Marko Radić u rubrici Poslovanje od
Koje su najčešće najbolje godine života poduzetnika za pokretanje buduće uspješne startup tvrtke? Kakva su iskustva poslovnih anđela iz prakse i da li su godine uopće presudan faktor za uspjeh većine startup kompanija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Hrvoje Prpic od
Nema nekog opcenitog odgovora na ovo pitanje zato sto svako doba nosi nesto svoje. Sto je covjek mladji to ima vise energije, sto je stariji ima vise iskustva.

Veliki problem zna ciniti visina ustedjevine i iznos mjesecnih troskova. Studenti nemaju neku ustedjevinu, medjutim i troskovi su im niski. Kad dobijete obitelj, troskovi znacajno skacu i vasa mogucnost da riskirate znacajno pada.

Ono sto je jako bitno znati prije ulaska u bilo kakav startup projekt je da je prosjek trajanja startupa od idejnog dijela do uspjeha oko 10 godina. Ako imate srece, uspjeh ce doci "vec" za 8 godina, ako nemate onda za 12-13.

Kad taj period nadodate na svoje trenutne godine onda si trebate postaviti pitanje mogu li ja davati sve od sebe, muciti se do zadnjeg zrnca energije prije nego dostignem uspjeh? Ako ste u svojim srednjim dvadesetima, mozete li izdrzati do trideset pete bez znacajnih izvora prihoda?

Upravo zato, najcesce uspjehe ostvaruju ljudi u cetrdesetima koji su stvorili neku zalihu novaca, djeca su im manje vise odrasla i imaju odlican omjer iskustva i energije. No, kao sto mozete vidjeti na primjerima uspjesnih Hrvata, cesto se tu radilo o ljudima u svojim dvadesetima kad su kretali u svoje poslove koji su se kasnije pokazali uspjesnima (Nenad Bakic, Damir Sabol, ja, te danasnja generacija Mate Rimac, Alan Sumina, Zoran Vucinic, decki iz Infinuma, Daniel Ackermann, Tomislav Grubisic itd.).
+13 glasa
Petar Vlahović od
uređen od Petar Vlahović

Statistika je neumoljiva, a kaže da se šanse za pokretanje buduće uspješne startup tvrtke povećavaju s godinama. Na tu temu postoji super članak od Hardward Business Review. Članak na poveznici.

---

Treba li to nekoga obeshrabriti? Ne treba, ali treba imati na umu rizik koji dolazi s pokretanjem poslovanja, a pogotovo startupa. Trgovačko društvo sam osnovao s 27, a pokrenuo gloglo startup s 30.

Nameće se pitanje što jest uspješan startup i za koga?
U javnosti se u pravilu uvijek portretira uspješan startup iz financijske perspektive, tj. koja je vrijednost startupa. Naravno da je financijski aspekt nužan, ali vama kao osnivaču uspješan startup može značiti da vam omogućava da radite ono u čemu uživate, što vam je poput hobija ili je društveno koristan.



Petar Vlahović
FOUNDER
+385 98 359 529
petar@gloglo.rocks
gloglo.rocks

Slična pitanja

1 odgovor 337 👀
1 odgovor 166 👀
2 odgovora 487 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...