Zoran Jurić u rubrici Web Marketing od

Kako napisati učinkovit prodajni email odnosno....

....newsletter?

Učinkovit prodajni email

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji su osnovni koraci izrade newslettera?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Vjekoslav Šimić od
uređen od Vjekoslav Šimić
Da bi napisali dobar newsletter prvo si morate odrediti tko je vaša željena publika. Da li nešto prodajete ili vam je fokus potpuno drugačiji, npr. možda ljudima pokušavate riješiti određene probleme i sl. Ali svakako vam jedno mora biti na prvom mjestu, morate znati kome je vaš newsletter namijenjen. Zatim se morate odlučiti za alat u kojem ćete ga napraviti. Pretpostavljam da niste baš profesionalac, pa bi najbolje bilo da se odlučite za Mailchimp. Ovaj alat ima predloške koje posložite po želji u nekoliko klilova mišem, a imaju i mehanizme koji vam pomažu da vaša poruka ne završi kao spam. Nakon toga odlučujete se za format te morate voditi računa o raznim čimbenicima kao npr. hoće li vaš newsletter biti prilagođen za mobitele i tablete. Posebnu pažnju morate posvetit header-u i footer-u, jer iako će se sadržaj mijenjati, oni ostaju isti. Pretplatnici prvo uoče header odnosno zaglavlje, te se mora jako paziti da vas prezentira na pravi način. Iz njega mora biti vidljivo tko ste i čime se bavite.U Footeru odnosno podnožju moraju biti vaše kontakt informacije, te mogućnost otkazivanja pretplate. Za kraj morate testrati vaš newsletter kako on zapravo izgleda u raznim preglednicima.
+7 glasa
Vedran Perčić od
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Nekoliko savjeta za kreiranje prodajnog emaila:

  • Email Template (predložak) - treba biti responzivan - prilagođavati se uređaju, odnosno veličini ekrana (mobitel, tablet i td.)
  • Naslov i Snippet - Naslov je najbitniji za open rate (postotak otvaranja emaila). Snippet se prikazuje u nastavku, odmah nakon naslova i također je bitan za open rate. U naslovu bi bilo dobro ostaviti dojam hitnosti. Trebamo zainteresirati čitatelja da otvori mail, prve 2-3 riječi su ključne. Personalizirati naslov ako je moguće i bez lažnih obećanja. Puno puta kraći naslovi imaju bolji odaziv. 
  • Header i Footer - U Headeru (zaglavlju) koristiti vizuale, neka bude jednostavan, konzistentan i sve u svemu neka izgleda dobro i primamljivo. U Footer možemo staviti kontakt informacije, gumb za integraciju s društvenim mrežama, obavezno mogućnost odjave korisnika i td.
  • Sadržaj - Prije pisanja emaila moramo znati tko nam je ciljana skupina i prema tome stvarati relevantan, vrijedan, jasan i zanimljiv sadržaj. Kako bismo razbili monotoniju uvijek je dobro koristiti kombinaciju vizuala i teksta. Bitne stvari boldati, podijeliti tekst u manje paragrafe i koristiti bulletine. Optimizirati fotografije za email, paziti na veličinu i napisati alt tekst za svaku fotografiju. 
  • Call to Action (poziv na akciju) - Svaki email ima svoj cilj, bilo da je to prodaja, skidanje pdf-a, prijava na radionicu ili neka druga akcija. Bilo bi dobro da naš mail ima "Call to Action" gumb ili barem link koji vodi na ostvarenje zadane akcije. Uvijek je dobro potencijalnom kupcu dati neku vrijednost (popust, download pdf-a, tutorial, besplatni pregled i td.), "namamiti ga" da klikne i obavi željenu akciju. Dati mu do znanja da razumijemo njegov problem i objasniti zašto baš taj link ili "Call to Action" gumb rješava njegov problem. Nakon toga ga vodimo na landing page - koji je već prije dobro promišljen i dizajniran s ciljem ostvarenja konverzije.
  • UTM tagovi (analitika) - Kako bismo mogli mjeriti uspješnost naših email kampanja u Analyticsu, ključno je kreirati "UTM tagove". Pomoću njih možemo raditi i segmentaciju korisnika ovisno o njihovim interesima i kasnije koristiti za remarketing. 

Slična pitanja

1 odgovor 443 👀
1 odgovor 307 👀
4 odgovora 643 👀
Maja Kos 27.11.2015. pitanje u rubrici Web Hosting od Maja Kos
4 odgovora 650 👀
2 odgovora 448 👀
1 odgovor 375 👀
Maja Kos 08.04.2015. pitanje u rubrici Web Marketing od Maja Kos
3 odgovora 895 👀
2 odgovora 606 👀
Zoran Jurić 16.04.2017. pitanje u rubrici Web Marketing od Zoran Jurić
5 odgovora 1.3k 👀
1 odgovor 370 👀
...