Mila Validžić u rubrici Osobni razvoj od

Da li su ekstroverti prirodno bolji govornici na pozornici, prezenteri prezentacija i zanimljiviji predavači od introverta?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Da li introvertne osobe mogu biti dobri prodavači?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Ante Mihaljevic od

Iako je primamljivo pretpostaviti da su ekstroverti prirodno bolji govornici, odnosno voditelji (prezenteri) prezentacija i zanimljiviji komunikatori/predavači, stvarnost je ipak prožeta nijansama. Na učinkovitost govornika utječe kombinacija čimbenika, a tip osobnosti je samo jedan element.

Ekstrovertima, s njihovom otvorenom i društvenom prirodom, možda će doista biti lakše povezati se s publikom i pokazati entuzijazam na pozornici. Međutim, introverti, poznati po svojim sposobnostima promišljanja i analize, mogu kroz javni govor ili predavanje donijeti različite prednosti. Često se ističu pažljivom pripremom, dubinskim poznavanjem predmeta i sposobnošću prenošenja poruka s dubinom i iskrenošću.

Uspješan javni nastup je ipak nešto više od samih osobina ličnosti. Uključuje vještine poput učinkovite komunikacije, pripovijedanja (storytelling), razumijevanja publike i prilagođavanja kontekstu. I ekstroverti i introverti mogu razviti i iskoristiti ove vještine kako bi postali zadivljujući prezentatori.

U konačnici, ono što je najvažnije je predanost pojedinca poboljšanju govornih sposobnosti, bez obzira na tip osobnosti. Vježbom svatko može postati uvjerljiv i privlačan govornik, bez obzira naginje li ekstrovertnosti ili introvertnosti. Radi se o prepoznavanju vlastitih snaga i područja za poboljšanje te stalnom radu na usavršavanju tih vještina.
 


Ante Mihaljević
Business Communication Coach
M: +385 97 797 4058
www.antemihaljevic.com
info@antemihaljevic.com

www.linkedin.com/in/ante-mihaljevich/

+6 glasa
Marija Hojsak od
odabran od Mila Validžić
 
Najbolji odgovor

Ekstroverti zbog svoje otvorene osobnosti i pričljivosti mogu biti više opušteniji i bolje se snaći u situacijama kada se treba javno izložiti te govoriti pred većim brojem ljudi. Oni se općenito lakše otvaraju ljudima i lakše stupaju u komunikaciju pa će im i javno nastupanje ili prezentiranje biti lakše i prirodnije. 

Introverti su više skloniji biti zatvoreni u sebe, ne stupati u komunikaciju s ljudima te imati manji krug prijatelja. Oni više vole slušati i promišljati, nego što vole govoriti i iznositi svoje mišljenje. Za njih će javni nastup ili prezentiranje pred većim brojem ljudi biti napornije i teže će se prilagoditi situaciji u kojoj se ne nalaze često. 

Naposljetku, i jedni i drugi mogu biti dobri govornici, ali će ekstrovertima to biti prirodnije okruženje i tako će oni biti više opušteni i moći će lakše govoriti pred ljudima. Za introverte će to biti nova situacija kojoj će im se biti teško prilagoditi, ali to ne znači da njihov govor i prezentiranje neće biti kvalitetni i dobri kao što će biti kod ekstroverta. 

Ponekad je i srž i smisao onoga što se govori bolja i važnija od onoga kako se govori. naravno, način prezentiranja je dobar, ali svatko od njih snaći će se u toj situaciji na sebi poznat način. 

Ekstroverti vs introverti: Ilustracije koje prikazuju kako vide svijet oko  sebe (FOTO) | Tuzlanski.ba

Slična pitanja

5 odgovora 1.8k 👀
3 odgovora 257 👀
1 odgovor 279 👀
1 odgovor 300 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...