Ivan Voras

Ivan Voras
Titula: Znatkov korisnik
Stručnjak za Internet
Stručnjak za Poslovanje
Stručnjak za Tehnologija
Korisnik već: 3 godina (od 15.12.2020.)
Ime i prezime: Ivan Voras
Organizacija: Equinox Vision
Zanimanje: Direktor
Grad, država: Zagreb, Hrvatska
Kratki životopis: dr. sc. Ivan Voras, dipl. ing. rač.

Ivan Voras je rođen 1981. godine u Slavonskom Brodu, gdje završava osnovnu školu i Prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Upisuje Fakultet elektrotehnike i računarstva 2000. godine, gdje uspješno diplomira 2006. godine, stekavši titulu diplomiranog inženjera računarstva te upisuje doktorski studij pod vodstvom prof. dr. sc. Marija Žagara, te 2011. brani doktorsku disertaciju s nazivom "Cache server for distributed applications adapted to multicore systems." Tijekom doktorskog studija zaposlen je na Fakultetu, na nenastavnom radnom mjestu u Centru informacijske potrebe, te sudjeluje u znanstvenim istraživanjima Zavoda za automatiku. Objavio je 12 radova koja su objavljena u zbornicima skupova s međunarodnom recenzijom, te 10 ostalih radova.

Na FER-u od 2002. godine sudjeluje na razvoju internih informacijskih sustava Fakulteta, neki od kojih su doživjeli komercijalni uspjeh na tržištu, te 2004. vodi tehničke aspekte izgradnje sustava koji će kasnije postati FER-ov e-Campus. Na Fakultetu sudjeluje u projektima s privredom, među kojima su istaknuti projekti za Hrvatski Telekom, izrada Studije primjenjivosti rješenja otvorenog koda za javni oblak te Studije primjenjivosti rješenja otvorenog koda za masovno održavanje sustava. Od početka studija sudjeluje u međunarodnim IT projektima otvorenog koda, te do je do sada kreirao ili sudjelovao u razvoju 50-tak projekata, koji su vidljivi na SourceForcegu, GitHubu i BitBucketu. Od 2005.-2015. je suradnik časopisa BUG i Mreža, gdje objavljuje 20-30 članaka godišnje. Aktivno sudjeluje kao razvijatelj jezgre operacijskog sustava FreeBSD 2008.-2012.

Sudjelovao je u međunarodnom projektu Google Summer of Code 2005., 2006., 2007., 2010., te je 2008. student-ambasador Googlea, a 2009. prima nagradu Hrvatskog Informatičkog zbora za promicanje i razvoj IT-a u Hrvatskoj. Tijekom studija je član međunarodnih strukovnih udruga IEEE i ACM, te lokalne udruge HrOpen za otvorene sustave i Internet.

Profesionalni interesi su mu arhitektura i izgradnja velikih skalabilnih informatičkih sustava, te sudjeluje u projektima koji koriste tehnologije distribuiranih baza podataka kao Cassandra, ElasticSearch, te kripto-valuta Bitcoin i tehnologije koje ga pogone, kao blockchain. Od 2015. pokreće vlastitu firmu Ideja na kvadrat d.o.o. s kojom osmišlja i izvodi rješenja u ovim područjima, uglavnom za strane klijente.

Ostale tehnološke kompetencije su mu visoka stručna razina znanja načina rada i primjene brojnih baza podataka, programskih jezika i računalnih platformi, arhitektura serverskih sustava, te dizajn i implementacija elektroničkih uređaja s mikrokontrolerima. Aktivno sudjeluje u edukaciji odnosno prenošenju specijaliziranih znanja i vještina koje su vezane uz informatiku i elektroniku držanjem radionica i predavanja, te izlaže na stručnim konferencijama.

U 2017. pokreće podcast Surove Strasti sa su-voditeljem Sašom Tenodijem, koji je s vremenom postao najslušaniji busines&lifestyle podcast u regiji, a u 2022. podcast Well Founded o startup sceni u Hrvatskoj sa su-voditeljima iz udruge CROstartup.

U 2019. pokreće zajedno s kolegama startup Equinox Vision čiji proizvod je platforma za stvaranje i objavu sadržaja u proširenoj stvarnosti (augmented reality), koji mu je trenutno glavni poslovni poduhvat.
Moja web stranica: https://equinox.vision/
Ovlaštenja: Komentiranje sadržaja
Glasovanje na odgovore
Davanje pokuda odgovorima
Prijava neprikladnog sadržaja
Objavljivanje javnih poruka

Ivan Voras sudjeluje na ovim pitanjima

Ukupno: 712 bodova (na 231. mjestu)
Razina: [Proaktivan]
Pitanja: 0
Odgovora: 8
Komentara: 0
Glasovanja na: 2 odgovora
Dao drugima: 2 pohvala, 0 pokuda
Primio od drugih: 85 pohvala, 0 pokuda

Javne poruke od Ivan Voras

Korisnik je isključio javne poruke
...