ljekovite primjene pritiska na specifične točke na tijelu duž meridijana u svrhu povećanja protoka energije i pravilnog rada organizma. Razlikuje se od akupunkture po tome što se umjesto igala  kao sredstvo koriste prsti i druga neinvazivna pomagala (aplikatori, prstenovi i su-jok loptice). 

Prema teoriji, akupresura pomaže poboljšanju rada limfnog, hormonalnog i imunološkog sustava, a primjenjuje se i u ublažavanju menstrualnih tegoba, kronične glavobolje, mučnine i nesanice. Korisna je kod uklanjanja tenzija u tijelu, opuštanja zglobova i mišića, ublažavanja probavnih tegoba, a ako je potrebno, može potaknuti i trudove.

U zdravih ljudi, vitalna energija ili chi bez zastoja teče kroz meridijane ili energetske kanale u tijelu, međutim, zbog različitih vanjskih čimbenika kao što je stres, može doći do energetske blokade u određenim točkama duž meridijana. Ukupno je 12 tjelesnih meridijana te je svaki povezan s točno određenim organima, pa zastoj u protoku energije meridijanima može dovesti do bolesti tih organa. Upravo akupresura može razbiti te blokade  i omogućiti daljnji energetski tok pri čemu se tijelo  vraća u homeostazu i prirodno stanje.

Nadalje, akupresura poboljšava cirkulaciju krvi prema problematičnoj točki i time olakšava bol, pa se pritisak najčešće izvodi na onim tjelesnim područjima gdje je prisutna napetost. Pritiskom na akupresurne točke tijelo prima signal za samoregulaciju i polako se vraća u ravnotežu, zbog čega je ova metoda stoljećima poznata kao izvrsna pomoć kod migrene i upale sinusa.

Akupresura se izvodi na sljedeći način:

  1. Palcem, kažiprstom ili srednjim prstom pritisnite točku koju želite stimulirati, pazeći pritom da pritisak nije previše intenzivan. Ako osjetite napetost, bol ili pak olakšanje, znači da ste na pravom mjestu, a u slučaju da niste sigurni, prstom kružite po tom području ili primijenite pritisak pod različitim kutovima. 
  2. Prilikom izvođenja akupresure važno je opustiti se, zatvoriti oči i duboko disati, a ako je pritisak suviše bolan, odmah prestanite primjenjivati pritisak na tom mjestu. Pritisak prsta otpuštajte lagano i ne prenaglo, osobito onda kada je pritisak duljeg trajanja. 
  3. Akupresuru možete primijeniti i više puta dnevno, a za najbolji učinak pritisnite i držite prst na akupresurnoj točki 2-3 minute. U slučaju umora ili napetosti u prstu protresite dlanove i ponovite postupak. 
  4. Za ublažavanje napetosti i nervoze ili smanjenje bolova, područje masirajte suprotno od kazaljke na satu, a za poticanje rada organa ili organskog sustava te povećanje energije, točku stimulirajte u smjeru kazaljke na satu.
Kada govorimo o pojmu shiatsu masaža, zapravo se radi o vrsti akupresurne terapije kod koje se pritiskom prstima, šakama ili laktovima masiraju i stimuliraju specifične točke na tijelu.
 
 
IZVOR:

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Monika Kiris 19.09. pitanje u rubrici Mediji od Monika Kiris (4.9k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGERPrva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

14.9k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...