Monika Kiris u rubrici Sport i rekreacija od
promjena rubrike od Znatko

Kakva je knjiga "Kad planine progovore" planinara i putopisca Petra Lovrića?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

PREDSTAVLJENA KNJIGA ‘KAD PLANINE PROGOVORE’

Nova knjiga putopisca i planinara Petra Lovrića, u izdanju Laudata, predstavljena je 24.listopada 2022. u Dvorani ‘Vijenac’ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu

Vedrana Cvetko Vrbanac / LTV

Uz autora, knjigu su predstavili direktorica Laudato grupe Ksenija Abramović i kolumnist Tihomir Dujmović. Na promociji je pročitana poruka sisačkog biskupa Vlade Košića.

Pri predstavljanju Ksenija Abramović je istaknula kako su u Dvorani svi okupljeni zbog života, uspona, iskustva i ostvarenja divnog i iskrenog čovjeka, Petra Lovrića:

Čovjekova veličina očituje se u njegovim malim koracima. Za Petra Lovrića možemo reći da je učinio nebrojene male korake i ostavio velike tragove; na svjetskim vrhuncima i u ljudskim srcima. Njegovi zapisi s velebnih krajeva Stvoriteljeva djela, kako zove ovaj naš zemaljski dom, vode nas susretu s Bogom. Iskustva, doživljaji i putevi kojima je hrabro kročio približavaju i nas ljepoti koju samo Gospodin može stvoriti.

Naglasila je kako je knjiga progovorila više od svog naslova.

Nikada ne smijemo zaboraviti svoje početke: odakle smo krenuli na put, tko nas na tome putu prati i kamo nas on vodi. Kako su oni koje u daljinama srećemo, nerijetko, baš kao i mi – ljudi.

Tihomir Dujmović, autor predgovora knjige, rekao je kako je Petar Lovrić planinar koji je koračao po svim najvećim vrhovima svijeta, nepogrešivo pronalazeći i tamo ono najbolje u ljudskom rodu – i to je zapravo srce ove knjige.

O svakom gradu i narodu koji je vidio i upoznao, dobit ćete cjeloviti prikaz povijesti, duhovnosti, politike, tradicije i vrednota koje ih okupljaju – poručio je okupljenima Dujmović.

Sisački biskup, mons. Vlado Košić, zbog bolesti je bio spriječen, stoga je poslao tekst koji je pročitala voditeljica promocije Mirta Marinić.

Mene su posebno zanimali dijelovi u kojima autor opisuje svoje divljenje Božjoj prirodi, hvali Stvoritelja i uspoređuje ljudsku nemoć s Božjom svemoći. Pod odlomkom 'Kako je čovjek malen i nemoćan, a Stvoritelj moćan' Petar progovara i o našim potresima u ožujku 2020. u Zagrebu i u prosincu 2020. u Petrinji. O svim kataklizmama – vulkanima, pustinjama, opustinjavanju našeg planeta – on govori kao o opomeni da čovjek upozna svoju nemoć i da se utekne Stvoritelju, navedeno je, među ostalim, u poruci biskupa Vlade Košića.

Okupljenima se obratio i sam autor Petar Lovrić, čiji je stav i govor odisao poniznošću.

Kad čovjek prođe sve te planinske masive, ledenjake, pustinje, prašume, vulkane i susret sa smrću na Himalaji, nakon što je prije toga prošao velike gradove i metropole, javlja se u njemu potreba da današnjem čovjeku uputi svoju poruku: udaljavanje od prirode koju je Svevišnji stvorio, udaljavanje je i od Boga – poručio je autor.

U glazbenom dijelu promocije sudjelovala je Policijska klapa ‘Sv. Mihovil’ iz Splita.

Slična pitanja

2 odgovora 265 👀
1 odgovor 433 👀
Sandra Vukov 13.01.2021. pitanje u rubrici Priroda od Sandra Vukov
1 odgovor 362 👀
1 odgovor 301 👀
2 odgovora 910 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...