Goran Dren u rubrici Web Poslovanje od Goran Dren
zaključano od Znatko
Što je to točno PayPal i čemu služi? Otkuda dolazi?
Odgovaranje zaključano uz napomenu: Dovoljno točnih odgovora.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Web::Edukacija od Web::Edukacija

PayPal je vrlo popularan servis elektroničkog plaćanja koji omogućuje sigurno i jednostavno online plaćanje.

Ukratko, PayPal je vodeća "internetska banka" (pod navodnicima ovo pišem jer mnogi misle da on je banka, ali baš i nije). Svoj online račun možete otvoriti besplatno, a preko tog računa možete kupovati online, prebacivati novac, ali i primati novac preko interneta.

+7 glasa
Mario Daka od Mario Daka
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

PayPal je web orijentirana tvrtka koja omogućava da se uplate i novčani prijenosi obavljaju u potpunosti preko weba.

PayPal je započeo kao alternativa tradicionalnim "papirnim" metodama kao što su čekovi i novčani ugovori, ali i kartičarskih plaćanja. Od ožujka 2011. i u Hrvatskoj je moguće i primanje uplata, odnosno prodaja putem sustava PayPal.

PayPal je vrsta „klijent-klijentu (eng. person-to-person; kraće - P2P)“ usluge. P2P način plaćanja omogućava bilo kome tko ima e-mail adresu da pošalje novac nekom drugom tko također ima e-mail adresu. Inicijalizator transakcije preko paypala se mora prvo registrirati na paypal stranicama, te zatim prebaciti određenu svotu novaca na svoj korisnički račun (account). Novčani iznos se može prebaciti direktno sa tekućeg računa banke ili koristeći kreditne kartice/debitne kartice. Primatelj PayPal transfera može zatražiti ček od paypal –a, može otvoriti svoj korisnički račun, ili može zatražiti prijenos sredstava na svoj račun u banci. PayPal je primjer posrednika u plaćanju koji olakšava i omogućava svjetsku internet ekonomiju.

PayPal omogućava i plaćanja između dobavljača, aukcijskih stranica i ostalih komercijalnih korisnika, za što naplaćuje određeni iznos. Isto tako, ovisno o okolnostima, naplaćuje (postotak iznosa plus određeni fiksni trošak) se i prijenos odnosno prijam novčanih sredstava.

Dana 3. listopada 2002., PayPal je prešao u potpuno vlasništvo eBay-a. Uprava korporacije se danas nalazi u San Joseu, Kalifornija, SAD, a to je ujedno prostor u eBay-evom “North First Street satellite office” kampusu. Također kompanija ima veće poslovnice u gradovima SAD-a: Omaha (Nebraska), Scottsdale (Arizona) i Austin (Texas). Također, njihove poslovnice su i u Indiji, Irskoj, Njemačkoj te i u Izraelu (nakon akvizicije izraelske firme FraudSciences).

Od srpnja 2007. diljem Europe PayPal djeluje kao banka sa sjedištem u Luxemburgu.

+1 glas
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
uređen od Matija Kranjčić
PayPal je tvrtka koja se poglavito bavi online plaćanjem putem interneta. PayPal su osnovali Max Levchin i Peter Thiel u Kaliforniji, 1998. godine. Trenutni vlasnik PayPala je eBay. P2P način plaćanja omogućuje da bilo tko sa e-mail adresom prenese novac drugoj osobi koja također ima e-mail adresu. Na PayPal račun novac se može uplatiti vrlo jednostavno sa svojeg tekućeg računa, kreditne ili debitne kartice. U Europi, sjedište PayPala je u Luksemburgu, od 2007. godine.

Slična pitanja

1 odgovor 1.9k 👀
Goran Dren 29.04.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Goran Dren
1 odgovor 2.4k 👀
1 odgovor 246 👀
1 odgovor 842 👀
Goran Dren 18.04.2014. pitanje u rubrici Kupovina od Goran Dren
1 odgovor 224 👀
1 odgovor 495 👀
Znatko predstavlja

Popularizacija moslavačke autohtone vinske sorte

Ivanić-Grad
06. 04. 2024.

REZERVACIJA
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...