134 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Društvo od Ivan Gačić (8.7k bodova)
Što su bili ciljevi feminističkog djelovanja na početku, a što danas? Što se značajnije promjenilo u feminizmu od početaka pa sve do danas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Magdalena od Magdalena (6.2k bodova)

Osnovni cilj feminizma kao aktivističkog pokreta danas je i dalje isti kao i u vrijeme njegova začetka. Feminizmom se nastoji postići jednakost između žena i muškaraca u društvu te se žele smanjiti već dugo postojeće razlike.

Prvi val feminizma u vidu sufražetkinja, koje su djelovale u 2. polovici 19. stoljeća, zalagao se za jednake uvjete rada, jednak pristup obrazovanju, financijsku neovisnost te pravo glasa žena. Borba za pravo glasa pokazala se najmukotrpnijom jer se nastavila duboko u 20. stoljeće.

Drugi val feminizma, koji je nastupio u 60-im i 70-im godinama 20. stoljeća, ukazivao je na i dalje postojeći problem društvene uloge žene kao majke. Žene se usmjeravalo isključivo da postanu supruge i majke te da stalno zaposlenje zamijene brigom za kućanstvo. U ovom periodu također je došlo do interakcije žena iz zapadnog, razvijenijeg dijela svijeta te žena iz nerazvijenijih dijelova svijeta. Kao rezultat njihovog življenja u različitim uvjetima, neko vrijeme se radilo na kristalizaciji sveobuhvatnijih konkretnih ciljeva feminističkog pokreta. Na kraju se feministička borba drugog vala odlučila fokusirati na reproduktivna prava žena, tj. slobodan izbor žena u pitanjima koja se tiču njihovih tijela, te na slobodu seksualne orijentacije.

Treći val feminizma započeo je 90-ih godina 20. stoljeća te traje sve do danas. Njihova misija jest nastaviti aktivizam u smjeru svojih prethodnica, ali je veći naglasak na protestu pristrane vlasti i dubokoj promjeni patrijarhalnog društva. Isto tako, preispituje se ideal žene i ženskih atributa koji se nameću kroz komunikacijske kanale, tradiciju i svakodnevni diskurs. 

Najveća promjena od početka feminističkog pokreta do danas jest način komunikacije i ostvarivanja njihovih ciljeva. U početku su se žene sastajale na konferencijama i pisale službene manifeste, dok je globalizacijom komunikacija velikim dijelom preselila na virtualnu razinu. Kao rezultat toga, feminizam nije isključiv pokret koji biva aktivan na određenom mjestu u određeno vrijeme, već on podrazumijeva svakoga tko se bori za njegove ciljeve, gdje god se on ili ona nalazila. Najočitiji primjer utjecaja suvremenih medija na feminizam jest pokret #MeToo, gdje je naizgled banalan hešteg pokrenuo lavinu promjena.


Izvor: Britannica

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
Mia Marijanović 25.07.2021. pitanje u rubrici Vjera i religija od Mia Marijanović (9.4k bodova)
2 odgovora
Darko Međimurec 30.10.2020. pitanje u rubrici Društvo od Darko Međimurec (31.2k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Znatkica 08.03.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Znatkica (5.3k bodova)
2 odgovora
1 odgovor
Mia Jelinčić 14.05.2022. pitanje u rubrici Društvo od Mia Jelinčić (2.9k bodova)
Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.4k komentara

1.4k korisnika

...