Nino Marić u rubrici Poslovanje od

Koja je razlika između (angel) "angel" investitora i "venture capital" (VC) fondova (hrv. fondovi rizičnog kapitala)?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje pronaći startup (angel) investitore kod nas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+17 glasa
Renata Preglej Garić od
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Svakom startup-u odnosno osnivaču startup-a potrebna su sredstva financiranja kako bi svoju ideju pretvorili u proizvod ili uslugu, uspješno ju plasirali na globalna tržišta te u konačnici vjerojatno i prodali svoju tvrtku. Kako bi prikupili kapital osnivači na početku uobičajeno kreću s nešto manjim vlastitim ulozima, financijskom pomoći obitelji, prijatelja, poznanika i slično. Ti iznosi su u većini slučajeva dovoljni za osnivanje tvrtke, osnovne verzije web stranice i možda izradu prototipa, no kako bi nastavili dalje i razvili primjerice beta verziju aplikacije ili MVP (minimal viable product – minimalno održiv proizvod) i privukli prve korisnike, potrebna su veća financijska ulaganja. 

To je trenutak kada nastupaju „angel“ investitori. „Angel“ investitori su pojedinici koji imaju dovoljno vlastitog novca i spremni su i žele uložiti u određeni startup. Često su to uspješni poslovni ljudi koji su svojevremeno imali svoj startup koji su uspješno prodali, ili su bili na vodećim pozicijama pojedinih kompanija. Oni odluče uložiti u pojedini startup zato što razumiju ideju/osnivače (često dolaze iz industrije u kojoj će startup poslovati) i mogu se poistovjetiti s korisnicima odnosno razumiju zašto bi to netko koristio. Dakle povezanost je više emocionalna. „Angel“ investitori su osobe koje ulažu u startup u njegovoj ranoj fazi. Iznosi koji pojedinačni „angel“ investitori ulažu mogu varirati od 1.000 EUR do 100.000 EUR pa čak i više. U toj ranoj fazi startup uobičajeno prikuplja između 50.000 EUR i 700.000 EUR tako da će u većini slučajeva biti više manjih „angel“ investitora. U zamjenu za uloženi novac oni dobivaju vlasnički udio u startup-u. Dio „angel“ investitora nudi i svoje znanje i pomoć na projektu, dok dio njih nudi isključivo svoje znanje i vrijeme na projektu, bez financijskog dijela investicije. „Angel“ investitor nema upravljačkih prava u poslovanju startup-a. Navedena faza ulaganja (pre-seed) je faza u kojoj startup još nema razvijen proizvod, korisnike i prihode. Nakon prikupljanja navedene prve runde financiranja startup razvija proizvod i plasira ga na tržište te dobiva prve korisnike koji njegov proizvod/uslugu plaćaju. 

Kada generira 6 mjeseci uzastopnih prihoda, uz dokaz mjesečnog rasta (no ne i profitabilnost još), startup postaje zanimljiv i VC („venture capital“) fondovima. VC fondovi su organizacije (javne ili privatne tvrtke) koje novac sakupljen od zaklada, korporacija, osiguravajućih društava i sl. ulažu u startup koji se pokaže isplativ nakon detaljne analize. Analizu radi tim stručnjaka ili vanjska tvrtka angažirana od strane VC fonda, specijalizirana za taj dio posla. Iznosi koji su ulažu se kreću od 1.000.000 EUR do 10.000.000 EUR u zamjenu za  određeni udio u vlasništvu. Ujedno VC fondovi pomažu startupe kroz razne programe mentorstva, spajanje s potencijalnim korisnicima, partnerima, platformama za plasman proizvoda te nadgledaju da li se posao odvija na kvalitetan način u kontinuitetu.

Osnovni cilj i jednih i drugih („angel“ i VC) je u konačnici startup prodati za višestruko veće iznose od uloženih. Od 2020. godine, a posebice u 2021. godini dolazi do promjene u dosadašnjoj razlici „angel“ i VC investitora na način da se te dvije vrste investitora sve više približavaju u svojim očekivanjima. Naime prije je postojala jasna distinkcija u činjenici da „angel“ investitori nisu očekivali da startup ima MVP, korisnike i prihode prije no što bi se odlučili za ulaganje, dok je danas to sve češći slučaj. Može se reći da su „angel“ investitori postali oprezniji sa svojim ulaganjima obzirom na činjenicu da 9 od 10 startup-ova koji su prikupili prvu rundu financiranja na kraju propadnu. S druge strane u navedene dvije godine jako je primjetno „približavanje“ VC fondova „angel“ investitorima, odnosno VC fondovi su spremni uložiti u startup u puno ranijoj fazi no što je to prije bio slučaj. Danas VC fondovi uzimaju u obzir investiranje u startup koji može dokazati barem 2 mjeseca uzastopnih prihoda od približno 20.000 EUR i to prvenstveno jer novaca za plasman postoji više no što postoji adekvatnih startup-ova.

+6 glasa
Viktor Viljac od

Anđeoski investitori i "rizični kapitalisti" dva su najčešća alternativna izvora financiranja. Inovativnim start-up tvrtkama obraćaju se i anđeli i tvrtke rizičnog kapitala, a obje imaju tendenciju da preferiraju tehnološke i znanstvene tvrtke. Međutim, razlike između rizičnog kapitala i investitora prilično su značajne. Anđeli investitori su bogate osobe koje ulažu vlastiti novac u tvrtke. Rizični kapitalisti su zaposlenici društava rizičnog kapitala koji ulažu novac drugih osoba u poduzeća.

7 glavnih razlika između anđeoskih investitora i rizičnog kapitalista

  •  Anđeo ulagač djeluje samostalno, dok rizični kapitalist pripada tvrtki ili firmi.
  • Anđeli obično ulažu između 25.000 i 100.000 dolara, iako ponekad ulažu više ili manje. Ako se anđeli pridruže grupi, prosječni iznos mogao bi biti preko 750.000 dolara. Nasuprot tome, prosječno ulaganje u tvrtku rizičnog kapitala iznosi 7 milijuna dolara.
  • Anđeli investitori nude uglavnom financijsku pomoć, dok rizični kapitalist traži snažan, konkurentan proizvod ili uslugu, talentirani upravljački tim i širok tržišni potencijal.
  • Anđeli investitori specijalizirani su za tvrtke u ranoj fazi, financiraju tehnički razvoj u kasnoj fazi i ranom ulasku na tržište. S druge strane, rizični kapitalisti, ovisno o poslovanju rizičnog kapitala, sudjeluju u poduzećima u ranoj fazi i zrelijim poslovima. Riznički kapitalist htjet će uložiti u start-up koji pokazuje atraktivno obećanje i puno potencijala za rast.
  • "Due diligence" okruženje je koje je tijekom godina izazvalo mnogo kontroverzi anđeoskim investitorima. Mnogi anđeli ne rade gotovo nikakav posao, a budući da je svo bogatstvo njihovo, oni to zapravo nisu obvezni činiti. Kapitalisti moraju učiniti više due diligence budući da zadržavaju fiducijarnu odgovornost svojih ograničenih partnera.
  • Anđeli su drugačiji od VC-a po tome što su manje raznoliki od Wall Streeta, a uglavnom su fokusirani na Silicijsku dolinu.
  • VC-ovi će vjerojatnije slomiti vašu tvrtku. Budući da dioničari također zauzimaju mjesto u upravnom odboru vaše tvrtke – anđeli obično ne rade i ne bi trebali – to pojačava njihovu sposobnost da utječu na startup.
Marin Barić od
Ajajaj... što ti je to "rizični kapitalist"?!? :D Ne znam, ne znam.... dobar ti odgovor. ipak ali Kao da ga prepišeš i krivo prevedeš. cccc...‌
Ivan Gačić od
Rizični investitor valjda, a ne kapitalist. :D
Daj pročitaj još jednom pitanje! :)

Slična pitanja

2 odgovora 1.8k 👀
1 odgovor 364 👀
2 odgovora 969 👀
1 odgovor 405 👀
1 odgovor 274 👀
2 odgovora 258 👀
Ana Pilato 28.09.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Ana Pilato
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...