Borna Matić u rubrici Restorani i barovi od

Koji su uvjeti za ishođenje rješenja o utvrđivanju minimalnih tehničkih uvjeta (MTU) za ugostiteljske objekte koji se nalaze u zgradi poslovno-stambene namjene?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Eva Benaković od

 PRAVILNIK O RAZVRSTAVANJU I MINIMALNIM UVJETIMA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Pravilnikom o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina restorani, barovi, catering objekti i objekti jednostavnih usluga propisani su sljedeći uvjeti koje ću rezimirati:

  • Objekti jednostavnih usluga mogu posluživati jednostavne produkte čija priprava ispunjava propisane minimalne uvijete, ovisno o veličini ambijenta.
  • Također, objekti jednostavnih usluga svoje posluživanje obavljaju kroz određene otvore radi konzumacije u hodu ili „za van“.
  • Ugostiteljski objekti moraju ispunjavati minimalne uvjete vezane za vrstu ugostiteljskog objekta i opće minimalne uvjete sukladno propisanom Pravilniku.
  • Ugostiteljski objekti iz skupina: restorani, barovi i catering objekti,  te objekti jednostavnih usluga, ukoliko su smješteni u zgradi koja je povijesno – kulturni prostor ili ukoliko je posebna po nekoj ambijentalnoj vrijednosti tj. spomenički zaštićena, moraju ispuniti uvjet nabave posebne dozvole prema propisima o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.
  • Restoran mora posjedovati blagovaonu ili poseban prostor za usluživanje s prikladnim namještajem. Posebno pravilo odnosi se i na restorane koji posjeduju više od 100 potrošačkih mjesta mora imati i konobarski office, dok za samoposlužne restorane ovo pravilo ne vrijedi.
  • Gostionica također mora imati blagovaonu ili poseban prostor za usluživanje, s posebnim pravilom ukoliko nude i smještaj – ispod naziva „gostionica“ moraju naznačiti i dodatak „s pružanjem usluga smještaja“.
  • Objekti poput zalogajnice, pečenjarnice, pizzerie i slastičarnice moraju zadovoljiti sljedeće stavke: prostorija za usluživanje gostiju, točionik, prostor za pripravu jela i prostor za skladištenje hrane i pića.
  • Objekti iz skupine „barovi“ moraju univerzalno ispunjavati ove uvjete: prostor za usluživanje gostiju s točionikom, pričuvni prostor za pohranu pića i hrane ukoliko ju poslužuju. Ukoliko poslužuju i hranu moraju posjedovati i prostor za pripravu jela.
  • Objekti jednostavnih usluga univerzalno moraju posjedovati: točionik ili spremnik s dovoljno pitke vode, prostore za pripravu jela i dodatni prostor za skladištenje istog.
  • Opći minimalni uvjeti opremljenosti ugostiteljskih objekata uključuju: uređenje, odgovarajuće radništvo, zaštitu zdravlja gostiju i radništva, te stručne usluge koje mogu pružiti gostima.

Ukoliko trebate još informacija, pročitajte Pravilnik na sljedećem linku:

https://minimalnitehnickiuvjeti.hr/pravilnik-razvrstavanju-minimalnim-uvjetima-ugostiteljskih-objekata-iz-skupina-restorani-barovi-catering-objekti-objekti-jednostavnih-usluga/

Slična pitanja

1 odgovor 592 👀
1 odgovor 329 👀
1 odgovor 6.7k 👀
1 odgovor 222 👀
Nino Marić 08.07.2022. pitanje u rubrici Pravo od Nino Marić
1 odgovor 272 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.9k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...