Darija Magdalenić u rubrici Zdravlje i medicina od

Što je psihoanaliza i koje su metode njene primjene?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je psihologija i koje su njene discipline?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Lorena Burčul od
odabran od Darija Magdalenić
 
Najbolji odgovor
Psihoanaliza, odnosno teorija ličnosti nastaje 1900. kada je Sigmund Freud (njezin začetnik) objavio svoje djelo "Tumačenje snova". Temeljni koncept ove teorije je nesvjesni dio ljudske ličnosti kao i mišljenje da ljudi nemaju mogućnost slobodnog odlučivanja (upravo zbog nesvjesnih sadržaja). Tijekom godina Freud je mijenjao i nadograđivao svoju teoriju kako bi dolazio do novih otkrića. Neka važnija otkrića su:  psihoseksualni razvoj; shema psihičke strukture koja uključuje nesvjesno, podsvjesno i svjesno (ID, EGO i Superego); Edipov kompleks; transfer i kontratransfer i mnogi drug).

Psihoanaliza je prva vrsta psihoterapije razgovorom te se njome nastoji osvjestiti nesvjesne sadržaje koje imaju korjene u djetinjstvu osobe, koji se zatim rješavaju te se uspostavljaju novi, zdraviji načini funkcioniranja. Primarno se koristi za razumijevanje, prevenciju i liječenje psihičkih poremećaja. Glavna metoda kojom se terapeuti koriste su slobodne asocijacije gdje pacijent govori o svemu što mu pada napamet bez zadrški što omogućuje stvaranje poveznica i vodi do nesvjesnih nerazrješenih konflikata. Koriste se i razni načini interpretacije snova.
+9 glasa
Marija Hojsak od

Psihoanaliza ili analiza psihe jest teorija koju je utemeljio S. Freud. To jest teorija koja proučava nesvjesne mentalne procese kod čovjeka. Njezino glavno usmjerenje i glavni cilj jest liječenje mentalnih oboljenja i poremećaja kod čovjeka

Kako ona analizira i promatra ljudsku psihu i traži uzroke svih mentalnih oboljenja, tako i razvija metode liječenja svakog od mentalnih poremećaja ili svakog ne normalnog mentalnog funkcioniranja. 

Glave značajke koje je Freud uveo su tumačenje snova i onoga što je u čovjeku nesvjesno, umjesto hipnoze kojom bi se došlo do onoga što je u čovjeku nesvjesno. 

10 zabluda o psihoanalizi - Impuls

+7 glasa
Tamara Mađer od

Psihoanaliza je vrsta psihoterapije razgovorom koju je utemeljio Sigmund Freud 1885. godine.

Cilj psihoterapije je da se osvijeste psihičke smetnje nastale nerazriješenim unutarnjim konfliktima ili proživljenim traumama (osobito iz djetinjstva i iz odnosa s roditeljima). Razgovori se provode kroz duži vremenski period po tri do pet puta na tjedan sve dok se oštećen ego ne vrati u normalno stanje. No, valja naglasiti kako okidač psihičkih poremećaja mogu biti razna oboljenja.

Slična pitanja

1 odgovor 1.5k 👀
2 odgovora 467 👀
3 odgovora 314 👀
Tomislav Gatara 02.07.2022. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Tomislav Gatara
3 odgovora 606 👀
2 odgovora 509 👀
1 odgovor 445 👀
2 odgovora 319 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...