Nino Marić u rubrici Poslovanje od

Kako planski uvesti job crafting u kompaniju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+17 glasa
Renata Preglej Garić od
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Job crafting (dizajniranje vlastitog posla) kao termin postoji već duže vrijeme, samo ga nažalost većina kompanija u Hrvatskoj ne sprovodi u djelo. Job crafting je proces u kojem zaposlenik sam prilagođava svoj posao kako bi ga bolje prilagodio sebi. Time postaje više motiviran, više uključen, efikasniji i naprosto sretan na svom poslu.

Čak i ako se dogodi poneka kompanija koja svojim zaposlenicima dozvoljava da aktivno sudjeluju u procesu dizajniranja svog posla, onda je to pomalo neorganizirano pa te zaposlenike nitko ne vodi kroz cijeli proces, niti im pojašnjava kako da to uspješno odrade.

…i onda se dogodi sljedeće:

  • Dio posla se ne odradi (po principu nije moje)
  • Kolege se pobune (što ti radiš u mom dvorištu?)
  • Pojedinci uzmu previše posla, a pojedinci ništa (neću se ja gurati kad već oni žele to raditi
  • Nitko ništa ne napravi (bolje da se ne javljam proaktivno “natovarit’” će mi još posla

I tako cijela prekrasna ideja job craftinga propadne, a u biti ima toliko puno potencijala.

Kad se dizajniranje posla od strane zaposlenika radi uz podršku voditelja i internih ili vanjskih stručnjaka, po vođenom procesu, ono može biti najveća pomoć u zadržavanju talenata. Kad se pročuje van komapnije, ujedno je i najbolji alat za privlačenje talenata.

Zamislite da vas netko potiče i pomaže vam da osmislite svoj posao i da tako svaki dan postižete svoj maksimum, jer ste naprosto sretni. Naravno, i kompanija treba ostvarivati svoje ciljeve u svemu tome i zato cijeli proces treba biti super osmišljen.

Startup-ovi su tu na dobrom putu jer rade to nekako prirodno (fali malo strukture). Kad bi svi ostali razumjeli prednosti navedenog, prestali bi razbijati glavu o “umjetnom” employer branding-u i trošenju novaca na nešto što neće nikada donijeti uistinu sretne zaposlenike te bi se “primili” job craftinga.

Iz perspektive poslodavca job crafting omogućava da poslodavac potakne maksimum kod svojih zaposlenika fokusirajući se na njihove snage (umjesto na slabosti).

Zvuči idealno, ali može otići “ukrivo” ukoliko se u cijeli proces ne uključe voditelji i posebno HR stručnjaci.Job crafting dolazi od samih zaposlenika i nije nešto što im možete narediti da rade, ali kao lider, menadžer ili HR stručnjak možete ga itekako podržati, usmjeravati i pružiti svoju pomoć u cijelom procesu.

Naime, dio zaposlenika će prilagođavati svoj posao potajno, što god vi napravili. Takav (ne)vođeni način nije dobar za organizaciju. Drugi dio zaposlenika neće imati dovoljno samopouzdanja i možda nikada nećete vidjeti njihove prave snage, ukoliko ne pokažete da ih podržavate i da smiju prilagođavati svoj posao.

Pa što onda kao lider ili HR stručnjak možete raditi kako bi podržali job crafting i povećali zadovoljatvo zaposlenika?

Za početak:

  • Stvorite priliku za prilagođavanje vlastitog posla zaposlenika na promišljen i pozitivan način - radionice na kojima pojašnjavate job crafting i potičete zaposlenike da razmisle kako da učine svoj posao boljim
  • Uvedite razgovore o job craftingu na vašim 1na1 razgovorima sa zaposlenicima te također npr. mjesečne ili kvartalne razgovore samo na temu job craftinga
  • Radite team crafting - skupite svoj tim i pričajte o tome koje djelove posla vole a koje ne vole raditi kako bi možda zamjenili pojedine elemente poslova između članova tima

 Kako krenuti s job craftingom? Neke od ideja:

  • Isprobajte prvo sami prilagoditi svoj posao i pričajte o vašim iskustvima drugim zaposlenicim
  • Pozovite nekoga tko je već probao
  • Testirajte na svom timu i možda još 1-2 druga tima - ako možete kod testiranja uzmite i jedan tim koji misli da je to poprilična glupost, jer njihove reakcije će biti jedno od najboljih učenjawink

Ukoliko poslodavac ne potiče job crafting (i ne omogućava sustavnu pomoć kod takvih procesa dorađivanja vlastitog posla), i oni koji pokažu inicijativu, uskoro odustaju.

Česti komentari kada se pokaže malo inicijative:

  • Drži se ti svog posla i ne gubi fokus
  • Nemoj biti lud i trudit' se da nešto promijeniš, samo ćeš si natovariti više posla
  • Nitko ti to neće cijeniti

Ukoliko nastavimo tako, još malo pa se nove generacije neće uopće javljati na neke poslove jer će im biti dosadni i nimalo izazovni. Ako pak promjenimo pristup dizajniranju posla dogodit će se i promjena interesa od strane zaposlenika za takve poslove.

I sad će neki reći „pa mi to već radimo“. Možda. Ali pitanje je upravljate li tim procesom, ili se on događa stihijski? (pa zato i dolazi do već spomenutih komentara i odustajanja).

Isplati li se podržati job crafting? Definitivno!

Najmanje što možete napraviti je dopustiti taj 1 sat dnevno u svrhu job craftinga (to je onaj sat koji inače zaposlenici i tako nisu produktivni).

Dobit će te puno produktivnije zaposlenike koji ujedno ne odlaze zbog monotonije ili „jer su našli posao u stuci“. Naime kad im omogućimo da ipak dizajniraju svoj posao i strukturirano ga prilagođavaju djelu svojih vještina, ostaju s nama.smiley

Suzanna Marić od
Zanimljiva ideja. Kada bi barem zaživjela.‌

Slična pitanja

1 odgovor 293 👀
1 odgovor 526 👀
1 odgovor 291 👀
2 odgovora 349 👀
6 odgovora 850 👀
1 odgovor 184 👀
4 odgovora 372 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...