Marija Miljević u rubrici Posao od

Što je to hibridna radna okolina? Kako se provodi takav oblik rada u postojeću radnu kulturu i navike e-poslovanja nekog radnog mjesta? Što je bitno za hibridni rad od kuće i dolazak na posao?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od
prikazano od Redakcija

Hibridni rad je kombinacija rada na daljinu (virtualno) i rada licem u lice s dolaskom na posao tj. radno mjesto u poslovne prostorije tvrtke za koju djelatnik radi. Microsoftovo istraživanje pokazuje da je upravo hibridni rad nova poslovna stvarnost. Više od 70% zaposlenih žele zadržati mogućnost fleksibilnog rada na daljinu. 66% donositelja poslovnih odluka planira preurediti fizičke uredske prostore da bi bolje odgovarali hibridnom radnom okruženju.

Podaci su jasni: ekstremna fleksibilnost i hibridni rad definirat će radno mjesto nakon pandemije.

Prije nego što se počnu baviti praktičnim izazovima hibridnog rada, poslodavci moraju razmotriti obje strane medalje - jer je anketa pokazala i da više od 65% zaposlenih nedostaje provođenje više vremena licem u lice sa članovima svog tima. Definiranje hibridnog rada zato treba krenuti od rješavanja tog „hibridnog paradoksa“, a lideri moraju uzeti u obzir i podatak da je prema Gartnerovom istraživanju čak 39% zaposlenih spremno dati otkaz ako poslodavac bude inzistirao da se u punom kapacitetu vrate u ured.

Zaposlenici cijene fleksibilnost i prilagodljivost poslodavaca

Kod budućeg zapošljavanja i ocjenjivanja privlačnosti poslodavaca zaposlenici će očito uzimati u obzir njihovu fleksibilnost i prilagodljivost. Toga su svjesni i menadžeri jer u Work Trend Index istraživanju se čak 66% izjasnilo kao pristalice veće fleksibilnosti i redizajniranja radnih prostora da budu pogodniji za hibridni rad. Pri prilagodbi radnih procesa i ureda za hibridni rad fokus bi trebao biti na milenijalcima jer će do 2025. upravo oni činiti 75% cjelokupne svjetske radne snage, i to na svim pozicijama, od početničkih do menadžerskih. Njihovi stavovi i očekivanja prema poslu i životu redefinirat će način na koji tvrtke uvode inovacije, kako zapošljavaju i zadržavaju talente i kako pripremaju svoje zaposlenike za uspjeh. Milenijalci sve što rade žele raditi u skladu sa svojom osobnošću i žele potpunu fleksibilnost, i to bez truda da takvo okruženje moraju stvarati sami.

Način na koji radimo već se promijenio. Ljudi više ne rade isključivo od 9 do 17 za svojim radnim stolom pet dana u tjednu, već su mobilni i rade u pokretu. Uspješno raditi znači povezati ih – zajedno s informacijama koje su im potrebne – i to s bilo koje lokacije i u bilo koje doba. Sve više tvrtki zaposlenicima daje fleksibilnost da, kada žele, rade u modernim uredima s alatima za digitalnu suradnju, koji brišu geografske granice.

Hibridni rad ima svoje izazove

Sudionici sastanaka koji se uključuju s udaljene lokacije mogu se osjećati „nevidljivo“ i kao da se njihov glas ne čuje, dok se sudionici sastanka uživo trude uključiti ih, no bezuspješno jer često prostori za sastanke nisu opremljeni odgovarajućim softverom i hardverom koji bi omogućili učinkovite hibridne sastanke. Zbog toga su Microsoftovi tehnološki alati tu da pomognu ljudima u navigaciji i udaljenim i hibridnim radnim okruženjima (npr. Together ModeMicrosoft whiteboard u Teamsima i sobe Microsoft Teamsa sa značajkama kao što je inteligentno snimanje).

Prijenosna ili stolna računala koja se koriste od kuće mogu pristupiti aplikacijama i uslugama u oblaku Microsoft 365 putem brzo postavljene virtualne radne površine koja pruža visoke performanse, snažnu sigurnost i pojednostavljeno IT upravljanje. Kreiranje novih pravila na radnom mjestu ne vodi samo do većeg zadovoljstva zaposlenika, već i do boljih poslovnih rezultata, zato je ključno da tvrtke nauče sve o fleksibilnom radu i njegovim prednostima kako bi razvile kulturu koja omogućava da hibridni rad u potpunosti funkcionira.

Darko Međimurec od
Zanimljiv tekst i komentar na ovu temu (Zabranite hibridni rad i polovina zaposlenih razmisliti će o otkazu): https://www.bug.hr/istrazivanja/zabranite-hibridni-rad-i-polovina-zaposlenika-razmislit-ce-o-otkazu-24694
Nino Marić 16.12.2021. pitanje u rubrici Posao od Nino Marić Koje pogodnosti nudi hibridni rad?

Slična pitanja

1 odgovor 321 👀
Nino Marić 16.12.2021. pitanje u rubrici Posao od Nino Marić
1 odgovor 235 👀
2 odgovora 359 👀
3 odgovora 247 👀
Nino Marić 15.02.2022. pitanje u rubrici Posao od Nino Marić
3 odgovora 1.7k 👀
3 odgovora 5.2k 👀
Marina Božan 25.09.2016. pitanje u rubrici Posao od Marina Božan
1 odgovor 422 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...