Mia Marijanović u rubrici Vjera i religija od
Ako se priča da se Isus nije rodio 25. studenog, što povjesničari kažu - kada se Isus stvarno rodio u godini?

Oko kojeg godišnjeg doba ili datuma se Isus onda rodio...?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Dorotea Kraščić od

Biblija ne navodi točni datum rođenja Isusa Krista. Kroz povijest datum obilježavanja njegova rođenja, tj. Božić, se mijenjao. No, iako nam Biblija ne donosi točni datum rođenja, iz pojedinih opisa možemo zaključiti kako to nije bilo u zimskim mjesecima, već za toplijih mjeseci. 

“U tom kraju bili su i pastiri koji su boravili vani i čuvali noćne straže kod stada svojih” (Luka 2:4-8)

Pouzdano znamo kako su stada u zimskim mjesecima bila zatvorena u štale, a na poljanama (zajedno s pastirima) boravili za toplih mjeseci. Betlehem je u prosincu hladan i kišovit, a ponekad pada i snijeg. Prema ovim podacima, izgledno godišnje doba Isusova rođenja stoga jest jesen, kada su dani topli i povoljni za ispašu, a noći relativno hladne.

Prema tvrdnjama pojedinih astronoma, Isusovo rođenje bilo je u lipnju. Izračunali su kako je tzv. Božićna zvijezda, koja je vodila Tri mudraca prema Isusu, bila vidljiva u noći 17. lipnja. Znanstvenici pretpostavljaju kako se zapravo ne radi o zvijezdi, već o planetima Veneri i Jupiteru, koji su toga dana bili blizu jedan drugoga i stvorili točku svjetlosti na nebu koja se iznenada stvorila.

+3 glasa
Ivona Jagatić od
Isus se rodio u ranu jesen.

Prema računanju, rođen je 4. godine prije Krista. Budući da su stalno mijenjali kalendare, sve do Grgura. Rimljani su čak jedno vrijeme dodali i 8. dan u tjednu.

Isusov rođendan se slavi 25.12. da povežu Isusa s Bogom Mitrom koji se slavio 25.12. na zimski solsticij i tome prenesu kršćanstvo poganima. Bog Mitar je svjetlost iz tame, što je nama Isus Krist.

Slična pitanja

1 odgovor 1.4k 👀
4 odgovora 942 👀
1 odgovor 578 👀
1 odgovor 2.4k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...