Ivan Gačić u rubrici Hrana i piće od
uređen od Nikolina Šrajbek
Je li duboko zamrznuto voće puno vitamina i zdravo kao svježe voće?

Pitam za voće tipa ananas, mango, borovnica, malina, ribizl, itd.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Antoneta Hrgović od

Odgovor je da, većina smrznutog voća ima jednak udio nutrijenata (pa tako i vitamina i minerala) kao svježe voće. Doduše, postoji nekoliko faktora koji utječu na razliku u kvaliteti:

  • Koliko je procesirano?

U slučaju da je voće samo očišćeno i oprano ( što se i radi sa voćem koje ste naveli u pitanju) te smrznuto postupkom brzog smrzavanja, ono se nalazi na najnižem stupnju procesiranja hrane te nam može donjeti jednake beneficije kao i sveježe voće.

  • Koliko je dugo stajalo?

Bilo to vrijeme stajanja u dućano, vrijeme koje je to voće proputovalo iz druge zemlje ili vrijeme koje je provelo u vašem frižideru, sa sigurnošću možemo reći da voće s vremenom gubi nutrijente. Jasno da će kvaliteta dulje očuvati ako je voće zamrznuto, ali i ono ima svoj rok trajanja s razlogom.

  • Kako je tretirano?

​Ne samo da smrznuto voće (ali i povrće) može sadržavati sve vitamine i minerale kao i svježe; može biti i bolje od svježeg. To ovisi koliko je određeno voće tretirano raznim kemikalijama, pesticidima i sl. Sigurno vam se dogodilo da ste kupili. na primjer svježu nektarinu (koja inače brzo postane meka) i da joj je malo predugo trebalo da omekša ili postane trula na nekom dijelu. To je zato što je svježe voće, u većini slučajeva, jače tretirano, nego ono smrznuto.Naravno, zato da dulje "lijepo izgleda" na policama u dućanu.

Na kraju, ono što je bitno je da konzumirate voće dok je u sezoni i, po mogućnosti, na tržnici. Tada ćete dobiti najbolju kvalitetu svježeg voća. Smrznuto voće također valja koristiti. Ono će nam donjeti beneficije  organizamu onda kada svježe voće nije dostupno, tako da, ne treba se ustručavati.

+5 glasa
Ivana Horžić od
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Smrznuto voće poput šumskog voća, borovnica, malina se najviše kupuje tijekom zimskog doba, iako se sve više kupuje i u ljetno doba jer je to zaista  puno lakša i jednostavnija opcija. Cijene nisu skupe i postoji puno različitih proizvođača smrznutog voća. 

Vezano uz tu temu provedena su brojna istraživanja koja su dokazala da je ono čak i zdravije od svježeg. To je naravno kod onih vrsti i proizvođača koji smrznuto voće zaleđuju posebnim metodama. Kada se voće zaleđuje ono isto tako brzo i zadržava sve vitamine te se oni ne gube i imaju puno više hranjivih sastojaka. Dok se kod voća koje stoji par dana nakon branja oni izgube. 

Isto tako bakterije ne mogu ući u to voće jer je zapakirano i smrznuto i ne dolazi do truljenja voća. Što se tiče bakterije stručnjaci preporučaju da se voće nakon odmrzavanja odmah termički obradi, a ostatak zaledi da se zaostale bakterije ne bi počele širiti.

Preporučljivo je koristiti smrznuto voće provjerenih proizvođača tako da budemo sigurni da ono prije smrzavanja nije tretirano raznim pesticidima i lošim tvarima za ubrzavanje rasta.  Također je dobro pročitati na kraju ambalaže od čega se ono sastoji i od kud je. Ukoliko nemate mogućnosti korištenja odmah ubranog voća iz vlastitog uzgoja ili želite neko voće koje je teže doma uzgajati poput manga, ananasa i slično smrznuto voće je zaista odlična opcija

Slična pitanja

3 odgovora 1.0k 👀
5 odgovora 2.6k 👀
2 odgovora 670 👀
1 odgovor 226 👀
2 odgovora 2.0k 👀
1 odgovor 428 👀
Ivana Basar 12.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Basar
5 odgovora 36.8k 👀
Marko Vuljanić 26.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Marko Vuljanić
2 odgovora 570 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...