181 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Zdravlje i medicina od Margareta Jurisi (897 bodova)
Možete li mi pojasniti detaljno što su akupresura i shiatsu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić (37.6k bodova)
odabran od Redakcija
 
Najbolji odgovor

Ove se dvije terapije zasnivaju na teoriji o određenom obliku energije koja kroz tijelo protječe sireći se kanalima (meridijanima). Smatra se da se pritiskanjem ključnih točaka na tim meridijanima regulira protok energije, a time popravlja zdravlje.

Akupresura je tehnika koja na tim točkama primjenjuje pritisak, dok shiatsu u djelovanju na prorok energije skući akupresurom uz cijeli niz drugih metoda.

Profesionalni praktičar shiatsua ili akupresure najprije će utvrditi vaše zdravstveno sranje. Pregledati će vas i postaviti pitanja u vezi s vašom anamnezom, načinom života, prehranom te će proučiti napetost mišića, kože te disanje. 

Tijekom tretmana obično ležite na podu. Terapeut pritišće mjesta na vašem tijelu, a može istodobno primjenjivati i masažu. Zahvaljujući osjetilu dodira, terapeut tijekom rada čita vaše tijelo otkrivajući sve o protoku energije kroz tijelo.

Korijeni akupresure potječu iz drevne kineske medicine koja na tjelesno zdravlje gleda kao na razinu i protok energije kroz cijelo tijelo. U kineskoj medicini se ta energija naziva chu. 

+3 glasa
Marko Bruno od Marko Bruno (385 bodova)

Akupresura svoje korijene vuče iz tradicionalne kineske medicine, a radi se o drevnoj terapeutskoj metodi ljekovite primjene pritiska na specifične točke na tijelu duž meridijana u svrhu povećanja protoka energije i pravilnog rada organizma. Razlikuje se od akupunkture po tome što se umjesto igala  kao sredstvo koriste prsti i druga neinvazivna pomagala (aplikatori, prstenovi i su-jok loptice). 

Prema teoriji, akupresura pomaže poboljšanju rada limfnog, hormonalnog i imunološkog sustava, a primjenjuje se i u ublažavanju menstrualnih tegoba, kronične glavobolje, mučnine i nesanice. Korisna je kod uklanjanja tenzija u tijelu, opuštanja zglobova i mišića, ublažavanja probavnih tegoba, a ako je potrebno, može potaknuti i trudove.

U zdravih ljudi, vitalna energija ili chi bez zastoja teče kroz meridijane ili energetske kanale u tijelu, međutim, zbog različitih vanjskih čimbenika kao što je stres, može doći do energetske blokade u određenim točkama duž meridijana. Ukupno je 12 tjelesnih meridijana te je svaki povezan s točno određenim organima, pa zastoj u protoku energije meridijanima može dovesti do bolesti tih organa. Upravo akupresura može razbiti te blokade  i omogućiti daljnji energetski tok pri čemu se tijelo  vraća u homeostazu i prirodno stanje.

Nadalje, akupresura poboljšava cirkulaciju krvi prema problematičnoj točki i time olakšava bol, pa se pritisak najčešće izvodi na onim tjelesnim područjima gdje je prisutna napetost. Pritiskom na akupresurne točke tijelo prima signal za samoregulaciju i polako se vraća u ravnotežu, zbog čega je ova metoda stoljećima poznata kao izvrsna pomoć kod migrene i upale sinusa.

Akupresura se izvodi na sljedeći način:

  1. Palcem, kažiprstom ili srednjim prstom pritisnite točku koju želite stimulirati, pazeći pritom da pritisak nije previše intenzivan. Ako osjetite napetost, bol ili pak olakšanje, znači da ste na pravom mjestu, a u slučaju da niste sigurni, prstom kružite po tom području ili primijenite pritisak pod različitim kutovima. 
  2. Prilikom izvođenja akupresure važno je opustiti se, zatvoriti oči i duboko disati, a ako je pritisak suviše bolan, odmah prestanite primjenjivati pritisak na tom mjestu. Pritisak prsta otpuštajte lagano i ne prenaglo, osobito onda kada je pritisak duljeg trajanja. 
  3. Akupresuru možete primijeniti i više puta dnevno, a za najbolji učinak pritisnite i držite prst na akupresurnoj točki 2-3 minute. U slučaju umora ili napetosti u prstu protresite dlanove i ponovite postupak. 
  4. Za ublažavanje napetosti i nervoze ili smanjenje bolova, područje masirajte suprotno od kazaljke na satu, a za poticanje rada organa ili organskog sustava te povećanje energije, točku stimulirajte u smjeru kazaljke na satu.
Kada govorimo o pojmu shiatsu masaža, zapravo se radi o vrsti akupresurne terapije kod koje se pritiskom prstima, šakama ili laktovima masiraju i stimuliraju specifične točke na tijelu.
 
 
IZVOR:

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Monika Kiris 19.09.2022. pitanje u rubrici Mediji od Monika Kiris (8.9k bodova)
2 odgovora
3 odgovora
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar (3.9k bodova)
2 odgovora
Sandra Vukov 16.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Sandra Vukov (19.6k bodova)
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.9k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...