Ana Pilato u rubrici Poslovanje od

Koje dijelove mora sadržavati jedan poslovni dopis? Koja je struktura poslovnog dopisa? Što sve treba navoditi kad pišem poslovne dopise?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je poslovno pismo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Irina Malogorski od
odabran od Ana Pilato
 
Najbolji odgovor

Poslovni dopis je važan oblik poslovne komunikacije, a koristi se u pisanoj komunikaciji između pojedinaca, tvrtki, državnih i drugih institucija, banaka i sl.

Dopis mora sadržavati određene dijelove, obzirom da je to prilično formalan oblik poslovne komunikacije, a uz to što mora sadržavati odrene dijelove, a koje ćemo dalje u tekstu nabrojati, mora biti jednostavan, razumljiv i gramatički ispravan, na što je posebno važno pripaziti.

A koji su to dijelovi koje moramo uvrstiti u svoj poslovni dopis?

  • Podaci o pošiljatelju

Vaše ime i prezime, adresu, poštanski broj i grad navedite u gornjem lijevom uglu papira (ukoliko pišete dopis za svoju tvrtku, navedite naravno naziv tvrtke i sjedište, poštanski broj i grad)

  • Podaci o primatelju

Ispod toga, ali u desnom dijelu papira navedite podatke o primatelju, ime i prezime i adresu, poštanski broj i grad, a ukoliko se radi o pravnoj osobi naziv, sjedište, poštanski broj i grad. Kada se radi o pravnoj osobi, važno je napisati puni naziv tvrtke (d.o.o., j.d.o.o.) ili puni naziv obrta, a kako se često radi o tome da je dopis namijenjen određenom odjelu unutar tvrtke navedite i taj određeni odjel ili pak ako je namijenjeno određenoj osobi navedite njeno ime i prezime i oznake n/p (na pažnju) ili n/r (na ruke).

  • Mjesto i datum

Ispod podataka o pošiljatelju i primatelju pišu se mjesto i datum, npr. Zagreb, 9. veljače 2021. godine

  • Oznake (broj, klasa i sl.) javljaju se u komunikaciji sa javnim ustanovama i državnim institucijama, te se pišu iznad predmeta dopisa
  • Predmet dopisa

Predmet dopisa je tema zbog koje se dopis šalje, a sastoji se od vrlo jednostavnog i skraćenog opisa te teme, npr. Predmet: Dostava tražene dokumentacije ili Predmet: Zahtjev za upis u registar

  • Sadržaj dopisa

Sadržaj dopisa uvijek započnite sa oslovljavanjem primatelja i to riječju „Poštovani“. Ukoliko znate kojoj točno osobi je dopis namijenjen, možete napisati npr. „Poštovani gospodine Horvat“.

Nakon oslovljavanja stavite zarez, te prijeđite u novi red i počnite pisati sam sadržaj dopisa.

Sadržaj dopisa mora biti jasan i sažet, a sastoji se od uvoda, središnjeg dijela u kojem kratko navedete ono zbog čega dopis pišete i zaključka.

  • Pozdrav

Završite pozdravom, a neki od primjera pozdrava koji možete upotrijebiti su: “S poštovanjem,”, “S osobitim štovanjem,”, “Srdačan pozdrav”.

  • Potpis

Ispod pozdrav navedite ime i prezime, te svoju titulu ukoliko predstavljate svoju tvrtku ili obrt te se svakako potpišite ručno iznad napisanog imena i prezimena.

  • Prilozi

Ako postoji prilog koji dostavljate uz dopis primatelju, svakako ga je potrebno navesti na dnu stranice, npr. „Prilog: Ugovor o poslovnoj suradnji“, a ukoliko ima više priloga, svakog od njih pojedinačno navedite, npr.

“Prilozi:

  1. Ugovor o poslovnoj suradnji
  2. Izvadak iz sudskog registra“

te navedite radi li se o izvorniku ili kopiji dokumenta.

I na kraju, još jednom provjerite je li sav tekst napisan gramatički ispravno, kako bi urednim i točno napisanim dopisom ostavili najbolji dojam kod primatelja.

 

Office - Virtualni administrativni asistentIrina Malogorski

Virtualni administrativni asistent

https://office.com.hr/

Slična pitanja

2 odgovora 289 👀
1 odgovor 1.4k 👀
6 odgovora 832 👀
4 odgovora 516 👀
3 odgovora 528 👀
1 odgovor 115 👀
1 odgovor 125 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...