Marija Smiljan u rubrici Pravo od
Tko kontrolira suce i njihovo "dolično" ponašanje na sudu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Lea Schmidt od

Poštovani,

Ponašanje sudaca kontrolira predsjednik suda. Suce i njihovo ponašanje na sudu, ukoliko dođe do prijave protiv nekog određenog suca, kontrolira predsjednik suda u kojem taj sudac radi, sudačko vijeće ili predsjednik Vrhovnog suda. Sudac je dužan ponašati se u skladu sa zakonima i propisima te obavljati svoj posao kako treba. 

Sudac neće biti prozvan na odgovornost za izražavanje mišljenja pri donošenju sudske odluke, osim ako krši zakona, što je kazneno djelo. Dakle, suci imaju sudački imunitet i zbog toga se mora imati iznimno valjan razlog da bi bio pokrenut postupak protiv nekog suca.

Naravno da svatko od vas može podnijeti pritužbu na bilo kojeg suca ako stranka nije zadovoljna njegovim ponašanjem ili njegovim radom. Dakako, ta pritužba mora biti potkrijepljena razlozima zbog kojih podnosite tu pritužbu. Pritužbu isto podnosite predsjedniku suda u kojem taj sudac radi. Pritužba se može podnijeti u uredu ili preko interneta.

Predsjednik suda će temeljem pritužbi stranki, ukoliko se utvrdi propust u ponašanju i radu tog određenog suca, podnijeti kazneni postupak. Kazneni postupak se vodi pred Državnim sudbenim vijećem koje je neovisno. 

Jedna od zanimljivosti je ta da ako je pokrenut kazneni postupak protiv suca, on neće biti pritvoren bez da je to odobrilo Državno sudbeno vijeće. Postoji iznimna situacija kada će sudac biti pritvoren bez odobrenja Državnog sudbenog vijeća. Ta iznimna situacija će se dogoditi ako se suca uhvati u trenutku kršenja zakona.

Nadam se da Vam je ovo pomoglo.

Slična pitanja

2 odgovora 358 👀
Goran Dren 01.09.2020. pitanje u rubrici Pravo od Goran Dren
2 odgovora 427 👀
1 odgovor 375 👀
1 odgovor 3.3k 👀
1 odgovor 393 👀
1 odgovor 5.6k 👀
2 odgovora 308 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...