Nino Marić u rubrici Softver od
promjena rubrike od Znatko

Kakve napade i prijetnje IT sigurnosti možemo očekivati u 2022. godini?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od
prikazano od Redakcija

Acronis, globalni lider u području kibernetičke zaštite, u svom godišnjem izvješću Acronis Cyberthreats Report 2022 pružio je dubinski pregled trendova i prijetnji kibernetičkoj sigurnosti u svijetu. Izvješće kaže da su pružatelji upravljanih usluga (MSP) posebno ugroženi.

Kibernetički napadi na MSP-ove kroz njihove opskrbne lance posebno su razorni, obzirom da napadači dobivaju pristup i poslovanju i klijentima MSP-a - kao što se vidi u nedavnoj provali u SolarWinds ili VSA napadu na Kasey, jedan uspješan napad može ozbiljno naštetiti stotinama ili tisućama malih i srednje velikih poduzeća. Izvješće pokazuje i da je tijekom druge polovice 2021. svega 20% tvrtki izjavilo da nije napadnuto – za razliku od 32% u godini ranije – što ukazuje na sve učestalije napade.

“Industrija kibernetičkog kriminala dobro je podmazan stroj. Dok broj prijetnji nastavlja rasti, vidimo da glavni vektori napada ostaju isti - i još uvijek rade.”

...kaže Candid Wuest, potpredsjednik Acronisa za istraživanje kibernetičke zaštite, te dodaje:

“Dok površina napada raste i 2022. će nam sigurno donijeti iznenađenja, automatizacija kibernetičke zaštite ostaje jedini put do veće sigurnosti, smanjenih rizika, nižih troškova i poboljšane učinkovitosti.”

Ključni trendovi 2021. — i predviđanja za 2022.

Osim rastuće učinkovitosti kibernetičkih kriminalaca i njihova utjecaja na MSP-ove i mala poduzeća, Acronisovo izvješće o Cyberthreats 2022. pokazuje:

  • Phishing ostaje glavni vektor napada. 94% zlonamjernog softvera se isporučuje putem e-pošte - koristeći tehnike društvenog inženjeringa kako bi naveli korisnike da otvore zlonamjerne privitke ili veze, phishing je bio na vrhu ljestvica i prije pandemije koronavirusa. I dalje nastavlja brzo rasti: samo u 2021., Acronis je blokirao 23% više e-poruka za krađu identiteta i 40% više e-poruka sa zlonamjernim softverom u trećem tromjesečju u usporedbi s drugim tromjesečjem iste godine.

  • Akteri krađe identiteta razvijaju nove trikove, prelaze na sustave za razmjenu poruka. Sada ciljajući na OAuth i alate za provjeru autentičnosti u više faktora (MFA), novi trikovi omogućuju kriminalcima da preuzmu račune. Kako bi zaobišli uobičajene alate protiv krađe identiteta, koristit će tekstualne poruke, Slack, Teams chat-ove i druge alate za napade kao što je ugrožavanje poslovne e-pošte (BEC). Nedavni primjer takvog napada bila je otmica FBI-jeve vlastite usluge e-pošte, koja je bila kompromitirana i počela slati neželjenu e-poštu u studenom 2021.

  • Ransomware i dalje je prijetnja broj 1 — i za velike tvrtke i za mala i srednje velika poduzeća. Ciljevi visoke vrijednosti uključuju javni sektor, zdravstvo, proizvodnju i druge kritične organizacije. No, unatoč nekim nedavnim uhićenjima, ransomware i dalje je jedan od najprofitabilnijih kibernetičkih napada ovih dana. Acronis je u svom istraživanju predvidio da će šteta od ransomware-a premašiti 20 milijardi dolara do kraja 2021.

  • Kriptovalute među omiljenim metama napadača. Kradljivci informacija te malver koji mijenja adrese digitalnih novčanika, postali su stvarnost. Možemo očekivati više takvih napada izravno protiv pametnih ugovora 2022. — napadajući programe u srcu kriptovaluta. Napadi na Web 3.0 aplikacije također će se događati sve češće, a novi i sve sofisticiraniji napadi, kao što su tzv. flash loan attacks, omogućit će napadačima da izvuku milijune dolara iz fondova kriptovaluta.

Slična pitanja

2 odgovora 316 👀
Nino Marić 22.12.2021. pitanje u rubrici Internet od Nino Marić
3 odgovora 364 👀
Znatkica 26.11.2020. pitanje u rubrici Internet od Znatkica
1 odgovor 211 👀
4 odgovora 383 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...