Zoran Jurić u rubrici Financije od
promjena rubrike od Znatko
Bok ekipa! Zanima me kada dvije fizičke osobe (dakle, nema veze s firmama) ugovorno dogovaraju pozajmicu, pišu ugovor, kolateral je zadužnica, koju kamatu mogu napisati najveću? Dakle, zanima me kolika je najviša zakonski dozvoljena kamatna stopa na pozajmici između fizičkih osoba?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+15 glasa
Viktor Viljac od

U Hrvatskoj je najveća kamatna stopa koja se može zaračunati na kredit između fizičkih osoba 15% godišnje. Ova stopa odnosi se na kredite s rokom dospijeća do jedne godine, a utvrđuje je Hrvatska narodna banka (HNB).

Za kredite s rokom dospijeća dužim od godinu dana, najvišu kamatnu stopu određuje HNB na temelju tržišnih uvjeta i može biti veća od 15%. Međutim, kamatna stopa i dalje mora biti razumna.

Važno je napomenuti da se ove maksimalne kamatne stope odnose samo na kredite između fizičkih osoba. Zajmovi između tvrtki mogu imati različita ograničenja kamatnih stopa.


Izvor: https://www.rrif.hr

Goran Gonar od
Zar ne propisuje ministar financija tu najveću dopuštenu kamatnu stopu jednom godišnje ili tako nešto?!?‌
Viktor Viljac od
U Hrvatskoj najveću kamatnu stopu za kredite između fizičkih osoba propisuje Hrvatska narodna banka, a ne ministar financija. Za kredite s rokom dospijeća do jedne godine, HNB određuje maksimalnu kamatnu stopu od 15% godišnje, dok za kredite s rokom dospijeća dužim od godinu dana HNB određuje najvišu kamatnu stopu na temelju tržišnih uvjeta, ali i dalje mora biti razumna.

Ministar financija može utvrditi određene propise vezane uz kreditiranje, ali to obično uključuje propise o minimalnim zahtjevima za izdavanje kredita, zaštiti potrošača i druga pitanja koja se tiču ​​financijskog sektora u cjelini, a ne nužno kamatnih stopa.‌

Slična pitanja

1 odgovor 266 👀
1 odgovor 297 👀
2 odgovora 6.0k 👀
1 odgovor 373 👀
1 odgovor 407 👀
2 odgovora 621 👀
1 odgovor 352 👀
1 odgovor 594 👀
2 odgovora 17.8k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...