Karla Jurišić u rubrici Obrazovanje od
promjena rubrike od Znatko
Jesu li studenti zadovoljni ili nezadovoljni odlukom o online predavanju? Hoće li im uskratiti kvalitetno obrazovanje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+13 glasa
Mihael Ćosić od
odabran od Karla Jurišić
 
Najbolji odgovor

NAPOMENA
Ovo što ću reći je vezano uz mene te društvo koje me okružuje, stoga nije vezano uz statistiku.

Meni je ovaj način odrađivanja nastave idealan, jer nisam društveni tip osobe. Radije provodim cijeli dan za računalom nego da negdje idem. Ovakav način pohađanja studija mi je idealan jer mi je cijeli svijet na dohvatu ruke. Što ne znam ili mi je potrebno za neki projekt odmah mogu otići na neku od internetskih tražilica i upisati pojmove koji me zanimaju. Iznimno mi se sviđa jer ne moram biti u prostoriji sa ljudima te ostavljati dojam da jako žudim za profesorovim idućim rečenicama i pojmovima, ne moram se pretvarati da sam prazna knjiga koja će upiti svo njihovo znanje. To mi odmah poboljšava koncentraciju i povećava mi se produktivnost jer mnogo brže radim bilješke na računalu nego li na papiru. 

Moji prijatelji i poznanici su isto tako zadovoljni jer nisu ograničeni na boravak u jednoj prostoriji sat vremena te se pretvarati da im je sat zanimljiv. Predavanja slušaju no isto tako rade nešto drugo što im je potrebno za posao ili nešto drugo. Kažu da "lakše dišu" kada im nitko ne puše za vratom i motri svaki njih pokret. Ono što se uči odmah primjenjuju na svojim primjerima te tako bolje shvaćaju neke stvari. Većina profesora su previše formalni te odmah na početku većina nas izgubi volju za praćenje predavanja. Osim interneta moguće je komunicirati i sa drugima kako bi im pomogli razjasniti neke teme 

+7 glasa
Nikolina Šrajbek od
Sretni su oni studenti kojima se studij uglavnom bazirana na teorijskim predavanjima.

Oni koji trebaju odraditi praktični dio, uskraćeni su i u nepovoljnijem položaju.

Odgovor na ovo pitanje je dosta subjektivan. Nekima odgovara pratiti predavanja u udobnosti vlastitog doma s laptopom u krilu, dok su drugi više naklonjeni konverzaciji uživo. Također, moguće je i da dio studenata osjeća svojevrsnu averziju prema tehnologiji, odnosno možda nisu toliko spretni u korištenju različitih aplikacija za video predavanja. Neki mogu osjećati i neugodnost pri uspostavljanju video veze i paljenju kamera, a neki u svojem okruženju nemaju privatnosti ni dovoljno mira za praćenje nastave na daljinu.

Konkretno, i sama sam nezadovoljna izvođenjem online predavanja s obzirom da studiram na fakultetu čiji su temelj vježbe koje se izvode na klasičan način, uživo. Tijekom karantene bila sam uskraćena za važno iskustvo prakse i različitih praktičnih aktivnosti.
+7 glasa
Helena Balić od
Poštovana,

Na Fakultetu organizacije i informatike, diplomski studij, mislim da je 90% nastave online s time da su studenti na početku nastave mogli odlučiti da li će ići na laboratorije u učione iz nekih kolegija, na što je većina odgovorila da će rađe sve odrađivati online pošto su se na fakultetu profesori zbilja potrudili da pripreme sve materijale za online nastavu i imamo sve što nam je potrebno za učenje na daljinu stoga mogu u svoje ime reći da sam zadovoljna što su nam predložili takav model održavanja nastave i ne mislim da će mi to uskratiti kvalitetu obrazovanja. Plus, ne moram plaćati stanarinu i režije dok studiram.
+6 glasa
Iva Murat od

Online nastava ima svojih prednosti i mana. Meni osobno su najveće prednosti to što ne moram putovati na fakultet budući da živim u drugom gradu. Zatim, većinu predavanja nisam morala slušati u realnom vremenu, nego sam mogla poslušati snimku predavanja i riješiti zadatke kad mi je to odgovaralo. Tako sam si mogla bolje organizirati dan. Inače često imam rupe u rasporedu od po nekoliko sati pa ostajem na fakultetu cijeli dan i ubijam vrijeme jer se ne stigenm vratiti kući i onda ponovno stići na faks. Još jedna prednost online predavanja je što toga tada nije bilo. Većina kolegija na mom fakultetu je teorijska pa smatram da se predavanja mogu kvalitetno provesti online. Nedostaci su to što neki profesori nisu ozbiljno shvatili online predavanja pa ih nisu ni održavali, nego su samo slali materijale, što ipak utječe na kvalitetu studija. Također studenti koji na fakultetu imaju vježbe ili praksu, u online nastavi su bili zakinuti. Nekim studentima može biti problem i loša internetska veza ili to što imaju braću i sestre koji također moraju pratiti online nastavu. 

+6 glasa
Sandra Vukov od
Na pitanje se može odgovoriti isključivo u svoje ime pa tako i ja odgovaram vezano uz vlastito mišljenje.

Ove godine sam se teško razbolila i najčešće sam bivala kod doktora, moram priznati da mi je jako dobro došlo ovakvo studiranje od kuće. Inače, teško pamtim u punim dvoranama jer nikada nije mirno i tiho kao kod kuće i priznajem da imam problema s koncentracijom. Svaki predmet koji sam uspješno položila na fakultetu nisam ništa specifično naučila od strane profesora nego knjiga i zagrijan stolac. Mnogi profesori na fakultetima ne predaju ono što ispituju čak ni taj predmet iz kojeg su profesori nego večinom slušamo njihove priče iz privatnog života koje opet priznajem znaju biti zanimljive ali nekada su od koristi nekada nisu. Sto ljudi, sto čudi.

Budući da moj fakultet nema onaj pratični dio nastave i sve se zapravo može učiti iz knjiga ne smatram da ćemo puno izgubiti. Šteta samo radi onih fakulteta koji nisu usmjereni na teorijski dio jer smatram da oni mogu dosta propustiti i nadam se da će ova situacija što prije završiti da oni mogu praksu obavljati kao i do sada, u normalnim uvjetima.
+5 glasa
Ružica Perić od
Prije svega htjela bih naglasiti da je ovo moje mišljenje i da mislim da odgovor na ovo pitanje uvelike ovisi o profesorima, organizaciji fakulteta i naravno načinu predavanja. Ja sam voljela online predavanja iz više razloga i zbog njih sam imala mnogo više vremena za sebe. Najviše vremena sam uštedjela na putovanju jer mi inače do fakulteta treba sat i pol. Kada zbrojite tamo i natrag, izgubim 3 sata dnevno samo na putovanje(i to ako nema gužve, što je u Zagrebu rijetkost). Isto tako, online predavanja su mi bila bolja jer su se profesori puno više trudili objasniti nešto što nam nije bilo jasno. Bili su i puno razumniji i fleksibilniji nego što bi to bili da smo imali normalnu, kontaktnu nastavu stoga sam bila pod manjim stresom zbog obaveza. Kolokviji su uglavnom bili pismeni, što mi je dalo mogućnost da ponekad ukoliko nisam dovoljno naučila malo i provirim u skriptu.

Naravno, bilo je profesora koji su u nekom trenutku odustali i samo postavljali materijale i očekivali od nas da se snalazimo, ali broj takvih profesora je bio izrazit malen i uglavnom su to bili lakši predmeti, stoga s time i nisam imala toliko problema.

Vjerujem da postoji veliki broj ljudi kojima je online nastava bila problem jer mislim da postoje kolegiji koje jednostavno morate vidjeti u živo da bi oni imali neku svrhu, a to su oni kolegiji koji imaju prakse ili vježbe. Na svoju sreću, nisam imala takvih predmeta, ali uvelike suosjećam s kolegama koji su se s njima mučili jer ih nažalost poznajem dosta.

Znam da će mnogi reći i da im je falilo druženje s kolegama prije i nakon predavanja, no ja nisam osoba koja se pretjerano družila s kolegama na fakultetu i prije korone, stoga to nije uvelike utjecalo ni na taj aspekt mog života.

Slična pitanja

1 odgovor 309 👀
Nino Marić 08.07.2022. pitanje u rubrici Obrazovanje od Nino Marić
6 odgovora 859 👀
1 odgovor 805 👀
1 odgovor 228 👀
2 odgovora 674 👀
Ivan Gačić 09.02.2022. pitanje u rubrici Obrazovanje od Ivan Gačić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...