208 pregleda
Znatkica u rubrici Zdravlje i medicina od Znatkica (5.2k bodova)
Kakav je to medicinski lijek remdesivir (Veklury) i tko ga uzima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Tomislav Gatara od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
uređen od Tomislav Gatara
Kako je Remdesivir antivirusni lijek za vrlo široku prijmjenu protiv različitih vrsta virusa logično je zaključiti da bi mogao biti dobar za - liječenje od korone odnosno covid 19 virusa. No WHO kaže da su ga isprobali znanstvenici protiv virusa covid 19 te da nije pokazao imalo značajne rezultate. Stoga je WHO izdao notu da se on nikako ne koristi protiv korone, već da su za to jedino dobra trenutno postojeća cjepiva.

Ipak neki još uvijek polažu nade u taj lijek u borbi protiv korone. Iako bez većih dokaza.

U poečtku je nastao radi hepatitisa C. Kao nedavno što je testiran protiv korone, davno je još testiran i protiv virusa ebole. Čak ni tu se nije pokazao učinkovitim.

Remdesvir je pronašla američka farmaceutska kompanija Gilead Sciences.

Ovdje možete provjeriti ove navode: https://faktograf.hr/2020/07/10/alemku-markotic-i-novu-tv-upetljali-u-izmisljenu-medunarodnu-zavjeru-farmaceutskog-lobija/
+8 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić (17.6k bodova)

Remdesivir je lijek koji služi za zaustavljanje Covid 19 virusa. Dakle pomoću njega će se probati spriječiti širenje korone. Odobrila ga je Eurospka agencija za lijekove i Hrvatska vlada je odlučila nabaviti Remdesivir lijek. 

Lijek protiv ove zaraze se pokušava pronaći još pod pojavljivanja korone tijekom prvog vala. prije Remdesivira isprobavalisu se lijekovi poput ibruprofena i drugih. Za ibruprofen tvrde da je isto efikasan te da ga svi mogu koristitii da je on odličan jer je jeftin. Isto tako su preporučivali što više unošenja vitamina u ljudski organizam tijekom zime, a posebno vitamina D i C.

Remdesivir je novi lijek i prvi koji je Hrvatska vlada odlučila nabaviti u dogovoru sa ostalim liječnicima i epidemiolozima. Ovaj lijek je skup. Također konačnu odluku oko kupnje i potpisivanja ugovora (koji još nije potpisan) donijet će dr. Markotić. Nakon što lijek dođe u Hrvatsku on će biti dostupan samo u bolnicama u kojim se liječe zaraženi pacijenti, a on bi se trebao davati isključivo pacijentima kojima je potreban kisik. 

+7 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak (16.3k bodova)

Remdesivir je antivirusni lijek koji se koristi za liječenje COVID-19 bolesnika. Odobren je prvotno od strane Američke uprave za hranu i lijekove (FDA), 22. listopada 2020. godine. Veklury se koristi za liječenje pacijenata starijih od 12 godina i teških najmanje 40 kg. Veklury se smije primjenjivati samo u bolnicama i zdravstvenim ustanovama koje mogu pružiti akutnu njegu koja se može usporediti sa stacioniranom bolničkom njegom. To je prvi tretman za COVID-19 koji je dobio odobrenje od strane FDA.

Ovo odobrenje ne uključuje cjelokupnu populaciju koja je dobila odobrenje za uporavu lijeka na temelju odobrenja za hitnu uporabu u svibnju 2020. Odobrenje Vekluryja potkijepila je agencijska analiza podataka iz 3 kontrolirana klinička ispitivanja koja su uključivala pacijente hospitalizirane s blagom do teškom kliničkom slikom uzrokovane zarazom corona virusom. 

Izvor: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-treatment-covid-19

Slična pitanja

2 odgovora
Ivan Gačić 20.11.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
Augustina Kolak 20.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Augustina Kolak (16.3k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
Augustina Kolak 31.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Augustina Kolak (16.3k bodova)
1 odgovor
Augustina Kolak 21.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Augustina Kolak (16.3k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...